Kinderen spelen instinctief. Ze ontdekken al doende wat ze het leukste vinden om te doen of ‘wat er gebeurd’ wanneer ze iets nieuws doen. Hun nieusgierigheid drijft hen voort en zo leren ze veel over zichzelf en de wereld om hen heen.

Eenmaal volwassen lijken we deze manier van leven te zijn vergeten. We willen liever ‘gelijk hebben’ dan op de goede gok iets uitproberen. En we komen graag over als iemand die weet wat ie doet. We willen zo graag de “juiste” versie van onszelf te presenteren dat we vergeten dat we dit eigenlijk helemaal niet weten. En daarmee wordt het idee om je eigen spontane gekke zelf te zijn, ook vaak veel te eng.

En dat is zo jammer! Want ja, er is wellicht een ‘juiste manier’ om je belastingaangifte te doen. Maar wat is de juiste manier van een vriendschap sluiten? Je zondag door te brengen? Je leven te leiden? En mag dat morgen anders zijn dan nu?

“Juist” houdt je in wat veilig en bekend is. Het laat geen ruimte aan je instincten, je impulsen, je creativiteit. Het laat geen contact toe met de bron van waaruit nieuwe inzichten ontstaan. Daarom is het belanrijk te beseffen dat spelen niet gereserveerd is voor kinderen. Speelse professionals brengen humor, luchtigheid, veranderingsgezindheid en humor in hun werk. Speel je binnenkort mee? Het zou zo maar kunnen dat je leven daarna al een stuk moeitelozer, lichter en vreugdevoller aanvoelt!

Maar wat als we ons weer zouden herinneren hoe we vroeger speelden? Wat als we onze nieuwsgierigheid en creativiteit weer de ruimte zouden geven? Interplay, een speelse methode ontwikkeld door Phil Porter en Cynthia Winton-Henry, biedt hiervoor de perfecte ingang. Interplay is een creatieve training waarin gebruik gemaakt wordt van o.a. geïmproviseerde bewegingen, stilte en storytelling. Eigenlijk alledaagse dingen dus. Het nodigt ons uit om te spelen, te improviseren, te bewegen en te lachen, zonder oordeel of prestatiedruk. Toch bouw je door Interplay vaardigheden op, die je helpen dealen met de complexiteit van het leven.

Interplay is niet alleen leuk, het biedt ons ook een krachtige manier om meer veerkrachtig en vreugdevol in het leven te staan. In de huidige wereld van constante verandering en complexiteit is het van vitaal belang dat we leren improviseren en ons aanpassen aan de situatie. En dat is precies wat Interplay ons kan leren. Het nodigt ons uit om te spelen, te bewegen en te verkennen zonder de druk om te presteren of te begrijpen wat er precies gebeurt.

Een belangrijk aspect van Interplay is de focus op de wijsheid van ons lichaam. Als mens hebben we niet alleen ons denken tot onze beschikking, maar ook onze lichamelijke sensaties en fysieke reacties. Door deze wijsheid van ons lichaam te betrekken, kunnen we meer uit het leven halen dan alleen op basis van ratio mogelijk is. We leren onszelf beter kennen, ontdekken nieuwe inzichten en perspectieven, en verbeteren onze communicatie en relaties met anderen.

Interplay is dan ook een uitnodiging om de wijsheid van ons lichaam te ontsluiten. Tijdens een Interplay-sessie geven we onszelf de toestemming om te verkennen wat er in ons leeft, zonder meteen te hoeven begrijpen wat er gebeurt. We leren onze impulsen te volgen zonder vooraf een intellectueel oordeel te vormen, waardoor we ons vertrouwen in onszelf vergroten en diepere inzichten krijgen in onze eigen systemen en hoe we ons verhouden tot de wereld om ons heen.

Dit is bijzonder belangrijk in een wereld waarin de verschillende aspecten van het leven, zoals ecosystemen, de economie en menselijke dynamieken, onderling verbonden, niet-lineair, vaak onvoorspelbaar en voortdurend evoluerend zijn. Lineair, analytisch oorzaak-en-gevolgdenken is niet altijd nuttig in deze complexe wereld. Daarom biedt Interplay ons een waardevolle aanpak om comlpexiteit en tegenstellingen te overwinnen en om te gaan met de veranderende en vaak onvoorspelbare omstandigheden waarin we ons bevinden. Wil je er kennis mee maken? Meld je dan aan voor Playful Inquiry!