Associeren, dingen ‘met elkaar verbinden’ is een belangrijke creatieve vaardigheid. Het kan altijd en overal, aan de ontbijttafel, tijdens het reizen in de trein of in de teamkamer. Er zijn een aantal mechanismen die vaak terugkomen bij associeren en verrassende wendingen geeft. Probeer jij ze allemaal?

• Tegenstelling (zwart/wit, glad/ruw)
• Deel en geheel (boek/bladzij, slot/deur)
• Oorzaak en gevolg (vuur-brand-pijn)
• Analogie (benzine/auto, kerosine)
• Klank, rijm (kok/mok, laag/zaag)

Maak als eerste vandaag zoveel mogelijk woordkettingen. Begin bij een woord en bedenk wat daarbij hoort waarna je bij dit tweede woord ook weer een associatie bedenkt en zo kun je telkens verder door gaan.

Of ga aan de slag met bloemassociaties. Kies één woord en verzin zoveel mogelijk associaties, die net zoals bloemblaadjes, daar allemaal omheen kunnen staan.

Gedaan? Tijd om het in de praktijk te gaan brengen! Je begint zo dadelijk met het vertellen of schrijven van een verhaal en elke keer als je wekkertje gaat (30 seconden vertellen / 1 minuut bij schrijven) wijs je met je hand een willekeurig – niet vooraf uitgezocht – woord uit het boek, de krant of het tijdschrift aan. Dit woord weet jij natuurlijk binnen de kortst mogelijke tijd in te passen in jouw verhaal.

Enjoy the ride!

Speelkwartier anders kijken

Speelkwartier oordeeluitstel

Speelkwartier creatief denken

Speelkwartier improviseren

Speelkwartier belevenissen

Speurtocht nieuwsgierigheid

Speurtocht eigenzinnig kijken

Speurtocht inspiratie opdoen

Speurtocht interpretaties

Speurtocht belevingen

Schatzoekers groots dromen

Schatzoekers alledaagse zaken

Schatzoekers eigenheid

Schatzoekers storytelling

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor gratis tips, tools en updates!

Trakteer jezelf op waargebeurde verhalen die het leven vieren. Het is net als chocolade. Je wordt er vrolijker en gelukkiger van. En daarmee houdt de vergelijking niet op. Onze nieuwsbrief kan je stressgevoelens verlagen, je leervermogen vergroten en je leven gevoelsmatig verrijken. Blogs geschreven door Xandra, over mededogen, sensitiviteit, anders zijn, toewijding, keuzes, spiritualiteit en non-dualiteit. Grappige, aangrijpende, krachtige en opbeurende verhalen die je inspireren jouw leven te leven, je talenten te volgen en je roeping te ontdekken. Te merken dat niets je meer tegenhoudt omdat jouw dromen vleugels geeft.

Als een ‘box of chocolates’ kunnen de verhalen van Xandra elke keer bij je in de brievenbus bezorgd worden. Zodat je het verhaal kunt proeven en er lekker lang van kunt genieten. Meld je aan!