Voel jij je snel moe, energieloos en ervaar je datgene wat je in een dag te doen hebt als ‘veel’ let dan goed op de taal die je gebruikt! In de vele boeken die tegenwoordig worden uitgebracht over de werking van het brein wordt het snel duidelijk; Je onderbewustzijn hoort wat ertegen gezegd wordt en niet ‘wat is’.

Denk jij in doemscenario’s om jezelf maar voor te bereiden op het slechtste, dan is je hoofd bezig om dit vorm te geven. Je maakt hormonen aan die je in een nare stemming brengen en je gedrag gaat overkomen met de uitkomst van het slechte beeld. Dan zul je niet snel succes hebben!
Maar als jij een mooie uitkomst voor je ziet, dan gaat je lichaam dit belonen met positieve stofjes in je lichaam, een prettig gevoel en meer energie om in actie te komen.

Je onderbewustzijn ‘ziet’ niet alleen enkel het grote beeld maar ook de woorden die je gebruikt. Gebruik jij taal die je sterker maakt of woorden die je afzwakken? Als je tegen iemand zegt; ‘ik kan nu niet mee lunchen’ dan hoort je lichaam ‘kan niet’, wat voelt als zwakte. Je lichaam zal vermoeider voelen dan voor je uitspraak en je hebt minder zin je taak af te maken. Als je echter zegt ‘ ik kies ervoor om dit werk even af te maken’ dan is dat veel sterker. Je kiest immers voor datgene wat belangrijk voor je is. Wat je kracht geeft. En je lichaam zal ook zo voelen.

Een opmerking die ik voorheen maakte als ik een stuk taart aangeboden kreeg was ‘ik zou het niet moeten doen.’ Wat me altijd met een schuldgevoel achterliet. Of ik het nu opat of niet! Door me bewust te worden van mijn taalgebruik zeg ik nu ‘ik zou het kunnen laten staan’ en vervolgens kies ik ervoor om het wel/niet te doen. Dit maakt me veel krachtiger!

Zo zijn er nog wel meer woorden die vervangen kunnen worden. Een heleboel herken je er waarschijnlijk al. Zo maken veel mensen van ‘problemen’ al uitdagingen. En ‘zou moeten’ brengt schuldgevoel en bezorgdheid naar voren, ‘ik kies’ is veel sterker. ‘Het is mijn schuld niet’ maakt je direct een slachtoffer, erken je aandeel en put hier voordeel voor de toekomst uit. ‘Ik hoop het’ klinkt niet echt krachtig terwijl ‘ik weet zeker dat het goed komt met…’ rust en kalmte uitstraalt.
Had ik maar’ klinkt niet alleen vervelend voor jezelf maar ook voor anderen. ‘Volgende keer’ is een hoopvol alternatief. ‘Waar moet ik beginnen’ is vrijwel altijd te vervangen door ‘het komt wel goed, ik kan het aan’. En tot slot de vaak gebruikte ‘Het is verschrikkelijk’. Die kunnen we volgens mij het beste helemaal weglaten. Zoek je toch een woord om je leerervaring te omschrijven kijk dan in mijn blog over positieve woorden.

Niet alleen zul je je krachtiger energieker en vrolijker in het leven staan. Je straalt dit ook naar buiten toe uit! Misschien lijken de voorbeelden simpel, maar ik daag je uit het te gaan toepassen. Behalve dat je eigenwaarde gegarandeerd toeneemt kun je erop rekenen dat mensen anders op je gaan reageren. Als je innerlijke kracht uitstraalt door je taalgebruik wordt je namelijk ook beschouwd als een krachtig persoon en zul je ook zo behandeld worden!