“Nondualiteit? Wat is dat?”
“Authentiek leven. Yup, helemaal mijn ding nu ik mijn eigen pad heb gevonden.”
“Zelfrealisatie zeg je? Dat is toch hetzelfde als zelfvertrouwen.”
“Je werk gaat over verbondenheid? Ja, dat wens ik ook iedereen toe, dat ze dat ervaren….”

In de huidige wildgroei aan coachopleidingen wordt het verschil tussen spiritualiteit en persoonlijke groei vaak verdoezeld. Zo zijn er best veel opleidingen die ‘zelfrealisatie’ in de titel hebben terwijl ze zich richten op het identificeren en oplossen van onbewuste blokkades en emotionele conflicten. En hoewel er niets mis is met het aanpakken van specifieke problemen of het algehele welzijn van mensen te verbeteren, richt zelfrealisatie zich op het ontdekken en ervaren van je ware aard of essentie, voorbij het ego en de conditioneringen.

Laat me dit scherp stellen: er is een fundamenteel verschil tussen spiritualiteit en persoonlijke groei. En dat verschil is cruciaal!

Persoonlijke groei is gericht op ‘een betere versie van jezelf worden’, het versterken van je persoonlijkheid en het behalen van externe doelen. Je leert hoe je je productiviteit kunt verhogen, je communicatie kunt verbeteren en je carrière kunt versnellen. Het kan zich ook richten op diepgaande kwesties zoals traumawerk en het omgaan met negatieve subpersoonlijkheden. Deze benaderingen helpen je om blokkades te overwinnen en een gezonder, evenwichtiger leven te leiden.

Spirituele coaching gaat over het transcenderen van het ego en het leven vanuit een plaats van innerlijke wijsheid en compassie. Het is een radicale herziening van hoe je jezelf en de wereld ziet.

  • Emoties observeren zonder identificatie: Je leert emoties te observeren zonder je ermee te identificeren. Je ziet emoties als voorbijgaande ervaringen, niet als een definitie van wie je bent en dus hoef je ze ook niet meer op te lossen of te veranderen. De zoektocht naar ‘interventies’ eindigt daarmee.
  • Verbondenheid ervaren: Je ervaart jezelf niet meer als een geïsoleerd individu, maar als een integraal deel van een groter geheel. Dit verandert de manier waarop je met anderen en de wereld omgaat; want het bevordert mededogen, empathie en liefde.
  • Diepere innerlijke wijsheid: Het opent de toegang tot een innerlijke bron van wijsheid die verder gaat dan het intellect of intuïtie. Je beslissingen en handelingen worden geleid door een diep innerlijk weten, wat leidt tot meer harmonieuze en vervullende ervaringen.
  • Transcenderen van het ego: Je gaat je ego transcenderen wat betekent dat je de beperkende overtuigingen en patronen die voortkomen uit een beperkte zelfidentificatie loslaat. Je wordt dan minder beïnvloed door angst, trots of onzekerheid, en kunt meer in overeenstemming met je ware zelf handelen.

Een voorbeeld uit een faalangsttraining waarbij deelnemers een improvisatieoefening doen. Ze doen hierin een spel waarbij ze spontaan moeten reageren op onverwachte situaties. Hierbij wordt benadrukt dat fouten maken oké is.

In de reguliere training ligt de focus op het ontwikkelen van zelfvertrouwen en praktische coping-strategieën. Deelnemers wordt gevraagd aan het einde van de training of ze nu gemakkelijker dit soort oefeningen durven doen of dat ze het gevoel hebben dat ze door middel van ademhaling, zichzelf positief toespreken en andere regulerende technieken sterker staan in dit soort onverwachte momenten.

In een spirituele training is het proces van fouten maken een natuurlijk onderdeel van de menselijke ervaring en een waardevolle kans om te groeien in bewustzijn en innerlijke vrijheid. Fouten zijn slechts de manifestatie van tijdelijke gedachten die onze werkelijkheid vormgeven.

Door deze gedachten te herkennen als voorbijgaande illusies, kunnen we ze loslaten en terugkeren naar de innerlijke stilte die altijd aanwezig is binnenin ons. Het is in deze stilte dat we verbinding vinden met onze ware zelf, de bron van alle wijsheid en inzicht.

Spirituele opleidingen bieden geen kant-en-klare oplossingen of snelle fixes; ze bieden transformatie. Ze brengen je in contact met een dimensie van innerlijke vrede en diepere verbondenheid met alles en iedereen om je heen – zelfs als je wordt afgewezen – die geen enkele promotie, salarisverhoging of tijdelijke oplossing voor trauma kan bieden.

De tragische misvatting dat spirituele groei slechts een vorm van zelfhulp is, is een belediging voor de diepgang en de kracht van spiritueel werk. Het is alsof je een oceaan reduceert tot een kinderzwembad. Of dat je ook spiritueel werkt omdat je een keer een retraite in de Ardennen hebt gedaan.

Er is niets mis met mensen helpen met praktische en direct toepasbare oplossingen voor hun problemen op verschillende levensgebieden, zoals carrière, relaties, persoonlijke welzijn en emotionele stabiliteit, maar dan moet je niet naar mijn aanbod kijken. Mindfulness zet ik dus niet in om beter te kunnen multitasken. Ben je echter op zoek naar diepgaande transformatie, innerlijke wijsheid en een leven in harmonie met je ware zelf, dan is spirituele coaching wat je zoekt. Het helpt je om te ontwaken voor een leven dat rijker en betekenisvoller is dan wat externe successen ooit kunnen bieden.

Klinkt dit als iets voor jou? En zoek je een ervaringsgerichte, speelse aanpak? Kijk dan eens naar de opleiding tot Vakspecialist Playfulness®. De opleiding is erkend door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en wordt regelmatig vergoed door werkgevers en het UWV. Daarnaast is de opleiding geaccrediteerd door het CAT/GAT, wat essentieel is voor zorgverleners en therapeuten binnen de aanvullende verzekering die zich verder willen (bij)scholen.