Jij hebt ontdekt dat er een behoorlijke mate van power in je schuilt. Een mooi talent. Je een bijdrage te leveren hebt aan de wereld. Die plek waar jij zo graag een verbetering in wilt aanbrengen. En waarvoor je begrijpt dat je moedig mag gaan zijn…

Of je nu een win-je-wens actie gaat lanceren, op een podium klimt om te inspireren, gaat bloggen, vloggen of tekenen, een boek schrijft of een knal-dag gaat organiseren… waarschijnlijk komt het gevoel voorbij dat dit verrekte spannend is.

Een uitdaging in zichtbaarheid. Een challenge in onzekerheid. Een risico qua tijd en uren. Een uitdaging in het aangaan van de mening van anderen. Het voelt groots en klein tegelijk. Spannend en waard het aan te gaan.

Het is fijn je te omringen met mensen die ook ‘in de arena’ staan. Niets erger namelijk dan iemand die zegt ‘daar is toch niks moeilijks aan?’ net als jij op het punt staat het meest moedige stapje te zetten wat je kunt. Als jij gister aan de afgrond stond en vandaag een stap verder bent dan zul je dat ook niet zo snel bij anderen doen overigens. Dan weet je wat die ander doormaakt.

De mensen die je steunen in je dapperheid zijn de mensen die met je meelopen of je een paar passen voor zijn… Zij weten, beseffen, voelen hoe de wereld niet snapt waar je staat, wat je doet. Een opmerking als ‘om te kunnen zeggen dat je af en toe onzeker bent, heb je een heleboel zelfvertrouwen nodig’ lijkt toch altijd een stuk simpeler op een omdenken-tegeltje.

Omringt door mensen die allemaal ‘in de arena’ staan is iedereen uitgenodigd zelf aan de slag te gaan. Want hoewel risico’s nemen en je blootstellen aan afwijzing en falen gevaarlijk lijken is er uiteindelijk weinig meer gevaarlijk dan aan de zijlijn van het leven te wachten totdat iemand je een lift gaat naar het paradijs.

In de arena is het uitdagend, maar het is het ook waard. Door je kwetsbaar op te stellen en hier open over te zijn, te vertellen hoe je onzekerheid toelaat, emotionele risico’s neemt en met angst of teleurstelling omgaat zul je merken dat het je verbondenheid met anderen oplevert. Samen in de arena delen jullie verhalen die getuigen van diepe dalen maar ook liefde, empathie, creativiteit. Leven met lef, lol en liefde dus. Het ‘we zijn allen gelijk’ levert gevoelens op van ‘erbij horen’.

Maar terwijl je zelf in de arena staat zullen er mogelijk mensen op je pad komen die iets vinden van je verhalen. Deze mensen, zelf niet in de arena, zullen mogelijke verwarring zaaien. En dat is niet nodig. Leer ze herkennen!

Het eerste gevaar: herkenning in jouw struggles

Wanneer je jouw leven in eigen hand neemt kan dit in eerste instantie kwetsbaar voelen. Net zo kwetsbaar en met dezelfde gevoelens als mensen ervaren die vooral de last ervaren van vroegere levenspijn. In jouw openheid gaan ze hun vroegere verhalen delen, genieten ze van jouw groei en ontwikkeling en sluiten zich graag bij je aan. Wat zij echter doen is in de tribune komen zitten. Ze zijn niet zelf moedige stappen aan het zetten. Ze willen jou dat zien doen.

Het tweede gevaar: ongevraagd advies! 

Wanneer jij je kwetsbaarheid eerlijk deelt zul je adviseurs op je pad krijgen. Begeleiders die jou niet te hulp schieten met een beker water of een doek om je voorhoofd af te poetsen maar de types die gewoonweg in de hal staan te wachten tot je stoffig, zweterig en vermoeid terugkomt en je dan laten weten waarom je je voelt zoals je je voelt, hoe je dit kunt voorkomen de volgende keer en waar je aan zou mogen gaan werken om dit voor elkaar te krijgen. Deze ongevraagd advies types zijn vergelijkbaar met de telefonische verkopers. Als je naar hen luistert heb je voor je het weet een uitgebreide uitleg over theorieën en modellen. Verwijzingen naar boeken. Naar therapeuten. Seminars en workshops. Of volledige stappenplannen waarmee je wel voor elkaar zult krijgen wat je wilt.

Het derde gevaar: de zichzelf-aanbieder.

Eigenlijk is het tweede type nog altijd beter dan degenen die zichzelf aanbieden om je te helpen. Dit zijn niet de mensen die eerder in de arena hebben gestaan, die daar naast je komen staan en al-doende-laten-zien-wat-er-gebeurd. Nee, dit zijn degenen die achter-de-schermen-vragen gaan stellen als ‘gaat het wel’. Deze vragen lopen eigenlijk altijd uit op een persoonlijk aanbod van die ander om je te helpen ontspannen, relaxen of afkoelen. Want negatieve gevoelens, zo vertellen ze je…. daar hoeft toch niemand mee te dealen? En zij weten natuurlijk precies de techniek waarmee je daar binnen een paar sessies vanaf komt. Gesprekken als deze hebben overigens al snel als kans dat de aanbieder zich toch enigszins gepasseerd voelt wanneer je aangeeft niet geïnteresseerd te zijn.

Wat je wél zou kunnen gebruiken in de arena. 

Natuurlijk is er ook veel dat je kan helpen terwijl je in de arena staat. Je mag leren accepteren dat alle gevoelens die ontstaan er mogen zijn. De angst. De ‘waar ben ik aan begonnen’ gedachten. De ‘ik ben er nog niet klaar voor’ twijfels. De schaamte van nog niet kunnen, de onzekerheid het wellicht niet te redden. Iemand die helpt je weerstand los te laten tegen alles wat je eigenlijk nog niet wilt voelen maar ook hoe lang die negatieve emotie duurt (of het een seconde, een uur, een dag, een maand of een jaar van je leven kost). Acceptatie en overgave mogen nieuwe sleutelwoorden worden. Twijfel als richtlijn op je pad.

Kijk dus uit naar de juiste mensen waar jij je mee mag omringen! De mensen die niet gelijk advies geven. Zeggen dat zaken op te lossen zijn. Het geluk na willen streven of bergen met geld. Ik mag de mensen koesteren die durven ploeteren. Hun levenslessen inzichtelijk maken. Die niet zeggen ‘je moet dit eens proberen’ maar spreken over ‘ik loop hiermee te worstelen en dit is wat ik probeer’.

Mensen die beseffen dat ze niet enkel hun aanleg of opvoeding zijn. Mensen die voorbij de pijn van het leven kunnen gaan. Mensen die streven naar een goede toekomst. Voor henzelf, maar met name voor anderen. En die beseffen dat ze hiervoor zélf aan de bak mogen gaan. Wellicht niet degenen met de beste verhalen. De grootste rijkdom. Het hoogste podium. Maar wel mensen die je voorleven hoe je kunt groeien. Verder mag. Verder kan. Voor de wereld die jij wilt creëren!