We weten het allemaal: als je geen ‘nee’ durft zeggen, is een ‘Ja’ zelden authentiek. Maar in de praktijk is dat soms gewoon wel even anders. Zo ondervond een vriendin van mij afgelopen week;

“Ik kan eigenlijk niet, dat had ik toch vorige week ook gezegd?” Een kort gesprekje volgde en met een zucht hing ze op. Ze legde haar telefoon aan de kant en liep naar me toe.

“Pffff… ik weet het niet meer hoor…. Ik had al gezegd dat het niet kon en nu word ik toch gebeld met de vraag of ik iets wil doen. Ik voel me onder druk gezet en gebruikt…Wat moet ik nu doen?”

Hoe meer ik de situatie van mijn vriendin naging hoe duidelijker het voor me werd. Ze kon helemaal niet…. 100% niet…. met geen mogelijkheid niet. En dat wist ze zelf ook heel goed. Maar toch, als je iemand met een groot hart om een gunst vraagt, dan weet diegene als geen ander dat niets zwart-wit is. Dat er altijd een mogelijkheid gecreëerd kan worden en dat als de ander je echt nodig heeft je er ook zult zijn.

Wéten dat dit zo is en erover communiceren zijn verschillende zaken!
Wat je mag doen is nagaan bij jezelf wat je belangrijk vind. Wat gun je jezelf? Wat wil je wel en niet doen? Dát vertel je vervolgens tegen de ander. Zo helder mogelijk. En dan mag daar best aan toevoegen dat als het nodig is de ander altijd bij je terug kan komen omdat je de vriendschap of hulp bieden belangrijk vindt. Hierdoor laat je jezelf zien en leg je uit waarom je iets wel of niet wilt.

En weet je wat het mooie is? Op het moment dat je wél Ja zegt… voelt dat ook écht als een beloning of een cadeautje. Mensen voelen dat jouw Ja oprecht is en dat je er volledig achterstaat.

Dat gun jij toch ook iedereen?
Start vanaf vandaag en gun ook anderen jouw ‘Nee’!