Lu Jong Yoga

Lu Jong is een 8000 jaar oude Tibetaanse vorm van yoga. De krachtige oefeningen zijn circa 8000 jaar geleden ontstaan en werden beoefend door monniken die als kluizenaars hoog boven in de bergen leefden en hiermee hun lichaam en geest gezond hielden. Zij leefden in nauw contact met de natuur en hadden in de gaten dat de elementen in de natuur (aarde, water, wind, vuur en ruimte) ook in hun eigen lichaam aanwezig waren. Door de bewegingen van de natuur na te bootsen ontstonden er vloeiende bewegingen. In combinatie met ademhaling werden de natuurlijke balans van het lichaam hierdoor herstelt.

Toen de Boeddhistische Meester en geneeskundig arts Tulku Lobsang Rinpoche naar het Westen kwam schrok hij van de klachten die vele westerlingen hadden ontwikkeld door hun voornamelijk zittende levensstijl en zag hoe heilzaam Lu Jong voor hen zou zijn. Hij heeft een set van deze heilzame oefeningen samengesteld uit de verschillende tradities en overdrachtslijnen en gemodificeerd naar ons Westerse lichaam, zodat wij ook deze oefeningen kunnen uitvoeren om onze gezondheid te verbeteren. Door de bewegingen in combinatie met de adem worden de subtiele lichaamskanalen geopend en blokkades verwijderd zodat de energie weer vrij kan stromen.

In Nederland is Yoga bekend geworden vanuit de diverse Indiase vormen. Hierbij wordt met name de flexibiliteit vergroot. Dit is anders bij LuJong. Het gaat er niet om je grenzen op te rekken maar deze te leren respecteren. Hoe beter je meewerkt met je lichaam, des te beter je lichaam voor jou zorgt in je leven. Lu Jong is een Yoga vorm en heeft – in tegenstelling tot Tai Chi – dus geen vloeiende, constante bewegingen van houding naar houding, maar duidelijke onderbrekingen tussen houdingen. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om bij de eerste bewegingen de focus te leggen op het correct uitvoeren van de houding en daarna op de beleving van de beweging. Hiermee versterk je het lichaamsbewustzijn.

De 21 Lu Jong bewegingen voer je grotendeels zittend uit, op enkele na. Bij alle bewegingen werken we met circa 7 herhalingen. Hierdoor breng je op mindful wijze lichaam en geest bij elkaar en ontstaat er innerlijke rust. Door het ‘houden van de adem’ tijdens de uitvoering van een beweging kunnen we nog dieper inwerken op het autonome zenuwstelsel en de hartvariabiliteit. Hierdoor wordt gezondheid op alle niveaus bevorderd: fysiek, energetisch en mentaal.

Door de druk die met eigen spierkracht wordt uitgeoefend op bepaalde punten in het lichaam kunnen blokkades ook zachtjes worden opgeheven. We trainen de spieren en organen, werken voorzichtig met de wervelkolom, creëren ruimte rond de wervels, koesteren de gewrichten en heffen vanuit spirituele beoefening ook emotionele blokkades op. Lu jong wordt niet voor niets ook wel Healing Yoga genoemd.

De vijf staande bewegingen die je hieronder op het filmpje ziet komen elke LuJong les terug. In de basisles wordt dit aangevuld met andere LuJong bewegingen. Elke les nemen we hierbij een andere ingang, bv de inwendige organen of de beweeglijkheid van het skelet. Zo blijven de lessen afwisselend. Heel af en toe vullen we de les op maandag aan met vijf (zelf)massage technieken en/of korte meditaties waardoor de balans in je lichaam op diep niveau herstelt. 

Wil je ervaren of LuJong bij je past? Kom dan gratis twee proeflessen meedoen.

Trainer: Xandra
Lestijd LuJong 1: maandag 19.15 uur