De wereld is een jungle en iedereen is ‘druk, druk, druk’. Maar toch geloof ik ten diepste niet dat we meer rust willen. We willen gewoonweg meer energie om leuke dingen te doen. Het leven de moeite waard te maken. We willen openstaan voor het leven om onnadenkend, onbesuisd van al het moois te kunnen genieten. Ons wentelend in ervaringen, pluizige gevoelens en verliefd worden op alles inclusief onszelf. We willen ervaren én verwerken. Vrijheid bieden en durven nemen. Diversiteit omarmen en door de regels durven breken. Niet normaal doen maar wel normaal zijn. Ons niet bezighouden met stress, overprikkeling en balans maar volop het leven opslurpen, rollen in woelige beekjes der liefde. De zintuigen drinken. De zinnen bekoren. De bochten uitscheuren. Verlangens vervuld. Gevoelens van volmaaktheid in het imperfecte en overvloed in schaarse tijden.

Maar hoe? Hoe dan toch? Dat was een vraag die me lange tijd heeft beziggehouden. Iedereen roept dat het anders mag maar weinig mensen leven het ons voor. En wat er wel gedeeld wordt is vaak zo ‘plat’ en ‘afgezaagd’ dat het wellicht wel werkt maar in ieder geval niet inspireert om je mee bezig te houden. Het voelt simpelweg niet playful aan. 

Dus laten we het vandaag eens anders doen. De wereld bekijken met nieuwe ogen. Doen alsof je voor het eerst hier rondloopt op deze wereld. Je voelt voor het eerst de lucht. Misschien steek je je vinger in de lucht wanneer ik je vraag om de lucht te gaan voelen. Of ervaar je je adem. Maar hoe kun je het ook nog doen? Mag jij spelen met lucht?

Loop eens rond, alsof je voor het eerst rondloopt. Verwonderd over zoveel ruimte om je heen. Zoveel ‘niets’. Zoveel ruimte wat maakt dat je je eigen lichaam als ‘jij’ ervaart. Wat is dat ‘niets’ om je heen? Voelt het warm? Voelt het koud? Is het voelbaar met je hand? Je neus? Je wang? Je knieën? Je buik?

Beweeg je lichaam om al die verschillende stukjes jij kennis te laten maken met de lucht. Jouw ogen, je kaken, je heupen. Hoe maak je kennis met de lucht? Hoe zeg je er ‘hallo’ tegen? Hoe weet lucht dat jij er bent? Is lucht mannelijk of vrouwelijk? Goed of slecht? Hoe voel jij je over lucht? En heb je dat ooit hardop gezegd?

Is er ook lucht in jou? Waar kun je dit voelen? Ervaren? Kan er meer lucht in? Hoe voelt lucht wanneer je snel ademhaalt? En wanneer je dit een keer of tien heel langzaam doet? Kun je ook tussen alle in- en uitademingen de lucht even vasthouden in je lijf, alsof je het knuffelt en vertroetelt als een kinderlijk knuffelkonijn?

Kun je lucht vangen? Oppakken met je handen? In beweging zetten? Probeer het eens! Kun je op lucht lopen? Hoe weet je dat het onder je blote voetzolen ontsnapt? Mag je dit van jezelf voelen? Ervaren? De sensatie aangaan? Kun je lucht verplaatsen? Rimpelen? In golven laten overgaan? En als je dat doet, hoe voelt je lichaam dan aan?

Het leven is wonderbaarlijk. Een dagelijks geschenk. En we kunnen het cadeau pas uitpakken wanneer we beseffen dat het ons is gegeven. We er (fysiek) bewust van zijn…