Als mens leven we met anderen. Overal om ons heen zijn groepen waar we als het ware ‘lid’ van zijn. Je kunt onderdeel zijn van je familie, van een groep op het werk, van een sportclub of hobby. De mogelijkheden zijn eindeloos. En binnen deze groepen hebben we als het ware ‘rollen’ die we spelen, die we aannemen en waar we goed in zijn. Sommige mensen zijn leiders, sommige zijn volgers, sommige zijn luidruchtig, sommige zwijgen en anderen brengen hun dagen door met het luidkeels verkondigen van hun eigen succes of juist dat van anderen. 

En welke rollen je ook hebt, soms hebben we de neiging om onszelf te definiëren. Ik bemerkte dat weer even toen ik afgelopen week een mail kreeg met de vraag wat ik onder mijn naam had willen staan bij een recensie die ik voor een boek had geschreven. De keuze daarvoor was vrij simpel. De schrijfster had er het meeste aan als mijn ‘rol’ haar status zou verstevigen. 

Maar de hersenkronkel die ontstond (en die ik op Facebook wilde delen) was leuker. Ik vroeg wat ánderen me voor namen toe zouden dichten. Nu ‘speel’ ik al langer met namen en Linkedin beschrijvingen en stond er naast ‘eigenaar van’ en improdocent of trainer ook altijd wel iets van lachingenieur, faalvaardigheidstrainer, kenniskliko of clown-to-be in mijn omschrijvingen. En de vraag die ik dus stelde was: Wat zal ik onder mijn naam hebben staan? Met daarbij als hashtags: ga lós, doe eens gek, maak er wat van! Naast de geopperde versies van alleen mijn naam of het schrijven in spiegelschrift is dit wat ik terugkreeg: 

 • Levenskunstenaar (2x genoemd!)
 • Flaterkampioen!
 • Ik zou als bij functietitel ‘Flupke’ zetten.
 • Gaaf mens
 • Mens
 • Zet je naam onder je naam. Jij bent jij.
 • Precies die drie hashtags die je gebruikt.
 • Multi-specialist
 • Altijd in ontwikkeling
 • Ikke (‘gewoon ikke’ werd ook genoemd)
 • Improvisateur
 • Expert in tussen de regels doorlezen
 • Latent Multi Talent
 • Creatietalent
 • Multipotentialite
 • ‘eigentijdse Pipi Langkous’
 • 1001-dingendoekje
 • im lak’ech, ik zie een andere mij in jou
 •  ….. KONINGIN…..
 • homo universalis

Heerlijk vind ik deze reacties! Want het maakt me weer even zo heerlijk duidelijk hoe we onszelf en anderen gebruiken om te definiëren wie we zijn. Het is een verzonnen titel met geen eigenlijke waarde maar het is toch een fenomeen dat gehoorzaamheid aan hiërarchie met zich meebrengt. En hoe hard we ook roepen dat we er niet aan meedoen… is het niet ook zo dat er iemand is die jij graag zou willen ontmoeten maar waarbij de mogelijkheid daartoe je ‘behoorlijk wat zou doen’ vanwege diens titel, succes, rijkdom of reputatie? 

Ben eens eerlijk. Kijken we niet anders naar iemand wanneer we weten dat dit een gevierd cabaretier is? CEO van een miljoenenbedrijf? Winnaar van een gouden medaille op de olympische spelen? Of schoonmaker bij je ouders thuis? We groeien op in een wereld waarin we leren luisteren naar de juf en meester, waar de dokter over onze gezondheid bepaald. En we doen daarom vaak zonder twijfelen dingen die ons door een ander met een hogere rang worden gevraagd. 

Maar dit denken in ‘status’ is niet zonder gevaar. Want we beoordelen onszelf zoals we de buitenwereld beoordelen. En onze innerlijke dialoog maakt ons duidelijk hoe ‘lief’ of ‘hard’ we hierin voor onszelf zijn. Waarin we tekortschieten, welke fouten we niet hadden mogen maken, waar we op onze hoede moeten zijn.. Want het ego vertelt ons herhaaldelijk wie we zijn, gebaseerd op onze schoonheid, onze positie of banen, onze rijkdommen in geld of eigendom en wat anderen over ons zeggen.

Wanneer je alle opfluf weghaalt, wat blijft er dan nog over? Wat blijft er nog van jouw kern bestaan wanneer je op je sterfbed zou liggen met nog enkele dagen te gaan? Kijk je dan achterom, naar de banen die je had, naar de taken die je volbracht om te zien of je waardevol bent geweest? Of ben jij het, die daar in dat bed ligt, die als persoon waardevol bent geweest? Wanneer alle externe ego-boosers wegvallen, zoals ze uiteindelijk allemaal zullen doen, blijf je achter met alleen jezelf. Jij. De persoon waar het allemaal om te doen was. En op dit punt doet zich een unieke kans voor. Want je kunt je blijven verschuilen en je terugtrekken uit het leven. Of opstaan voor wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat en het lef hebben om te stralen. Ik roep: zet jezelf in de etalage!

Stap in datgene wat er (terugkijkend) altijd al was. Wat de rode draad was in je leven. Waar je nooit genoeg van kreeg. Waar je vuurtje van ging branden. Waar mensen je dankbaar voor zijn geweest. Waar je kon falen in wat je deed maar trots was op je poging. Waar je een voorbeeld was voor anderen in dat wat je na streeft.

Voel wie je bent – vanuit je tenen – in plaats van te praten over wie je bent. Voel dat je genoeg bent. Jij, met alles wat er niet klopt en wat je nog niet weet of kunt. Voel dat je zinvol bent, omdat jij jezelf zinvol vind. Het is daar waar jij je meerwaarde vindt.

Ik geloof dat er een manier is om hier te komen, die een combinatie omhelst van jezelf (steeds beter) te leren kennen en dit te delen met anderen. De woorden te vinden om te vertellen waar je voor staat, wat je doet. Gepaard met vele kleine acties om verder te komen in het leven. Want deze combinatie van zelfkennis en continue actie kun je een punt bereiken waarop je niet langer gericht bent op het behagen van anderen, maar plezier krijgt in de manier waarop jij liefde en positiviteit in de wereld brengt.

Jij bent awesome!

Jij bent precies goed zoals je nu bent. Je weet genoeg. Je kunt genoeg. Je durft precies genoeg voor je eerstvolgende stap. Nee, je hoeft niet al alles te kunnen wat je ooit gaat presteren. Nee, je hoeft niet alles nu al te weten, alles te beheersen, je bij alles comfortabel te voelen. Je hoeft enkel het eerste stapje te zetten. De eerste stap in de richting van jouw doel. Want je bent niet wat je doet. Niet wat je wilt worden. Niet de rol die je jezelf toebedeelt. Jij bent degene die het pad kunt lopen. Durf je op weg te gaan?

—————————

In het Magie in je Begeleiding leer je de technieken om te leren vertrouwen op wat je te doen hebt hier. Leer je hoe je je missie kunt leven. Niet denkend vanuit banen of kansen, maar vanuit doen en ontdekken. Vanuit het principe dat je het je ziel gunt om hierin te groeien, te ontwikkelen. Zodat je bij kunt dragen met je fantastische werk. Meer impact kunt maken. Voorbij angsten. Vertrouwend op intuïtie. Zichtbaar durft te zijn. We zijn allemaal anders, niemand is gelijk. Hou jij niet van standaard lijstjes en methodes? Heb jij het Lef om te Stralen? En gun je het jouw klanten ook? Schrijf je in voor de volgende opleiding!