Onlangs las ik een geniaal artikel over storytellng dat uit de doeken deed dat elk goed verhaal antwoord geeft op een duivels dilemma, conflict, tegenstelling of fiks probleem. Veel bedrijven houden zich tegenwoordig bezig met corporate storytelling maar komen niet veel verder als ‘de rijke historie’ of een prachtige metafoor. De kern van het verhaal was dat een verhaal dat je ‘pakt’ er één is waarbij tegenstrijdige belangen worden aangepakt. Een verhaal zonder probleem, zonder dat er iets op het spel staat, is als een lichaam zonder kloppend hart, schrijft Mieke Bouma. En dat je dus op zoek mag gaan binnen je organisatie naar ‘de draak die verslagen mag worden’.

En toen vroeg ik me af of dit, als het voor organisaties en bedrijven geldt, of dit dan ook voor individuen het geval is? Hebben wij allemaal ons verhaal te vertellen maar weten we nog niet hoe we er een spannend verhaal met goede afloop van kunnen maken waarin wij de hoofdrol spelen? Waarin we als held of heldin te voorschijn komen tijdens het avontuur?

Door het probleem te benoemen, kun je direct daarna de gevolgen onder ogen zien. Toch gaan de meeste mensen in de dagelijkse praktijk nog vaak hun probleem uit de weg. Weet jij wat jouw dilemma is in het leven? Praat jij gemakkelijk over je angsten en schaamtes?

Ik kan me voorstellen dat als je ergens een probleem mee hebt, dat je dit dan het liefst verstopt voor de buitenwereld. Waarom? Omdat we denken dat we het op moeten lossen, een oplossing moeten vinden voordat we erover praten. Terwijl duizenden verhalen van mensen die vertellen ‘wat niet werkt’ tezamen wellicht wel het antwoord in zich dragen. Want ook dit stuk van het verhaal is wellicht nog niet de kern van het dilemma in je leven, ook al voelt dat wel zo….

Één van mijn favoriete TED’s is die van Amy Purdy waarin ze vertelt over haar ongeluk en hoe ze omging met het feit dat ze haar benen wijt raakte. Haar verhaal, vol tragedie, humor en zelfspot laat haar tegenstrijdigheden zien en laat haar als winnaar uit de bus komen. Zoals ze zelf zegt ‘als mijn leven een boek is hoe wil ik dan dat het eindigt?

En Nick Vujicic had gemakkelijk ‘hoe red ik het in de wereld zonder ledematen’ als belangrijkste probleem kunnen zien. Het boek echter dat hij nu schrijft gaat over iets heel anders…. Hij toont mensen hoe zij dankbaarheid kunnen ervaren in hun leven!

Ik vraag me af of de meeste mensen ‘de draak’ in hun eigen levensboek wel kennen. De lessen die je te leren hebt als je je kind verliest, gehandicapt raakt of dakloos wordt zijn hard, pijnlijk en veelal onvoorzien. Maar het verhaal voor het boek dat je te schrijven hebt is wel duidelijk. Maar hoe zit het met iemand die geen bijzondere ervaringen heeft. Hoe herken je dan je eigen conflict, dilemma of tegenstelling?

Mijn leven heeft me de perfecte mix gegeven waardoor ik me ging aanpassen aan anderen. Als kind was ik slim genoeg om door te hebben wat er van me verlangd werd. En gevoelig als ik was leerde ik dat ‘in het gareel lopen’ makkelijker was als omgaan met de emoties die hoorden bij het bewandelen van mijn eigen pad. Daarnaast ben ik ook nog eens opgegroeid in een gezin waar ik behoorlijk uit de wind werd gehouden voor alle ‘lastige zaken in het leven’ en men nooit ‘de vuile was’ buiten hing. Later gingen al mijn geleerde lessen me beklemmen en mocht ik mezelf de ‘opvoeding’ geven die ik eerder nog had gemist. Moedig worden. Persoonlijk leiderschap tonen.

Wat het precies is dat is gemist is voor iedereen is anders. Maar één ding is gelijk. De mens wordt door conflicterende en contrasterende situaties uitgedaagd het beste in zichzelf naar boven te halen, zegt Jung. Oftewel: door te erkennen wat dit ‘aanpassen’ met me gedaan heeft en te zien wie ik werkelijk ben, ben ik in staat mezelf te ontwikkelen en het beste in mezelf naar boven te halen.

Ook in jou is een strijd aan de gang tussen drijfveren en belangen. Welke belemmerende gewoontes en opvattingen zitten je in de weg? Wat zeggen je kwelduivels? Hoe werken ze je tegen? Wat mag je niet of kun je niet volgens hen. Dáár zit de boodschap in wat jij te doen, te leren en te geven hebt aan de wereld.

Om verschil te maken in de wereld dien je jouw verhaal te onderkennen en aan te pakken. Wat kwam er bij je op tijdens het lezen van dit artikel en durf je er al een succesverhaal van te maken? Wat heb je nog nodig om je hierbij te helpen?