Jeetje, wat geloofde ik in mijn gedachten! Wat raar om nu te kunnen zeggen dat ik ook echt niet zo ben en dat ik me niet voor kan stellen waarom ik het ooit geloofd heb. En toch was het jarenlang mijn waarheid…. 

Overtuigingen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan:
– Je neemt bijvoorbeeld vaak over wat er in je omgeving gezegd wordt over iets of over jou.
– Kennis en inzicht kunnen je tot een bepaalde diepe overtuiging leiden.
– Eerdere resultaten en gebeurtenissen: hoe meer herhaling, hoe zekerder de overtuiging.

Een stukje over mezelf:
Mijn allereerste overtuiging die ik heb mogen laten knallen was dat ik ‘dom’ was.Na jaren te hebben gehoord dat ik de slechtste van de klas was, stond ik in de 4e bekend als ‘het meisje met het bloemkolen verstand’. Ik had volgens de docent natuurkunde namelijk net voldoende capaciteiten om de prijs van 2 bloemkolen op te kunnen tellen, maar veel verder zou ik niet kunnen komen. Onnodig te zeggen wat dat deed met mijn overtuigingen…. 

Tot ik jaren later een studie deed waar ik opdrachten kreeg waarbij ik creatief kon zijn, mijn mening diende te geven en op onderzoek uit diende te gaan. Toen kreeg ik ineens van de docenten te horen dat ik briljant was. Dat ik een top-student was… Op dat moment was het alsof de wereld kantelde…. Ik was toch de slechtste van de klas? Hoe kon ik nu ineens de hemel ingeprezen worden?

Dit alles had bar weinig te maken met ‘domheid of slim zijn’. Enkel met mijn studievaardigheden, maar dat zag ik niet in en daardoor maakte ik het mezelf bijzonder moeilijk….

Het tweede wat mijn wereld op zijn grondvesten liet schudden was de aanname dat ik verlegen was.  Jarenlang heb ik inderdaad geloofd dat ik verlegen was. Zo kreeg een SOVA training van school, waar ik niks mee opschoot en ook niet snapte waar het voor nodig had. En ondertussen bevestigde ik mijzelf met alles wat moeizaam verliep met de gedachte ’tsja, ik heb daar nou eenmaal moeite mee..’

Tot op een gegeven dag dat ik besefte dat ik totaal geen moeite had om op iemand af te stappen, ook niet als diegene veel aanzien genoot of hoog in de organisatie stond. Sterker nog, ik vond dit prettige bezigheden en wisselde graag van hen met gedachten over hun missie/visie en wat ze wilden bereiken.

Er zat echter wel een stuk angst bij mij, er was wel een brokje waarheid… Zo vond ik het soms lastig om dingen uit te leggen en op de juiste manier begrepen te worden. Dan kreeg ik te horen dat ik niet zo moeilijk moest denken of me zaken wat minder aan moest trekken. Lange tijd heb ik niet kunnen werken aan mijn vaardigheden om ‘vanuit mijn hart te communiceren’ en aan te blijven geven als mijn boodschap niet goed werd opgepakt, omdat ik door mijn overtuiging telkens getriggert werd in überhaupt het gesprek aangaan. Ik ‘geloofde’ dan al snel dat het ongemak mij vertelde dat ik ermee op moest houden in plaats van wat het werkelijk was; ik vind dit een ongemakkelijk moment en dat komt omdat ik zo erg mijn best aan het doen ben.

In beide bovenstaande ervaringen ging het om iets wat iemand anders over mij dacht. Ik geloofde vervolgens de wijze waarop ik de situatie interpreteerde. En omdat mijn ‘kennis’ niet verder reikte dan wat ik meende te zien zag ik niet hoe ik werkelijk was. Door nieuwsgierig te worden naar wat ik voelde en waarom kon ik mijn overtuigingen onder de loep gaan nemen. Ook heb ik nieuwe kennis opgedaan door heel bewust te gaan voelen en ervaren. Onder andere in theater-oefeningen kwam ik erachter dat ik vaak iets anders ervoer als wat ik dacht te gaan ervaren. Een bijzondere ontdekking!

Belemmerende overtuigingen:
Deze negatieve opvattingen heb je bewust of onbewust over jezelf en de wereld om je heen. Overtuigingen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet, ik ben het niet waard of ik doe er niet toe. Het is niet de waarheid, maar het voelt vaak wel zo. Belemmerende overtuigingen werken als selffulfilling prophecies. Omdat omdat we zo ons best doen om ze niet ‘waar’ te laten worden, geven we er een bepaalde macht aan. Ons leventje draait dan tóch om die belemmerende overtuiging. En dan gebeurt juist datgene wat we nu niet willen.

Als je belemmerende overtuigingen los wilt laten, is het belangrijk dat je niet gelijk gaat proberen je gedachten, gevoelens of gedrag te veranderen. Wat werkt is nieuwsgierig worden naar jezelf. Je brein leegmaken voor ‘dat wat ook zou kunnen zijn’. Als je belemmerende overtuiging jarenlang is geweest `ik kan het niet’, dan is `ik kan het wel’ namelijk een veel te grote stap. Door je bijvoorbeeld te richten op bewustwording van je eigen capaciteiten, geef je jezelf de kans om in het hier-en-nu te blijven en te waarderen wat je ontdekt over jezelf. Op wat je al wel kunt is vervolgens (in kleine stapjes) voort te bouwen. Zo kom je verder dan je ooit dacht!