Ik weet uit eigen ervaring hoe overweldigend overdenken kan zijn. De geest is voortdurend in beweging en de gedachten lijken nooit te stoppen. Het kan leiden tot angst, stress en een gebrek aan focus. Of in mijn geval: het gevoel nooit echt in het ‘hier en nu’ te zijn. Dat was voor mij dé reden om als eind twintiger vanbinnen de wens te voelen weer meer te gaan spelen.

Dat overdenken en speelsheid gerelateerd zijn komt ook jou wellicht niet vreemd voor. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze twee met nondualiteit met elkaar in verband staan? Hoewel het misschien niet voor de hand ligt, kunnen deze concepten eigenlijk nauw met elkaar verbonden zijn. Laten we eens kijken hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Overdenken kan ons helpen om de wereld om ons heen te begrijpen en ons gedrag te sturen. Het kan ons echter ook afhouden van speelsheid en nondualiteit. Wanneer we zo vastzitten in ons denken, zijn we niet in staat om ons open te stellen voor nieuwe ervaringen of ons te verbinden met anderen op een niet-oordelende manier. In plaats daarvan ervaren we overmatige stress en spanning.

Speelsheid biedt ons de mogelijkheid om ons denken los te laten en ons te verbinden met onze innerlijke creativiteit en vreugde. Het stelt ons in staat om ons bewustzijn te veranderen en ons te openen voor de nondualiteit van de werkelijkheid. In een staat van speelsheid kunnen we het gevoel van scheiding tussen het zelf en de wereld loslaten en ons bewustzijn openen voor de eenheid van het universum.

Nondualiteit is een filosofische en spirituele traditie die stelt dat de dualiteit tussen het zelf en de wereld een illusie is en dat de uiteindelijke werkelijkheid één is. In een nondualistische staat van bewustzijn is er geen scheiding tussen het subject en het object. We ervaren ons bewustzijn als eenheid met het universum.

Maar hoe kunnen we speelsheid gebruiken om de ware aard van de werkelijkheid te ontdekken? Door ons open te stellen voor nieuwe ervaringen en ons te vermaken zonder ons te laten beperken door onze gedachten, kunnen we ons denken loslaten en ons verbinden met de nondualiteit van de werkelijkheid.

Kortom, overdenken kan ons afhouden van speelsheid en nondualiteit, terwijl speelsheid ons kan helpen om ons denken los te laten en ons te verbinden met de eenheid van het universum. Probeer daarom om meer speelsheid toe te laten in je leven en zie wat voor wonderen het kan verrichten. Open jezelf voor nieuwe ervaringen en laat je verrassen door de ware aard van de werkelijkheid.