Hoi! Ik ben Xandra. Xandra van Hooff.
Oprichter De Wereld van Morgen.

Bewustzijnstrainer. Transformatiecoach.
Vrolijk begroeter van jou =)

Interplay leider. Improvisator.
Giechelende Guru. Mystieke Malloot.

Zijnsgenieter. Boeddhist. Opti-mystic.
Omarmer van levenservaringen.

Studiejunk. Kenniskliko. 3P facilitator.
Grijs inmiddels. Mens vooral ook.

Ik hou van haar Pietje-Bell uitstraling en humor. Geen therapeutisch gedoe maar helder, krachtig en tegelijk open voor alles, van superspiritueel tot broodnuchtere wetenschap.

Mijn verhaal...

Ik gooi wat water in mijn gezicht en hoewel ik me daardoor verkwikt voel, laten mijn ogen in de spiegel iets anders zien. De vermoeide vrouw die ik daar zie, ben ik, Xandra. Een redelijk succesvolle, maar sociaal angstige volwassene die wanhopig probeert om alle ballen van werk, avondstudie, sport en sociale verplichtingen hoog te houden. Foutloos. Zonder mopperen. En het liefst met enige flair. Van dat laatste is er op deze dag helaas nog maar weinig over…

Zo ben ik niet altijd geweest, overigens. Als jong meisje was ik vroegwijs en anders dan mijn leeftijdsgenoten. Ik was empathisch en supersensitief. Een kat uit de boom kijker maar ook één brok nieuwsgierigheid. Ik wilde alles onderzoeken en overal mee experimenteren. 

Mijn carrière begon met een stage op de afdeling ziekenhuishygiëne, en later als assistent-fabricagechef en hoofdtrainer veiligheid in de farmacie. Ik leerde daar al snel dat een diepgaand inzicht in de structuren en processen en systemen binnen een organisatie cruciaal is om een organisatie te laten floreren. Het draait hierbij niet zozeer om het hebben van de ‘beste’ systemen, maar veel meer om te begrijpen waarom ze er zijn en wat ze doen. Met dit inzicht kunnen we ons ego aan de kant zetten (dat altijd sneller, makkelijker of ‘liever uitstellen’ wil), en onze acties in dienst stellen van een groter geheel, erkenning gevend aan onze diepe verbinding met elkaar en zuinig zijnde op de aarde zelf. 

Toen ik me vervolgens meer op het individu begon te concentreren in plaats van op systemen, onder andere als docent en coördinator in het speciaal onderwijs (justitiële jeugdinrichtingen en jeugd-GGZ), bleef dit aspect mij fascineren: wat een mens dient te weten om optimaal te kunnen functioneren in onze maatschappij. Ik kwam tot het inzicht dat onze unieke talenten gekoesterd moeten worden als kostbare schatten die aan ons zijn toevertrouwd, en dat het belangrijk is om diepe kennis te vergaren over de omstandigheden waarin ze kunnen bloeien. Ik vond het heerlijk om leerlingen die dachten dat ze ‘uitschot’ waren of niemand te laten ervaren dat ze konden bijdragen. Dat hun acties ertoe deden in onze maatschappij. Als een onmisbare draad in het weefsel van het bestaan. 

Naarmate ik ouder werd, kwam ook de idealist in mij steeds meer naar boven. Ik wilde de wereld verbeteren, verandering bewerkstelligen, een verschil maken. Maar naarmate ik langer werkzaam was, werden de uitdagingen groter. Ik liep vast in de bureaucratie, de beperkte mogelijkheden en het feit dat ik te horen kreeg dat ik te intens reageerde op zaken in het heden óf juist zaken in de toekomst te rooskleurig voorstelde. Het leidde ertoe dat ik strenger voor mezelf werd, risico’s vermijdend ook. En ik ging mezelf repareren, polijsten of verbeteren en luisterde steeds minder naar mijn innerlijke stem. Uiteindelijk begon ik te twijfelen of verandering überhaupt mogelijk was.  

Bijna dertig was ik… en terminaal serieus.

Op dat dieptepunt van twijfel en uitputting vond ik het eerste concept dat mijn perspectief radicaal veranderde: speelsheid. Dit leerde me om ‘dat wat is’ te benaderen met een houding van openheid, flexibiliteit en volledige overgave. 

Op een dag, niet lang na die dramatische dag dat ik mezelf in de spiegel zag, besloot ik spontaan deel te nemen aan een clownerie workshop om mijn levensvreugde terug te vinden. Terwijl ik de ruimte binnenstapte en de geur opsnoof van oud hout en spelplezier, merkte ik dat zowel de leraar als de oefeningen in niets bleken te lijken op wat ik eerder had meegemaakt. Terwijl ik me liet leiden door mijn impulsen, en al mijn emoties en natuurlijke neigingen er liet zijn, ervaarde ik een rust en vrede die ik nooit eerder had gekend. Ineens zag ik de wereld om me heen in een ander licht.

