Veel mensen in mijn coachpraktijk, voornamelijk vrouwen tussen de 25 en 45 jaar, worstelen met de manier waarop ze vroeger ’thuis’ hebben geleerd te leven en hoe ze nu in het leven willen staan. Ze voelen dat ze soms over hun eigen grenzen gaan om “lief” te zijn voor anderen, maar tegelijkertijd willen ze ook het type persoon zijn dat hart heeft voor anderen.

Lief zijn is echter iets anders dan waardevol zijn. Het verschil zit niet alleen in de manier waarop je er voor anderen bent en de keuzes die je maakt, maar vooral in de onderliggende drijfveer. “Lief” zijn heb je bijvoorbeeld vroeger van je moeder of een andere opvoeder geleerd. Je wilde graag goedkeuring van anderen, schouderklopjes, complimenten of aandacht ontvangen. Misschien heb je nog steeds behoefte aan goedkeuring en acceptatie, of ben je bang voor afwijzing. Hierdoor kan “nee” zeggen moeilijk zijn, en het opkomen voor jezelf wanneer je moe bent of een drukke agenda hebt.

Hoe anders is het wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent en simpelweg een “goed mens” wilt zijn? Je erkent je grenzen en weet wat je waard bent. Je hebt geen externe goedkeuring nodig. Iets doen voor een ander of er voor iemand zijn is een interne wens, en het een keer niet doen leidt niet tot zorgen over wat anderen van je denken. Je respecteert jezelf evenveel als de ander, waardoor je in balans bent. Je draagt graag positief bij aan je familie, bedrijf of de mensen om je heen, maar nooit ten koste van jezelf. Je bent van nature behulpzaam en vrijgevig, en je begrijpt dat je niet iedereen volledig kunt helpen. Het zijn juist de keuzes die jij maakt die jouw bijdrage speciaal en uniek maken.

Wanneer je extern gemotiveerd bent, plaats je soms de belangen van anderen boven die van jezelf. Misschien gun je jezelf geen rustige dag, omdat je met een vriendin meehelpt verhuizen. Misschien werk je twee weken over omdat “die deadline echt gehaald moet worden”, of zeg je nooit een verjaardag van een familielid af, zelfs niet als je daardoor je vakantie moet uitstellen. Het gevolg van deze acties is dat je je vermoeid en uitgeput kunt voelen. Je leeft je leven, maar de vreugde is verdwenen. Het voelt alsof je wordt geleefd in plaats van zelf te leven. En dat is precies wat er gebeurt!

Wat heb jij nodig om de confrontatie aan te gaan? Om duidelijk, direct en respectvol aan te geven wat je nodig hebt? Om voor jezelf te kiezen, zodat je op een ander moment weer volledig voor anderen kunt zijn? Om te leren zien dat er balans is op alle gebieden van je leven? Misschien maakt een dag voor jezelf vandaag het mogelijk om een paar dagen over te werken. Of misschien is overwerk helemaal niet nodig wanneer je je leidinggevende laat weten welke taken van je bordje af kunnen.

Durf authentiek te zijn. Wanneer je commentaar persoonlijk opvat, nodigt het je uit om meer te leven volgens je eigen waarden en normen. Blijf niet langer “lief” zijn, maar word lief voor jezelf en verbind je op die manier werkelijk met anderen. Want alleen wanneer je er vanuit je hart voor kiest om je in te zetten voor een ander, doe je dit met 100% overgave. De ander kan jou, wanneer je eerlijk leert te zijn, werkelijk zien en accepteren. Werkelijke verbinding met je maken. Voelen hoe oprecht je bent en leeft.

Laat je niet langer vangen in je pogingen om “lief” te zijn. Uiteindelijk zal dit gevoelens van wantrouwen en weerstand oproepen. Je voelt je gedwongen of gemanipuleerd door anderen. Je schaamt je, omdat je wederom “ja” hebt gezegd terwijl je diep van binnen weet dat dit niet de juiste weg is. Je hart sluit zich terwijl je naar buiten toe liefdevol blijft overkomen. Maar eigenlijk ben je teleurgesteld, boos of verontwaardigd. En dan hebben we het nog niet eens over hoe je je voelt wanneer je feedback ontvangt. In zo’n staat van onbehagen ben je niet open om er werkelijk naar te kijken of er iets mee te doen.

Wanneer je jouw waarde gaat leven, zul je mensen moeten vertellen dat je meer voor jezelf gaat kiezen. Het kan zijn dat mensen je raar aankijken, je niet geloven of proberen je over te halen om terug te vallen in oude gewoontes. Omdat jij weet waarom je dit doet, zul je trots zijn wanneer je je eigen interne richting volgt. En door die trots krijg je de kracht om het vaker te doen. Zo ontstaat er een opwaartse spiraal. In die spiraal merk je dat je ook om kunt gaan met feedback die je ontvangt. Mensen om je heen zijn dit wellicht niet van je gewend en zullen dus verbaasd zijn. Ga het gesprek met hen aan op een manier waarop ze voelen dat je niet tegen hen, maar voor jezelf kiest. Blijf liefdevol, ontspannen en authentiek. Ontdek op welke manier jij betekenisvol wilt zijn voor anderen. Hoe wil jij gezien worden? Als iemand die klaarstaat voor anderen? Als iemand met een schouder om op uit te huilen? Als degene die met advies helpt op weg naar succes? Onthoud dat je niet alles hoeft te zijn. Kies hoe jij er voor de ander wilt zijn en leef je leven volgens die waarde. Op die manier leef je een waardevol leven, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen!