Leiderschapstraject

Leiderschap in een complexe wereld vraagt om meer dan een rechte lijn van A naar B.

Bedrijfsverandering wordt vaak voorgesteld als een geoliede machine — efficiënt, logisch en gestandaardiseerd. Maar de realiteit is grillig, vol onverwachte wendingen en menselijke dynamiek. Misschien herken je dit: een inspirerende spreker zet je team tijdelijk in beweging, maar na een week vervallen ze weer in oude patronen. Of je wilt experimenteren om échte verandering mogelijk te maken, maar de raad grijpt terug naar vertrouwde instrumenten zoals SWOT-analyses, risicobeheer en gestroomlijnde processen.

Ik bied een leertraject waarin reflectie, persoonlijke groei en filosofische verdieping samenkomen. Of je nu individueel, met je raad van bestuur, of als groep teamleiders aan de slag gaat — samen versterken we jouw leiderschap door nieuwe manieren van kijken te ontdekken.We pakken complexe dilemma’s aan die jouw organisatie uitdagen. Vraagstukken zoals: “Hoe creëer je een organisatiecultuur waarin zowel prestatiegerichtheid als menselijkheid ruimte krijgt?”, “Hoe kan een organisatie zorgzaam zijn voor haar mensen én toch wendbaar en innovatief blijven?” of “Hoe doorbreek je vastgeroeste patronen zonder de stabiliteit van een systeem te ondermijnen?”Samen verkennen we hoe ethiek, duurzaamheid en veerkracht niet slechts mooie woorden zijn, maar de kern van jouw organisatiecultuur kunnen vormen. We gaan voorbij standaardoplossingen en maken écht duurzame verandering mogelijk.

Ik ben Xandra van Hooff, een ervaren trainer, consultant en filosoof met een achtergrond in leidinggeven en begeleiden. Mijn werk voerde mij naar omgevingen waar ik de meerwaarde van procedures en protocollen leerde inzien. Ik leerde er ook dat we in onzekere tijden graag teruggrijpen op zekerheid, maar dat chaos zich toch echt niet laat vangen in een Excel-formulier!

Gedreven door deze inzichten ontwikkelde mijn carrière zich verder in complexe omgevingen waar de realiteit onvoorspelbaar en veranderlijk was en werd beïnvloed door dynamieken, wetswijzigingen en verschuivende geldstromen. In deze situaties werd duidelijk dat controle vaak een illusie is en dat veerkracht, aanpassingsvermogen en ethisch handelen essentieel zijn — een les die ik samenvat met: “Relax, nothing is under control.”

Mijn kracht ligt in het combineren van reflectie, persoonlijke groei en filosofische verdieping om ruimte te scheppen voor een toekomst waarin ethiek, duurzaamheid en veerkracht niet alleen mooie woorden zijn, maar de kern vormen van het dagelijks handelen.

Leiderschap in onzekere tijden vraagt om ethische moed en een nieuw perspectief.

De nadruk in dit traject ligt niet op kant-en-klare antwoorden, maar op het ontwikkelen van nieuwe manieren van kijken en het trekken van eigen conclusies en lessen. Reflectie, persoonlijke groei en filosofische verdieping lopen door elkaar heen. We gaan de diepte in en komen boven met frisse lucht — en misschien een beetje zand tussen de tenen. Dit doen we bijvoorbeeld door:

1. De vraag te verkennen “Wat roept dit bij jullie op?” “Welke aannames zitten er achter deze vraag?”

2. Samen te reflecteren “Wat verandert er als we dit probleem vanuit een ander perspectief bekijken?”

3. Dieper te graven “Hoe beïnvloeden onze waarden de manier waarop we dit vraagstuk benaderen?”

4. Filosofisch te benaderen “Wat zou een ethisch kader zoals dat van Nussbaum ons kunnen bieden?”

Of je nu individueel aan de slag gaat, met je raad van bestuur, of als teamleidersgroep, we stemmen het traject af op jouw leervragen. We verkennen ethische dilemma’s, spelen met gedachten, en soms met ons lijf. Want verandering is niet alleen iets wat je bedenkt, maar ook iets wat je doet.

Je hoeft de chaos niet te temmen. Ben je klaar om een stap te zetten zonder te weten waar je precies uitkomt? Mooi. Dan kunnen we beginnen.

Individueel leertraject

Na een eerste kennismaking, een ‘bak koffie’ (wat ook thee mag zijn) en een nagaan of er de benodigde ‘klik’ is om samen te werken bepalen we hoe we aan de slag gaan. Er zijn twee keuzes:

Individueel basistraject 

In dit traject staat het verkennen en verdiepen van jouw leiderschap centraal door middel van filosofische reflectie en ethische vraagstukken uit je eigen praktijk. Je brengt je een casus in, waarin we samen de ethische dilemma’s uitwerken. We verkennen deze vraagstukken vanuit verschillende filosofische stromingen, zoals het utilisme — waar ideeën zoals schoolplicht en ‘meten is weten’ hun wortels vinden — en deugdethiek, die de nadruk legt op waarden die bijdragen aan een betekenisvol leven en authentiek leiderschap.