Ik bleef improviseren en ontdekte dat spelen zijn oorsprong vindt in een innerlijke positieve impuls – een activiteit waar je van geniet en volledig in opgaat. Speelsheid is misschien wel de zuiverste vorm van dankbaarheid voor het moment en het leven zelf. Bovendien nodigt fysiek improviseren uit om een breed spectrum aan gevoelens te ervaren en tot uitdrukking te brengen. Het omarmt een openheid voor alles wat zich aandient, waardoor we het leven in zijn volledigheid kunnen omarmen. Door vrij en moeiteloos aanwezig te zijn, creëren we een diepe verbinding met onszelf en anderen. Spelen is misschien wel het enige waar je beter in kunt worden, terwijl je je ego steeds minder belangrijk maakt. En het is daar waar we ruimte kunnen maken voor een rijker, vollediger leven.

Na een jaar of tien spelen kwam ik terecht in een situatie waarin ik ineens inzag hoe ik door de sluiter van mijn eigen waarneming de wereld waarnam. Ja, dat concépt was niet nieuw voor me. Maar nu voelde ik het echt. En ik had een doorleefde ervaring waarin ik ineens de zee én de golven was. De dans en de danser. Ik voelde dat ik geen leven hád, maar dat ik het leven wás. Het maakte dat ik ging zoeken naar wat het was dat ik hier ervaarde en kwam bij het begrip non-dualiteit terecht. Het vertegenwoordigt een radicale verschuiving in hoe we onszelf en de wereld waarnemen, weg van scheiding en richting een dieper besef van onderlinge verbondenheid. 

Ik voelde dat de combinatie van deze twee zaken niet alleen tot een persoonlijke transformatie kan leiden, maar zelfs tot een veranderde manier van in de wereld staan. Deze reis van twintig jaar, van ernst naar speelsheid en van scheiding naar verbondenheid, heeft niet alleen mijn eigen leven verrijkt maar ook mijn interacties met de wereld om mij heen. Het is een pad dat ik hoop te delen, omdat het essentiële stappen zijn naar een rechtvaardigere en duurzamere wereld. Laten we samen het leven omarmen, in al zijn pracht en complexiteit.

Wat ik leerde geef ik graag door!

We leven niet in een cultuur die op inclusieve wijze naar mensen kijkt. We zijn individualistisch opgevoed, met een ‘kijk hoe goed ik ben’ mentaliteit. We houden ons stil over wat ons raakt, terwijl dat vaak de dingen zijn waarmee we de wereld mooier willen maken.

Ik werk graag met jou als je een meer gelijkwaardige cultuur wilt creëren. Als je de focus wilt verschuiven van hiërarchie naar ‘eigenheid in verbondenheid’, waardoor er meer vertrouwen en verantwoordelijkheid ontstaat. Zo kunnen we samenwerken aan een wereld waarin we ons allen verbonden voelen en waarin liefde, compassie en eenheid de drijvende krachten zijn achter onze persoonlijke groei en collectieve vooruitgang. Een wereld waarin verbinding met jezelf, de ander en de wereld om je heen  de basis kan zijn.

Ik laat je ‘met andere woorden kijken’. Maar neem mijn woord er niet voor – hier is wat enkele van de mensen met wie ik heb samengewerkt te zeggen hebben:

“Ik ben niet meer bang voor gevoelens, dus ze houden me niet meer tegen” – Lisa, 34
“Ik hoef niet te veranderen, om de wereld te veranderen. Ik mag meer mijzelf zijn ” – Tom, 49
“Mijn gevoeligheid is geen tekortkoming is, maar een waardevolle kwaliteit” – Ellen 42

Vanuit wat heelheid me heeft gebracht, geef ik graag heelheid door. Mijn stijl is ongedwongen en vol menselijkheid. Ontdek de diepgang in mijn opleidingen of overweeg mij in te huren voor een korte sessie. Je kunt me ook een mailtje sturen, ik lees je graag! 

Aho. Ahé. Namaste Saté.
Xandra

 

Ik geloof...

Ik geloof…
… dat al jouw gevoelens je gewoonweg menselijk maken. Dat al je ervaringen uitingen zijn van het universele bewustzijn. En dat iets persoonlijk nemen gewoon af en toe kan gebeuren. In alle onschuld keert de creatieve kracht van het denken dan even naar binnen. Geloof niet alles wat er in je hoofd opkomt.

Ik geloof…
… dat jij niets hoeft te bewijzen of verbeteren. Dat je geen oude patronen hoeft aan te pakken en je geen blokkades hoeft weg te halen. Dus, uit je angsten en je verlangens. Laat je ongemak er zijn, ook al is het met snikken en snotteren. Observeer het, zonder oordeel.

Ik geloof…
… dat het aanraken van die stille plek in onszelf ons de waarheid laat horen, ons de onderlinge verbondenheid van alle dingen laat ervaren. Niets meer nodig dan aandacht en aanwezigheid in jezelf, om de eenheid van het universum te vieren met onze unieke talenten, en de diversiteit in uitdrukkingen van het universele bewustzijn te waarderen.

