Ken jij dat ook? Dat moment van twijfel voordat je een mail verstuurd… (en het nog eens snel overleest)? De aarzeling voordat je je mond opendoet in gesprek? Dat ‘ding’ dat je ervan weerhoudt om toch die opmerking te plaatsen, een telefoontje te plegen of jezelf echt te laten zien?

Ik heb een stemmetje van binnen dat regelmatig zegt: ‘wat als het niemand wat kan schelen wat ik zeg?’ of erger nog: ‘Wat als er wel iemand iets om geeft, maar juist heel kritisch is…?’

Volgens mij is het al moeilijk genoeg om jezelf te zijn, maar het is nog veel lastiger al je jezelf presenteert aan de wereld. Dat maakt je kwetsbaar. Je opent de voordeur van je eigenwaarde en zegt ‘Dit is wie ik ben. Ik geloof hierin.’

Als je jezelf laat zien en iemand maakt een opmerking dan komt dat extra hard aan. Als je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je niet kunt dansen, maar zin hebt om je ‘een keer te laten gaan’ en dus de dansvloer opstapt…. Dan komt het extra hard aan als iemand er een opmerking over maakt, of je mensen stiekem ziet lachen. Het doet pijn!

Het is veel gemakkelijker om aan de zijkant bij de bar te hangen en te zeggen ‘ Ach ik kan nou eenmaal niet dansen, jammer dan.’ Als je dan een opmerking krijgt van iemand die zegt dat je inderdaad niet kunt dansen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om gevat te reageren: ‘Zie… en da’s nou precies de reden dat ik het niet doe…’

Maar weet je wat het is? Terwijl je daar op de dansvloer lol staat te hebben en ‘slecht’ danst, hangen er wellicht nog 15 mensen zogenaamd ongeïnteresseerd aan de bar, hopende dat ze het lef hadden om het ook te doen. En wat hen tegenhoudt? Hun angst. En die angst maakt dat de eerste persoon op de dansvloer het ook eigenlijk niet durft…!

Dus wees die eerste persoon, of de tweede. Ben niet bang voor wat ‘men’ zegt. Doe het, deel hoe je je voelt terwijl je je ding doet, vertel over je angst en je plezier. Nodig anderen uit om mee te doen…

Zo gaat het ook met dat wat jij mag zeggen; de boodschap die jij te zeggen hebt. Datgene wat je wilt delen met de wereld. Ook al lijkt het dat er niemand luistert of dat iedereen erop uit is om je belachelijk te maken. Doe het! Spreek je uit! Zeg wat voor jou belangrijk is.

Want weet je, ergens is iemand die je begrijpt. Die dit ook denkt. Die dit ook had willen vertellen. En voor die persoon mag jij je uitspreken. Omdat, als je diegene wie jij bent woorden geeft en er uiting aan geeft, anderen deze persoon kunnen zien en ervan kunnen gaan houden. Enkel dan zul je gaan merken, na verloop van tijd, dat je je gaat omringen door mensen die je verder brengen, die je waarderen om wie jij werkelijk bent.

– – – – – – – – – – – – – – – –

In het Magie in je Begeleiding leer je de technieken om te leren vertrouwen op wat je te doen hebt hier. Leer je hoe je je missie kunt leven. Niet denkend vanuit banen of kansen, maar vanuit doen en ontdekken. Vanuit het principe dat je het je ziel gunt om hierin te groeien, te ontwikkelen. Zodat je bij kunt dragen met je fantastische werk. Meer impact kunt maken. Voorbij angsten. Vertrouwend op intuïtie. Zichtbaar durft te zijn. We zijn allemaal anders, niemand is gelijk. Hou jij niet van standaard lijstjes en methodes? Heb jij het Lef om te Stralen? En gun je het jouw klanten ook? Schrijf je in voor de volgende opleiding!