Dit helpt je om niet alleen je dilemma’s te doorgronden, maar ook om je persoonlijke leiderschapswaarden scherper te definiëren en in de praktijk te brengen. Tussentijdse supervisie is mogelijk via app of mail voor korte vragen of reflecties. We werken toe naar een afsluitende reflectie of betoog, waarin je jouw inzichten en leiderschapswaarden uiteenzet en verbindt aan je dagelijkse praktijk. Dit betoog helpt je om helder en overtuigend te communiceren over jouw ethische visie.

Tijdsindicatie: Tweewekelijkse sessies van 1,5 tot 2 uur. Zelfstudie en reflectie circa 24 uur. 

Investering: € 4.500,- (btw vrijgesteld) voor drie maanden

 

Intensief groepstraject 

In dit intensieve groepstraject verkennen we leiderschap, ethische vraagstukken en filosofische verdieping samen met een kleine groep van maximaal zes deelnemers uit jouw organisatie. Jullie brengen gezamelijk een casus in, waarin we samen de ethische dilemma’s uitwerken. We verkennen deze vraagstukken vanuit verschillende filosofische stromingen, zoals deugdethiek, utilisme of narratieve ethiek.

De groepssessies bieden ruimte voor uitwisseling, gezamenlijke reflectie en het delen van inzichten. De dynamiek van de groep helpt je om je eigen leiderschapsvragen vanuit meerdere invalshoeken te bekijken en te verdiepen. Jullie sluiten af met een gezamelijke reflectie of betoog waarin jullie inzichten en ethische leiderschapsvisie zich vertaalt naar de dagelijkse praktijk. Tussen de bijeenkomsten door ben ik beschikbaar via app of e-mail voor korte vragen of reflecties. 

Tijdsindicatie: Tweewekelijkse sessies van 2,5. Zelfstudie (indien gewenst) en reflectie circa 24 uur per persoon.

Investering: € 12.000,- (btw vrijgesteld) voor drie maanden.

 

Gesprekken vinden plaats op maandag of donderdag in het Huis van Morgen in Wijchen, of incompany. Voor trajecten op locatie reken ik reiskosten. Heb je specifieke wensen? Ik bied graag een traject op maat aan.

 

Elke keer als ik bij jou vandaan kom, Xandra, voel ik me verhelderd en geïnspireerd.

Xandra is een van die zeldzame mensen die de kennis rondom het begeleiden van (getalenteerde) mensen echt belichaamt. Het is geen kennis meer of een set technieken maar een staat van zijn. Iedereen die de kans krijgt om met Xandra te werken als trainer, coach, docent of begeleider zal de transformatie in zichzelf direct merken.

Tijl Koenderink

Directeur-bestuurder Passend Onderwijs

Xandra heeft een heel fijne energie, is creatief en durft zichzelf te zijn. Haar kwetsbaarheid, haar lef om te doen en haar vermogen om echt te luisteren maken haar tot een heerlijk persoon om mee samen te werken. Steeds weer komt ze met bijzondere ideeen en krachtige inspiratie. Ze levert een positieve bijdrage aan mensen die haar leren kennen.

Mark Verhees

Bestseller-auteur, Voor Positiviteit

Liminaal leiderschap

Liminaliteit komt van het Latijnse woord “limes,” wat staat voor drempel. Het duidt op die specifieke fase van transitie waarbij de oude structuren zijn verdwenen en nieuwe nog niet volledig zijn gevormd. Vertrouwde verhalen en overtuigingen beginnen te wankelen, terwijl nieuwe nog in de maak zijn. Het markeert de interval van “niet meer” naar “nog niet’. Het is een tijd van ambiguïteit en onzekerheid, waar traditionele grenzen en normen vervagen en nieuwe mogelijkheden zich beginnen te onthullen. Verandering is geen probleem dat opgelost moet worden, maar een essentieel aspect van het leven. De chaos die gevoeld wordt, nodigt ons uit om dieper te kijken, voorbij de oppervlakte, en daar te ontdekken wat echt belangrijk is. Daarom zijn voor goed bestuur zowel wijsheid als nieuwsgierigheid nodig. Wijsheid om voorbij zwart-witdenken te kijken en nuances te begrijpen. Wijsheid om bij het maken van de beste mogelijke keuzes niet alleen te vertrouwen op data, maar ook op intuïtie, ervaring en empathie. Wijsheid om flexibel en adaptief te zijn waar nodig en om zich te kunnen richten op de lange termijn, voorbij de onmiddellijke winsten. Het zogenaamde kathedraaldenken (dat vaak meerdere generaties in beslag nam). En nieuwsgierigheid om open te kunnen blijven staan voor nieuwe ideeën, om vraagtekens te zetten bij aannames en om vanuit verschillende perspectieven naar situaties te kijken.