Ik geloof…
… dat ieder mens waardevol is. dat ieder mens een manifestatie is van het universele bewustzijn. Dat we allemaal expressies zijn van dit ene bewustzijn, met onze unieke talenten waarmee we de eenheid van het universum kunnen vieren. En ik geloof dat wanneer we onze onderlinge verbondenheid echt omarmen, de snelheid waarmee positieve verandering kan plaatsvinden verbazingwekkend is. 

Ik geloof…
… dat alle keuzes onderdeel zijn van de stroom van het leven en dus de juiste keuzes zijn op dit moment. Dus doe maar. Laat je leiden door spontaniteit. Ga mee in de stroom, probeer nieuwe dingen uit, en breng je meest creatieve ideeën tot leven.  Laat een creatieve breinscheet.

Ik geloof…
… dat we het vermogen hebben om voorbij onze persoonlijke denkwereld te kijken, om de schoonheid en de liefde van het leven te zien die altijd aanwezig is. Dit is geen taak; dit is de natuurlijke staat van ons wezen, de essentie van ons ware zelf. 

En ik geloof…
…  dat wanneer we leven volgens deze inzichten, we zullen ontdekken we dat diepe vreugde, liefde en welzijn altijd al in ons hebben gezeten. Laten we dus de schoonheid van het moment vieren. Laten we samen de weg banen naar een wereld van existentieel floreren, waarin we ons ware potentieel realiseren en de diepte van onze menselijke ervaring omarmen.

Werk met mij

Wanneer je tot hier ‘jajajajajaja’ had, wilt gaan voor liefde, compassie en meer speelsheid in je leven, maar helemaal niet bekend bent met ‘spelen’ en improviseren, wat ik als soms als methodiek in de opleidingen hanteer, onthoud dan dat je niet hoeft te performen. Je hoeft dus niet ‘grappig’, snel of slim te zijn.

Ik heb het ook liever niet over dingen als; show, performen, scenario of voorstelling. Woorden die ik wel gebruik zijn oa: spontaan, vrij, open, ‘zijn’, plezier, uitproberen, experimenteren, authentiek en menselijk.

Ik heb het trouwens ook niet over speels leren of gamification. Net zoals ik overlevingsmechanismen of de inhoud van ‘problemen’ liever vermijd.

Gedurende de dagen zijn we voornamelijk actief aan het ontdekken, maar zijn er ook geleide meditaties die je bij de directe ervaring van Gewaarzijn of het gevoel van Thuiskomen brengen. Zo kun je een diepe intimiteit gaan ervaren met jezelf, de ander en de wereld om je heen. 

Ambassadeurs

Xandra is een van die zeldzame mensen die de kennis rondom het begeleiden van (getalenteerde) mensen echt belichaamt. Het is geen kennis meer of een set technieken maar een ‘staat van zijn’. Iedereen die de kans krijgt om met Xandra te werken als trainer, coach, docent of begeleider zal de transformatie in zichzelf of zijn/haar organisatie direct merken.

Tijl Koenderink

Board member and Founder at, School of Understanding

Xandra heeft een heel fijne energie, is creatief en durft zichzelf te zijn. Haar kwetsbaarheid, haar lef om te doen en haar vermogen om echt te luisteren maken haar tot een heerlijk persoon om mee samen te werken. Steeds weer komt ze met bijzondere ideeen en krachtige inspiratie. Ze levert een prachtige positieve bijdrage aan mensen die haar mogen leren kennen.

Mark Verhees

Bestseller-auteur, Voor Positiviteit

Picasso zei dat het hem een paar jaar kostte om te kunnen schilderen als een Renaissanceschilder , maar een leven lang om te kunnen schilderen als een kind. Als het er om gaat om in contact met je eigen kind te komen, is Xandra een heerlijke ouwe vrouw . Mij daagt ze uit spelend en ravottend door het leven te donderjaren. Het liefst nog heel lang!

Jan Ruigrok

Trainer en interventieacrobaat bij, Rigardus

Meer over mij

Ik ben te omschrijven als een excentrieke, sensitieve wannabe uke-yogi met een vleugje té. Een kwinkslag naar uit de bocht vliegende tranen en lachbuien… dat kenmerkt mij. Daarnaast ben ik een heerlijke kat-uit-de-boom-kijker én een kennisklikko. Er schuilt immers zowel een stuiterende sensitieveling als een hoogbegaafde in mij. 

Ik woon trouwens in Wijchen onder Nijmegen samen met mijn Lief (Mark van den Berg) en twee kinderen (Ilja en Bodhi). In mijn vrije tijd volg ik spirituele workshops en opleidingen, op het gebied van Tibetaans Boeddhisme, de Drie Principes, Tao, nondualiteit en The Work That Reconnects. Ik werk daarnaast af en toe als simulant op het ROC Nijmegen. Met vrienden drink ik graag latte macchiato in cafeetjes met industriële uitstraling of hang rond op relaxte kleinschalige festivals. Wie weet.. zie ik je hier of daar?