Afgelopen jaar genoot ik van de creativiteit die losbarstte aan het begin van de lockdown periode. De gekkigheid die ontstond toen mensen niet meer hun normale routine konden volgen en gingen uitzoeken hoe het ook kon. Simpeler, zichzelf wat minder serieus nemend. Mijn social media liep over van de vele filmpjes en foto’s die ik langs zag komen en ik hield van allemaal. Ik merkte ook dat het gedurende het jaar wat minder werd. De sleur erin kwam. En mensen terugkeerden naar wat inmiddels hun nieuwe routine geworden was. De uitbundigheid hield op. En dat is zo zonde. Want wat is er nu heerlijker dan elke dag minimaal eventjes vervuld te zijn met een echt kinderlijk gevoel van vreugde.

Het leven gebeurt. Vanalles dat moet ligt op ons te wachten. We moeten de rekeningen betalen, onszelf en evt een gezin gezond en veilig de dag doorloodsen. De was doen. Werk afmaken waar je mogelijk nooit bewust voor gekozen hebt. Maar al deze serieuze dingen moeten doen betekent niet dat dit serieus moet. Ook hierin is spel te vinden. En wanneer je leert dingen meer spelenderwijs te doen, kan dit positieve effecten hebben op je mentale, fysieke en sociale welzijn.

Speelsheid is belangrijk!

Er zijn veel redenen om meer speelsheid in je leven toe te laten. Het is stressverlagend en heeft een positief effect op je sociale gedrag, waaronder gedrag tijdens je intieme relaties. Het laat je effectiever leren, opent je geest en maakt je flexibeler in het zoeken van oplossingen of nieuwe mogelijkheden.

Mensen die playful in het leven staan stralen. Problemen leiden bij hen niet tot oplossingen maar tot wezenlijke verandering, vanuit verbinding met zichzelf, anderen en de wereld om hen heen. Of anders gezegd: playfulness is de beste manier om te leven en werken in de onzekere, complexe en snel veranderende wereld waarin we leven. Wat aan de ene kant klinkt als tijdverdrijf, kinderachtige lichtzinnigheid of een onnodige bezigheid is aan de andere kant exact hetgeen wat ons juist beter in onze dagelijkse volwassen taken maakt. Dat is geen paradox, dat is de magie!

Hoe wordt je speelser?

Maar hoe belangrijk spelen ook is, het zegt je nog niet hoe je speelser kunt zijn. Je kunt niet zomaar een schakelaar in je hoofd omdraaien. Het is eerder iets wat je kunt leren en trainen, waar je na verloop van tijd beter in wordt. Ik wens je een speels 2021 en geef hierbij enkele manieren om dat te gaan doen:

1. Doe alles net wat anders dan normaal

We hebben als mens de neiging om te verzanden in het alledaagse. Dat is handig voor ons brein, want zo kunnen we het nadenken gebruiken voor datgene waar we echt ons verstand voor nodig hebben. Maar teveel van hetzelfde maakt saai. Dan beleef je jouw omgeving niet volop met alle zintuigen. Dus doe eens iets anders dan normaal. Kijk het journaal terwijl je ondersteboven op de bank hangt, eet met lepels in plaats van mes en vork, picknick in de kamer, ruil van slaapplek met je partner of kinderen.

Zolang je in het bed past of jezelf niet op andere manieren veel geweld aan goed is het prima. Zelfs als je denkt ‘ja, maar hoe moet het dan met…’ Want het is juist het oplossen van ongemak waardoor je brein ‘aan’ gaat. En je merkt dat er meer oplossingen in de wereld zijn dan problemen. Je mag alleen altijd openstaan om ze te vinden. En dat train je vrij simpel door spel!

Dus neem eens de trap door alleen je linkerbeen te buigen, spreek vanavond tijdens het avondeten geen woorden uit waar een ‘a’ klank inzit of beleef 24 uur in kaarslicht. Door jezelf een ‘anders dan anders’ moment te geven ontstaat er wellicht een nieuwe beleving. Of krijg je een onverwacht inzicht.

