Xandra, kun jij met me meedenken? Ik heb een training van een aantal dagen die ik op de basisschool mag geven over communicatie en ik weet niet precies hoe ik de trainingen het beste kan opzetten en indelen. Haar oprechte vraag maakte dat ik graag met denkbrein aanzette en voor we het wisten hadden we zoveel oefeningen bij elkaar geraapt dat ze er wel een maand mee zou kunnen vullen.

Toch zette het voorval me aan het denken want volgens mij is er een verschil tussen groei en ontwikkeling op uiterlijk niveau en transformatie op innerlijke niveau. Het zijn twee verschillende levels van verandering. 

Het eerste level: van A naar B

Op het eerste level doe je iets voor de ander om hun leven te verbeteren. Je helpt hen bij geldzorgen, met hun gezondheid, je helpt hen niet alleen in het moment, maar helpt hen op een niveau waardoor ze er op dat gebied later in hun leven beter voor komen te staan. In ieder geval is er sprak van een horzontale dimensie waarbij je geholpen wordt om van A naar B te komen.

Er zijn op dit level twee ‘soorten verandering te vinden die je kunt boosten. De eerste biedt hulp bij een specifieke situatie. Je wilt omgaan met een lastige medewerker. Je wilt slagen in je onderneming en leren wat daarvoor nodig is. Dit level werkt met interventies, in een specifieke situatie leren we een techniek toe te passen en als we iets willen veranderen in een bredere context werken we met strategieën.

We kunnen hier werkvormen tegenkomen die bv het zelfvertrouwen boosten, werken met rollenspelen en trainingsacteurs. We kunnen tips en technieken aanbieden om het gewenste resultaat te behalen.

Een variatie hierop is een verandering in een specifiek levensgebied. In plaats van een verandering in een specifieke situatie gaat het hier om bv relaties, opvoeding, verkoop en marketing of communicatiepatronen. Je leert niet enkel over een enkelvoudig probleem maar ook over de oorzaken die er mogelijk onder liggen. 

Het tweede level: verdieping van je zijnsgrond

Blijvende duurzame verandering vindt echter bijna altijd plaats in de verticale dimensie. Daar waar verleden en toekomst als het ware omhoogklappen op onze levenslijn en alleen het hier en nu nog overblijft. Het is in deze verticale dimensie waar vorm continue verschijnt en verdwijnt, waar zaken gecreerd worden en weer wegvallen zodat er iets nieuws kan ontstaan. Het is daar waar we de toegang vinden tot onze inspiratie en innerlijke wijsheid.

Op dit level werken geen technieken of tips. Wat nodig is, is dat we gaan begrijpen hoe het leven werkt, hoe ons brein werkt, hoe de menselijke ervaring tot stand komt, zodat we simpelweg meer in harmonie kunnen leven met dat wat er gaande is. Wat mag gebeuren is dat we wakker mogen worden voor ons hogere potentieel als mens. We kijken niet meer naar opvoeding, verkoop of presenteren maar naar over de aard van ‘het goede doen’ en tevredenheid.

Omdat dit voor ieder mens gelijk is gaan we op dit level voorbij aan individuele verschillen en onderzoeken we universele waarheden om met een frisse blik naar het leven en onszelf te kijken. Op dit level werk ik met negen gebieden waar je kunt ervaren dat het leven door je heen wil stromen. In hoeverre je dit toestaat, daar kun je speels mee experimenteren. 

Deelgebieden waarop de vakspecialist playfulness werkzaam is

Op de vraag van mijn collega ging ik kris-kras door alle negen gebieden heen. Het was immers niet een specifiek levensgebied wat je wilde transformeren door er de aandacht op te richten. Toch is dit het tweede level het gebied waarin ik het liefste werk. Ik houd van mensen die op zoek zijn naar transformatie. Dus als je je voor een opleiding bij me in wilt schrijven vraag je dan eens af; ben je op zoek naar een oplossing voor iets in jouw (of een ander zijn/haar) leven, of omdat je open staat voor een volledige andere kijk op het leven?