Mensen beginnen ongeveer 3 maanden na hun geboorte te lachen, ruim voordat we kunnen praten. Het is een aangeboren en onschuldige manier om anderen te laten weten dat we met hen in contact willen komen. Als we oprecht lachen, geven we aan anderen aan dat we ons op ons gemak voelen en het gevoel hebben dat we erbij horen. Maar dat is niet alles! De endorfines die vrijkomen bij het lachen zijn feel-good chemicaliën waardoor we onszelf ook gelukkiger gaan voelen. We voelen onszelf meer verbonden met onszelf en met anderen om ons heen wanneer we lachen zonder reden.

Van lachen word je niet alleen maar vrolijk, lachen is gewoonweg supergezond. Daarnaast train je door ‘zonder reden’ te lachen ook nog eens je assertiviteit, zichtbaarheid en flexibiliteit. Lachen is de fijnste vorm van innerlijke vrijheid en biedt ontspanning, ontlading en verbinding. De natuur is wonderbaarlijk mysterieus op de meest wilde manieren. De kunst is te geloven in de meest optimale uitvoering ervan.

Dr. Madan Kataria, arts in India, bedacht in 1995 de eerste lachclub vanwege de vele fysieke voordelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat er allerlei fysiologische effecten plaatsvinden die zorgen dat je stressniveau vermindert en je endorfinen aanmaakt waardoor je je gelijk een stuk beter voelt als je lacht. Het verhogen en vervolgens verlagen van de hartslag en bloeddruk door middel van lachen werkt bijvoorbeeld kalmerend en spanningsverlichtend. Lachen kan daarnaast ook de reactie van jouw immuunsysteem versterken door de afgifte van stress- en ziekteverlagende neuropeptiden.

In een park in Mumbai kwam Dr. Madan Kataria met 5 mensen bij elkaar om de lach te gaan beoefenen en sindsdien heeft het fenomeen zich wereldwijd verspreid. Ik ben opgeleid tot laughter yoga teacher en heb deze methode uitgebreid met visualisaties vanuit de wet van aantrekkingskracht. Dát, in combinatie met het omarmen van alle emoties welke de laughter yoga methode reeds in zich had maakte het voor mij een waar feestmaal om me vaak aan te willen laven.  Dit geef ik graag door in de wereld en het is mijn missie om de wereld te verbeteren, één lach per keer,

Herinner jezelf er weer even aan dat je niet afhankelijk bent van de juiste omstandigheden maar dat de wereld aan je voeten ligt. Wedden dat je daar een positieve oppepper door krijgt? En het mooie? Voor je brein maakt het niet uit of de lach geactiveerd wordt door iets wat je echt lollig vindt of doordat je simpelweg de ademhaling en de klanken imiteert. Je leert in een lachsessie lachen zonder reden en gelijk de voordelen ervaren. Dat is in het begin misschien wat ongemakkelijk maar het is zo ontzettend goed.

Kijk eens op youtube naar wat video’s met lachoefeningen en doe mee!