Te vaak denken we dat spelen is gereserveerd voor kinderen. Of erger nog; voor luie, onverantwoordelijke mensen. Maar speelsheid is iets wat we heel serieus mogen nemen. Het helpt ons herstellen van stressvolle situaties, plezier te hebben in ons werk, nieuwsgierig te blijven naar de ander en de wereld om ons heen en jezelf op een hele pure authentieke manier te laten zien.

Een playful levens- en werkhouding stelt volwassenen in staat afstand te nemen van anderen, van situaties en van conventies om situaties met een open geest te benaderen om originele oplossingen voor problemen te vinden, moeilijkheden het hoofd te bieden en mislukking te accepteren. Een playful attitude is zo een belangrijke vaardigheid in je werkende leven. Spelen is dus niet zozeer iets wat je ‘ernaast’ doet.

Playfulness gaat over aanwezigheid in het moment en de bereidheid je te laten raken. Het is niet moeilijk om speels te zijn, het lastigste is het om de kans te herkennen en het dapperste om de uitnodiging te accepteren. Het gaat over de kunst om los, responsief en aanwezig te zijn. Niet met je hoofd bij een uitkomst, het doel of je bestemming maar hier, nu, volledig aanwezig bij wat er is.

Spelen is mindfulness in de alledaagse praktijk. Wie leert spelen leert zichzelf vergeten. Het laat je onthechten van wie je denkt dat je bent en alles waarvan je denkt dat je het niet bent. Of niet kunt. Het brengt je voorbij je beperkte opvattingen over jezelf. Het laat je de wens om het doel te bepalen of de uitkomst te beheersen vergeten.

Als je speelt bent voelt het niet dapper om de controle los te laten, iets nieuws te doen, een grens te stellen of zichtbaar te worden. Wanneer je je niet speels voelt lijkt dit echter eng, onheilspellend, verboden zelfs. Je riskeert om uitgelachen te worden, je dwaas te voelen, kinderachtig of gek te lijken. Dus speels handelen, speels zijn… dat is in gewone-mensen-taal dus gewoonweg: stoer!

En de beloning is groot; het pad van playfulness volgen is simpelweg de kortste weg naar geluk. Het verbind je met je innerlijke wijsheid, je veerkracht, je levensgeluk. Het brengt je fun, frisheid en flexibiliteit. Het laat je jezelf vergeten en je ego ontstijgen. Het wordt zichtbaar voor anderen wanneer we het lef hebben om een statement te maken, onze speelruimte volledig te benutten en de vleugels uit gaan slaan.

Ik werk graag met deze dappere dodo’s en no drama lama’s. Mensen die zich niet snel tegen laten houden, in ieder geval niet door zichzelf. Mensen die met hun drive en ‘zijn’ een positieve impact creëren in de samenleving. Een deuk slaan in de wereld noem ik dat.

Klinkt dit tof? Kijk dan eens of je in mijn aanbod een opleiding of training vindt die bij je past.