De nadelen van falen kennen we allemaal. Dat rotgevoel dat je niet wilt ervaren. De consequenties en gevolgen die het kan hebben: er niet meer bij horen, mensen kwijtraken, geld of bezittingen verliezen of onzekerheid over de toekomst bijvoorbeeld.

Geen wonder dat we de neiging hebben om het uit de weg te gaan. Maar falen heeft juist ook veel voordelen. Geloof je me niet? Ik zal ze met je doornemen:

Falen leert je heel veel over jezelf. Veel meer dan successen ooit zullen doen. Falen (of de angst ervoor) maakt je bewust van je waarden en datgene wat je écht na wilt streven in het leven. Falen zorgt er zo ook voor dat je een kans krijgt om flexibel te worden en te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Falen geeft je daarmee gelegenheid nieuwe dingen uit te proberen, of zaken anders aan te pakken. Falen zorgt er voor dat je de kans krijgt persoonlijk leiderschap te ontwikkelen.

Herkenning tot zover? Erken je al de mooie kanten van falen? En merk je ook dat je angst soms de overhand neemt? Dan heb je de volgende mooie eigenschappen van falen nog niet (volledig) ontdekt. Geef jezelf kans om dit te onderzoeken want;

  • Falen (of de kans erop) geeft je de gelegenheid om moed te tonen
  • Falen maakt je bewust van het feit dat status niet alles is
  • Falen geeft je de kans zaken minder serieus te nemen
  • Falen geeft je de kans zaken minder persoonlijk te nemen
  • Falen maakt dat je de gelegenheid hebt je veerkracht te ontwikkelen

Leren omgaan met falen verhoogt je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Uiteindelijk leert falen je dat het leven gaat om wie je bent en niet om wat je doet. En dat is de reden dat ik ‘de moed om te falen’ als één van de belangrijkste levenslessen hanteer. En ik het elk mens ter wereld gun om goed met (mogelijke) fouten om te leren gaan!