Solo impro

Solo-impro is een uitnodiging om de rol van de ‘fool’ te omarmen, een figuur die – net als de joker uit het kaartspel – vrijelijk tussen alle innerlijke gedachten, gevoelens en archetypen kan bewegen vanuit het besef dat dit allemaal slechts voorbijgaande verschijnselen zijn. Je speelt geen ‘baan’ of ‘rol’ zoals je uit improvisatie wellicht kent. Je speelt jezelf, met alle kanten die je in je hebt. Ik nodig je uit oordeelloos te verbeelden wat in je leeft zodat je een nieuwe waarheid, een uniek inzicht of een mogelijke toekomst achter de horizon vindt.

Solo-impro nodigt je uit om je innerlijke fool, de vrije geest, te omarmen die begrijpt dat alle gedachten, gevoelens en archetypen slechts tijdelijke verschijnselen zijn. Het is een reis naar binnen, waar je de oneindige creativiteit en het diepe inzicht ontdekt die in ieder van ons aanwezig zijn. Door deze ruimte te betreden, kun je je verbinden met de stroom van het leven zelf, en in die staat van zijn kun je onbevreesd spelen, creëren en zijn.

Solo-impro is voor jou als je wilt reiken naar de diepere niveaus van je ziel en wilt voelen hoe het is om met alles ’te zijn’. Als je méns wilt zijn en daarmee imperfect durft te zijn. Écht zijn. In het moment. Voor de blik van anderen. Met álles wat er op dat moment is. Laten ontstaan wat mag gebeuren, praten vanuit flow. ‘Zijn’ zonder je zorgen te maken over ‘hoe je over komt’. Is dat wat je wilt? Doe dan mee! 

InterPlay is een impro-benadering die beweging, stem, verhaalvertelling, en stilte combineert, om speelsheid en creativiteit te bevorderen. Het moedigt je aan om in verbinding te staan met je eigen lichaam, emoties, en verhalen op een manier die zowel bevestigend als bevrijdend is.

Fooling is een vorm van impro waarbij je gebruikmaakt van een reeks personages, stemmen, en fysieke expressies die vanuit je innerlijke wereld naar boven komen. Dit vereist zelfbewustzijn en de bereidheid om je ego volledig los te laten en je over te geven aan het spontane creatieve proces. Jij als fool omarmt het onbekende, riskeert belachelijkheid of falen, en staat open voor het moment zonder vast te houden aan je gewenste zelfbeeld.

Deze lessen zijn voor jou als je gewoon lekker wilt improviseren en leren leunen in de situatie zonder vooropgezet plan. Maar ook als je wilt leren in ‘real life’ al improviserend op het podium te staan, puur als jezelf, zodat je in het moment kunt aanvoelen wat de volgende stap mag zijn. Hierdoor word je ontvankelijk en kun je met lege handen staan zonder dubbele agenda. En dat is boeiend én ontroerend om naar te kijken.

Wanneer we nieuwsgierig worden naar onszelf en laten zien wat in ons opkomt kunnen we ‘de persoon achter de performer zien doorschemeren’ en dat is het mooiste wat er is. Niet omdat je uitvoering perfect is maar omdat deze persoon zélf ineens zo oprecht eerlijk zichtbaar wordt. Er is daardoor ook geen ‘goede’ manier om dit te doen, er is enkel jouw manier. Authentiek. Oprecht. Dat raakt. Dat inspireert. Dat verbroederd en verbindt.

Tijdens deze avonden ontdek je de kunst van ‘in het moment zijn’, het ‘ja zeggen’ tegen dat wat er in je opkomt en het omarmen van het onvoorspelbare. We verkennen de grenzen van expressieve improvisatie, waarin jouw unieke eigenaardigheden een bron van vreugde en creativiteit zijn. De rol van ‘speler’ en ‘publiek’ zal hierin telkens vloeiend veranderen, wat een unieke dynamiek creëert.

Houdt jij van de paradoxale combinatie van zelfkennis en zelfvergetelheid? Ben je voldoende vaardig om te navigeren door de complexiteiten van je eigen psyche én bereid jezelf te verliezen in het moment, zonder angst voor oordeel? Dan zijn deze lessen een krachtig medium voor persoonlijke transformatie en creatieve expressie.

Klein voorproefje over wat de avond kan inhouden
* Opwarming: We beginnen met oefeningen om ‘in je lijf’ en ‘in het spel met de ander’ te komen
* Improvisaties: We verkennen in tweetallen beweging, stem, en verhalen vertellen om creatieve expressie te ontketenen.
* Solo-improvisatie: Na de pauze starten de solo-improvisaties, met evt een dynamiek van ‘groepswerk’ erbij.
* Afsluiting: We sluiten de avond af met een korte gezamenlijke activiteit om alles te integreren.

Tijdens de lessen leer je hoe jouw emoties aanleiding geven voor humor en hoe je vreugde kunt vinden in de meest onverwachte hoeken. Je wordt uitgedaagd om jezelf volledig te uiten, om zonder oordeel te spelen en om authentiek te zijn in elke lach en elke traan. Omarm de rijkdom van het huidige moment en vier de schoonheid van het leven in al zijn facetten. Je zult de ruimte krijgen om te dansen met je angsten, te lachen met je twijfels, en te zingen met je vreugden.

De wereld verlangt naar jouw eigenheid. Naar jouw speelsheid. En ik weet hoezeer jij verlangt naar jouw rauwe, pure menszijn. De vrije versie van jou. Dus kom solo-improviseren. Of je nu nieuw bent met InterPlay en Fooling of al wat ervaring hebt, deze lessen bieden een speelplaats voor iedereen die wil komen spelen en zich overgeeft aan dat wat is. Er is trouwens geen voorkennis vereist, alleen een open hart en wat bereidheid. En makkelijke kleding wellicht =)

Laat je meevoeren door de vreugde van spontane expressie. Stap in het onbekende. Verdwaal in de juiste richting. Zeg ja tegen meer dan brownies. Flirt met flow. Laat jezelf gebeuren en geniet van wat ontstaat. Doe je mee?

Er zijn proeflessen op 21 aug en 4 sept.

Aanvullende informatie

Nog 5 van de maximaal 8 plekken beschikbaar. 

Docent: Xandra van Hooff

Data: woensdagen in de even weken, m.u.v. de vakantiedagen 25 dec en 30 april.
Proeflessen: 21 aug en 4 sept 2024 (45 euro om mee te doen met enkel deze lessen)
Lessenserie 1: 18 sept, 2 okt, 16 okt, 30 okt, 13 nov, 27 nov, 11 dec, 8 jan, 22 jan, 5 feb,
Lessenserie 2: 19 feb, 5 mrt, 19 mrt, 2 apr, 16 apr, 14 mei, 28 mei, 11 jun, 25 jun en 9 juli

Tijden: van 19.15 tot 21.30 uur (incl pauze)

Prijs per maand (bij een maandabonnement)
€ 38 per maand – particulier/zzp tarief
€ 35 per maand – minimum tarief  voor als je een minimaal inkomen hebt.