Iedereen ervaart angst bij de aanvang van iets nieuws. De mensen die ik spreek, waar ik over lees, die ik hoor op radio en tv bevestigen dit allemaal. ze zeggen bijvoorbeeld dat ’toen ze het nog niet konden’ ze spanning voelden en het liefst weg wilden rennen. Of dat ‘omdat ze niet wisten wat te verwachten’ ze het liefst vasthielden aan het bekende.

En toch intrigeert me iets; de mensen die je hoort, die dit doen om hun succesverhalen te delen die gepaard zijn gegaan met angst en falen, die zeggen óók dat ze de stap dus wel hebben genomen. En daarmee is maar één conclusie mogelijk: Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en de geest om zichzelf te beschermen. Het kan voelen alsof je weg wilt rennen of vast wilt houden aan het bekende, maar besef dat angst dus niet hetgeen is dat je tegenhoudt!

Voor sommige mensen is angst onbelangrijk.

Veel ondernemers hoorde ik afgelopen maand zeggen; ik voel nooit angst, ik doe gewoon mijn ding. Dit lijkt haaks te staan op bovenstaande. Tot ik doorvraag, dan blijkt dat ze de angst onder controle hebben en deze zien als een emotie die hen in staat stelt keuzes te maken en in actie te komen. Andere mensen hoor ik in mijn omgeving praten over dezelfde emotie, maar zij ervaren het als iets vervelends, een soort pijnlijk gevoel dat je hulpeloos en machteloos maakt. Iets waar je blijkbaar óók naar moet luisteren dus. Maar wel volgens hen op een hele andere manier. Wie heeft er nu gelijk?

De vraag is niet ‘wie er gelijk heeft’ maar om dat wat bij je past

In ieder mens zit voldoende energie om een vreugdevol en bevredigend leven te leiden. Het is belangrijk om deze energie te gebruiken en niet vast te blijven zitten in oude patronen en overtuigingen. Als je je kracht niet gebruikt, voel je je hulpeloos, moedeloos en neerslachtig. Dit is een teken dat er iets niet werkt zoals het zou moeten werken, zo zegt Susan Jeffers.

Als je iets gelooft dat niet in jouw belang is, dan voelt dit ‘naar’. Het voelt vervelend. Het beklemd. Wanneer je dat voelt is het tijd om het anders te gaan doen. Het is dan tijd om het anders te gaan doen. Het gaat er niet om wat je ouders, docenten of begeleiders je hebben ingeprent, maar om hoe jij jezelf tegenwoordig opvoedt op dit gebied.

Jij hebt recht op een fijn en opwindend leven.

Je hebt recht op een leven dat vol is van vreugde en opwinding. Zo’n leven waarvoor je ’s ochtends graag je bed voor uitkomt en ’s avonds niet het gevoel hebt dat je gewerkt hebt. Energie te over voor nog meer leuke dingen! Deze gevoelens komen alleen maar naar boven als je contact weet te maken met de kracht in jezelf.

Probeer elke dag iets te doen dat een beetje spannend is, wat dat ook voor jou betekent. Doe élke dag iets wat je een beetje spannend vind, wat dat is kan ik niet zeggen, dat is voor iedereen anders. Lunchen met collega’s waar je normaal niet bij zit. Iemand een oprecht compliment geven of dankjewel zeggen tegen iemand die dichtbij je staat met uitleg wat die ander voor je betekent. Door elke dag een mini-risico te nemen, vergroot je je gevoel van eigenwaarde een beetje. In het algemeen geldt: ontplooi jezelf en houd jezelf niet langer tegen!

Het is tot slot belangrijk om te beseffen dat angst een natuurlijke reactie is van het lichaam en de geest. Het is niet iets om bang voor te zijn, maar iets om te omarmen en te leren gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen. Door contact te maken met de kracht in jezelf en jezelf toe te staan te groeien en te veranderen, kun je een leven leiden dat vol is van vreugde en opwinding.

Is dit een boodschap die jij ook uitdraagt? En wil je hier meer van? Meer interventies? Meer weten wat specifiek werkt voor een bepaalde beklemming? Kijk dan eens naar Magie in je Begeleiding. De leukste faalangsttraining van Nederland.