In Nederland zijn er naar schatting duizenden vrouwen die hun eigen glazen plafond creëren en in stand houden en niet weten hoe ze daar doorheen moeten breken. Het wordt tijd dat (een deel) van deze vrouwen de waarheid over zichzelf leert kennen en zichzelf op waarde weet te schatten.
Wellicht ben jij ook, net zoals deze vrouwen, eigenaar van de volgende 2 bijzondere karaktereigenschappen: opmerkzaamheid en de neiging tot perfectie. Je bent in staat om op te merken wat anderen buitensluiten, wegfilteren of negeren. Je ziet in een oogwenk ‘wat er niet klopt’ of ‘dat er iets veranderd is’. Het verschil zit hem echter in de tweede eigenschap. Dit is namelijk de drang om zaken ‘kloppend te maken’. Met name deze laatste eigenschap is erg belangrijk. Hij wordt namelijk net zozeer als de eerste eigenschap onderkend door vele vrouwen, maar tegelijkertijd afgedaan als ‘schoonheidsfoutje’, als een karaktereigenschap die ervoor kan zorgen dat je mogelijk overspannen raakt. Zo is het immers de afgelopen jaren in de media afgeschilderd. Er zijn echter duizenden vrouwen in Nederland die beide eigenschappen (nog) niet onderkennen als signaal van een mogelijk diepere betekenis. Jij wel?
Opmerkzaamheid
Deze eerste eigenschap verwijst naar de mogelijkheid die je hebt om snel inzicht te krijgen in een situatie. Je ziet veel details, hebt een goed geheugen en onthoudt (onbewust) zaken die je bij een volgende ontmoeting kunt aanwijzen als ‘veranderd’. Ook heb je snel door ‘wat er nodig is’ of ‘hoe iets opgelost kan worden’. Op het werk is er een gevoeligheid voor prikkels van collega’s en werkomgeving en een vergadering kan al snel saai worden. Daarnaast zijn er ook vrouwen die hoogsensitief zijn en bijvoorbeeld bepaalde (subtiele) nuances waarnemen in de lichaamstaal van anderen, of zeer gevoelig zijn voor bepaalde textielsoorten of geluiden.
Streven naar perfectie
Deze tweede eigenschap geeft de mogelijkheid aan die je hebt om naar ‘het beste’ te streven. Niet omdat het ‘moet’ maar omdat het ‘kan’. Je karakter zal je weerhouden om na te laten het beste te doen als er geen goede reden is om dit te laten. Je bent dan ook in staat om zeer hoge verwachtingen te stellen aan zichzelf. Wellicht, juist doordat je dit doet (in plaats van je ‘eerlijk’ af te zetten tegen anderen), ben je ook harder in je zelfoordeel en vind je jezelf niet snel ‘goed genoeg’.
Krachtig jezelf worden is mogelijk!
Door te leren ‘wie jij bent’, ‘wat je werkelijk wilt’ en niet langer te geloven in het gevoel ‘ieder moment door de mand te kunnen vallen’. Door te zien dat jouw intelligentie niet betekent dat je alles goed doet, maar dat het je mogelijkheden geeft om jouw bijzondere gaven – je opmerkzaamheid en streven naar perfectie – in te zetten als basis voor je carrière groei.
Stop met het zoeken naar goedkeuring, leer omgaan met je gevoeligheid, ken het verschil tussen perfectionisme en streven naar perfectie. En bovenal; leer met compassie te spreken met anderen en jezelf. Geloof in jezelf, in je eigen kunnen, je kracht, je bijzondere gaven. Om ‘door te groeien’ hoef je niet altijd alles foutloos te doen, je hoeft niet alles te weten, niet alles al te kunnen. Leer te groeien van fouten, vraag feedback en geniet van het feit dat je ‘uit je veilige zone stapt’.