2. Zoek het spel

Het leven geeft ons ook voldoende spel trouwens. We zien het alleen vaak niet zo. In improvisatietaal noemen we dat vaak ‘het spel vinden’, als metafoor dat je niets hoeft te verzinnen, niet ‘leuk hoeft te zijn’ maar jezelf mag openen voor patronen, zodat je leert zien wat er al is.

Zo heeft mijn zoon bijvoorbeeld de neiging om te gaan tikken op een oppervlakte wanneer hij boos is. Met zijn handen op tafel, met een vork of sleutelbos. Nu kan ik mezelf daaraan gaan ergeren maar ook herinneren aan het feit dat overal spel in zit. Lukt het me om dat laatste te doen dan ontdek ik wellicht dat er in dat tikken een ritme zit. En ik met een tikje mee kan doen. Door tussen zijn tikken de ene keer 1 en de andere keer 2 tikjes op een oppervlak bij mij in de buurt te geven maken we samen muziek.

Wanneer ik dat doe krijg ik soms van hem een glimlach en soms houdt ie er gewoonweg mee op. In het eerste geval breiden we ons muziekstuk uit en hebben we samen lol, in het tweede geval keert bij mij in ieder geval de rust weer terug. Maar in beide gevallen ben ik er niet boos om geworden. En dat is de grootste winst! Door te zien dat alles wat gebeurd een spelingang kan zijn in ritme en beweging is het aan mij te ontdekken hoe ik eraan mee kan doen.

3. Maak van alles een experiment

Nieuwe dingen doen is vaak de beste manier om meer speelvrijheid te krijgen en ervaren. Nieuwe dingen boosten automatisch al je zintuigen en wanneer je ervan leert ervaar je meer vrijheid om in de toekomst met datgene bezig te zijn. Maar niet alles wat we willen leren is gelijk speels. Sommige dingen die we onszelf gunnen (zeker zo op de rand van het nieuwe jaar) worden gelijk wat eng en groots.

Wellicht gun je het jezelf om gezonder te eten, af te vallen, meer zichtbaar te zijn. Te leren vloggen, een website te bouwen of een andere carrière te zoeken. Hoe kun je dit nu zien als een experiment, denk je wellicht? Wel, dat kan door een andere ingang te nemen en niet te kijken naar het eindresultaat (gezondheid, een fantastische relatie, een nieuwe baan of tientallen klanten) maar meer aandacht te hebben voor het speels ermee bezig zijn.

Gun het jezelf bijvoorbeeld om elke dag een filmpje van 1 minuut te maken waarbij je spreekt met een hoog stemmetje of juist alles expres verkeerd doet. Geef jezelf de uitdaging om iets lekkers te maken met alleen maar voedingsmiddelen met een specifieke letter van het alfabet. Probeer een gesprek te regelen met een werkgevers waar je nooit zou gaan werken en ontdek wat je in dit gesprek echt leuk of waardevol vindt. Versier je lief, je huis of jezelf. Ga altijd huppelend naar de wc…

Door van alles wat je jezelf gunt een experiment te maken krijg je een andere kijk op jezelf en een speelsere kijk op het leven. Dus gun jezelf een poging, een probeersel, een testcase, een trial, een probeersel. Of noem het – zoals ik doe- een spel. Maar doe het simpelweg om het te doen. En ontdek waar voor jou de lol in zit.

Mijn wens voor jou:

Het leven vraagt van ons om het serieus te nemen, maar dat betekent niet dat je niet ook vrij en speels kunt zijn. Speelsheid staat niet gelijk aan roekeloosheid. En ook niet aan altijd maar maf doen. Eerder is een playful manier van leven de kunst om plezier te vinden in verschillende situaties, wat er ook gebeurd of wat je ook doet. Het geeft je de ruimte om de positieve kant van het leven te zien en vreugde te brengen in je eigen leven en dat van iedereen om je heen.

Dus wens ik je in 2021 een speels jaar. Zoek het spel, maak alles tot een experiment en doe de dingen eens net op een andere manier. Ik wens je toe dat het je terugleidt naar je kinderlijke verwondering en zal helpen om contact te maken met je innerlijke bron van energie. Zodat het komende jaar er eentje wordt waar je met een glimlach op terug kunt kijken, wat er ook gebeurd!