Opleidingen 

Ik – Xandra van Hooff – geboren in 1976 heb een rijke en diverse achtergrond, waardoor ik een unieke benadering kan bieden. Ik ben opgeleid als medisch microbioloog, leraar biologie, pedagoog en studeerde cum laude af aan de Educational Master in Leiderschap en Begeleiding. Dit heb ik aangevuld met o.a. opleidingen op het gebied van hoogsensitiviteit (erkend door Elaine Aron), hoogbegaafdheid en positieve psychologie. Hiermee combineer ik wetenschappelijk inzicht met een diepgaand begrip van menselijke ontwikkeling volgens de gangbare Westerse visie. Persoonlijke en professionele ontwikkeling richten zich hierbij vaak op cognitief bewustzijn van verleden-heden-toekomst en individuele verschillen, maar ik voeg een verticale component toe: het niet-conceptuele zelf; het enige dat daadwerkelijk bestaat in het hier-en-nu. 

Om dit te doen heb ik mezelf laten opleiden als improtrainer, clownsdocent, laughter yoga leader en Interplay leider, maar heb ik ook opleidingen gevolgd tot Lu Jong healing Yoga docent, en Kum Nye masseur. Embodiment pak ik namelijk graag holistisch aan. Door een lichter leven te combineren met het omarmen van paradoxen en polariteiten in het huidige moment, leid ik de (bege)leiders van de toekomst op. 

Tot slot heb ik me – na een spontaan inzicht in leegte ruim 10 jaar geleden – laten opleiden tot ’teacher of presence’ op spiritueel gebied. Ik heb opleidingen gevolgd tot 3P facilitator, non-duale begeleider, leraar boeddhistische psychologie ‘in daily life’ en ontving de hoogste initiatie in het tantrisch Vajrayana. 

Wil je de hele opsomming zien van opleidingen?
Klik dan hier

Trainers en docenten:

Nonduale filosofie
Michael Neill, Eline Sluys e.a. (3 principes), Rommert van Dijk, Joanika Ring e.a. (Advaita Vedanta), Tulku Lobsang / Ineke Vrolijk (Tib. Boeddhisme, Tantrayana/ Vajrayana), Eckart Tolle

Westerse psychologie
Martin Seligman en Matthijs Steeneveld, Brené Brown, Steven Hayes, Tijl Koenderink, Elaine Aron e.a.

Spel en theater
Cynthia Winton-Henry & Phil Porter, Meg MacLeod 
e.a. (InterPlay), Franki Anderson en Jonathan Kay (Fooling), Christopher Bayes, Ton Kurstjens, Els Jansen, Peta LiLY, Holly Stoppit e.a. (clownerie), Gabriel Levey (theater), Dr. Madan Kataria (laughter yoga), André Besseling (impro).

Werkzaamheden 

Mijn diverse werkervaring – variërend van onderwijs, zorg/pharma, jeugd-ggz en (justitiële) jeugdinrichtingen tot recreatiewerk en ondernemerschap – heeft haar filosofie beïnvloed: “Relax! Nothing is under control”. Wanneer je dát kunt, dan voelt een crisis als een kans en het leven als ongekende mogelijkheid. Als mens hebben we dit ‘in ons dna ingebakken’ meegekregen vanuit de natuur. Ik leid je er graag naar terug.

Spelen bekijk ik dan ook vanuit holistische benadering waarbij ik het biologische denken (hoe zijn we van nature) koppelt aan filosofie (wat is onze ware natuur), de psychologie (wat motiveert ons) en de agogiek (wat betekent dit voor groei, ontwikkeling en verandering). De rode lijn hierin is: je ego minder serieus nemen en je alignment des te meer. Wanneer je dat kunt voelt het leven speels.

Verwacht bij mij dan ook niet ‘spelen’ als middel om een vaardigheid te leren, maar eerder om de vaardigheid van ‘playfulness’ (flexibiliteit, onbevangenheid, ontspanning, nieuwsgierigheid, openheid, energie en betrokkenheid) te ontwikkelen én dat weer door te geven aan anderen. Want als iedereen wat meer zichzelf en relaxter kan zijn dan wordt de hele wereld daar beter van.

 

Wat anderen over mij zeggen

  • Xandra vertelt niet, maar verhaalt. Ze duwt niet, maar laat je bewegen. Ze kijkt je niet aan, maar laat je in haar ogen kijken om jezelf te zien. Ze is geen wijze, maar leeft voor. Meester en gelijkwaardig tegelijkertijd.
  • Xandra zet je in beweging, letterlijk en figuurlijk, met haar kennis, inzicht, humor en theatertalent.
  • Xandra is helder, krachtig en tegelijk open voor alles, van superspiritueel tot broodnuchtere wetenschap.
  • Xandra is enorm gedreven en heel zachtaardig. Ze deelt inzichten uit als snoepjes. Een puur mens. Doet alles met zoveel betrokkenheid en kwetsbaarheid.
  • Xandra werkt vanuit pure passie en liefde voor haar vak. Haar trainingen blijven je nog lang bij door een inspirerende mix van wetenschap, praktijk, speelsheid en warmte.

Lees hier feedback op mijn programma’s

Xandra heeft de afgelopen jaren met de volgende partijen samengewerkt en/of workshops verzorgd voor: Breekjaar, REC Balein, gemeente Amsterdam, Novilo, HINT, Welzien, Essent, SWV VO/VSO Nijmegen, SOTOG, gemeente Utrecht, Prorail, HAN, Innovo, Rijnijssel, Stichting werken voor elkaar en Ynnovate!

Leer mij beter kennen

Wist jij al dat ik elke morgen mediteer? En dat ik in de auto ‘unwritten van Natasha Bedingfield minstens één keer in de week draai. En dat ik dan keihard meezing. Vooral “Live your life with arms wide open. Today is where your book begins…”

Waar ik in geloof

Playfulness geeft nieuwsgierigheid zodat je als mens je volledige potentie kunt gaan leven. Daarnaast geeft het speelruimte om de werkelijkheid waarin we leven wat meer te bevragen waardoor we onbevangen in het leven kunnen staan.