Tai Chi Stok Mastery

Tai Chi Chuan, vaak eenvoudigweg bekend als Tai Chi, is een eeuwenoude Chinese krijgskunst die wereldwijd bekend staat om zijn zachte en vloeiende bewegingen. Het is zowel een vorm van meditatie als een martial art en wordt wereldwijd beoefend voor zijn gezondheidsvoordelen. Tai Chi wordt veelvuldig geprezen om zijn positieve effecten op de flexibiliteit, balans, kracht en algehele fitheid. Het draagt bij aan zowel de fysieke gezondheid, waaronder verbetering van de houding en mobiliteit, als de geestelijke gezondheid door stressvermindering, verbeterde concentratie en verhoogd lichaamsbewustzijn.  

Het leren en beoefenen van een Tai Chi Chuan stokvorm en Chi Kung set kan deze voordelen verder versterken. Bovendien kan het onderwijzen van deze vormen aan anderen leiden tot versterkt zelfvertrouwen en verbeterde leiderschapsvaardigheden, en zal het een dieper begrip van deze krijgskunst bevorderen. 

Dompel jezelf onder in de moderne kunst van de Tai Chi Chuan en Qigong. Een intensieve opleiding die oude tradities met moderne technieken verbindt, onder leiding van voormalig wereldkampioen Mark van den Berg. Hij herleidt elke beweging tot zijn traditionele wortels, waardoor jij de ware essentie en betekenis achter elk onderdeel ontdekt.

De opleiding bestaat uit twee basisjaren, Harmonie en Eenheid, welke los van elkaar en in willekeurige volgorde te volgen zijn, plus een jaar om je expertise als docent te verdiepen.

Kennismakingsworkshop Zondag 26 mei 2024

Kom op 26 mei kennismaken met onze opleidingen. In de ochtend laat Mark je van 09.30 tot 12.30 uur kennismaken met zijn opleiding Tai Chi Stok Mastery en legt hij uit wat het verschil is tussen de leerjaren. In de middag van 13.30 tot 16.30 uur doet Xandra hetzelfde rondom haar officieel erkende Vakspecialist Playfulness opleiding.

Deelname is gratis!
(wel graag even mailen dat je komt)

Prijs, data en meer…

Informatie opleidingsjaar ’24/’25 
Data eenheidsjaar: 7/8 sept, 5 okt, 9 nov, 7 dec, 4 jan, 1 febr, 1 mrt, 5 apr, 3 mei.
Data harmoniejaar: wordt vanaf september ’25 gepland.
Data synergie jaar: wordt vanaf september ’25 gepland.

Tijden:  Alle opleidingsdagen starten om 09:30 uur en eindigen om 16:30 uur. Met ’s Middags uiteraard tijd voor een lunchpauze en tussendoor voldoende momenten voor een kop koffie of thee.

Adres: Zomertaling 27 te Wijchen (regio Nijmegen, aan het spoor)

Deze opleiding kan doorgang vinden bij minimaal vier deelnemers.

Prijs 10-daags opleidingstraject
€ 1.600 – particulier/zzp tarief 
€ 1.240 – minimum tarief  
€ 1.950 – zakelijk /boven-modaal tarief 

We hanteren drie verschillende tariefstructuren: Het minimumtarief is voor mensen met een uitkering of minimaal inkomen. Het standaardtarief is bedoeld voor zelfstandige professionals, non-profitorganisaties en privépersonen. Het zakelijke tarief is bedoeld voor ondernemers en werknemers wiens opleidingskosten worden vergoed door de werkgever, uwv of andere instelling. Deze prijs is hoger vanwege extra administratieve kosten, overheadkosten en/of dienstverleningsovereenkomsten. We moedigen ook particulieren met een bovenmodaal inkomen aan om uit solidariteit voor dit tarief te kiezen. Jouw bijdrage helpt minder draagkrachtigen om tegen het minimumtarief te kunnen deelnemen.

De totaalprijs voor de totale driejarige opleiding is 3x de prijs van een enkel opleidingsjaar. Bij de prijs is een lesmap met lesmateriaal inbegrepen en tijdens de opleidingsdagen is er vrijelijk koffie en thee beschikbaar. Je hebt de mogelijkheid om zonder extra kosten in termijnen te betalen. Extra supervisie is ook mogelijk tegen een tarief van €60 per 45 min. 

Opleidingsinformatie

In een wereld die snakt naar diepgang, biedt deze opleiding een plek waar je de kunst van innerlijke rust en fysieke veerkracht meester kunt worden. Onder de bezielende leiding van voormalig wereldkampioen Mark van den Berg, wordt de eeuwenoude wijsheid van Tai Chi Chuan geintegreerd met de stokvorm. Terwijl de standaard taichi prachtig is voor wat meer rust, biedt deze opleiding meer dynamiek – het is meditatie in beweging, een actieve vorm van innerlijke harmonie.

Je wordt niet alleen onderwezen in technieken; je leert de essentie achter elke beweging, “het waarom” achter elke actie. Dit begrip verdiept niet alleen je praktijk maar verrijkt ook je dagelijks leven. Elke les is een bouwsteen in het begrijpen van jezelf en je plaats in de wereld. Dit is voor de ontdekkers, de dromers, de denkers. Voor iedereen die hun lichaam wil strekken en hun geest wil verruimen. Voor hen die leiderschap en zelfvertrouwen willen bouwen en diep in de rijke tradities van een vechtkunst willen duiken die zowel de geest verzacht als het lichaam staalt.

In dit programma wordt je niet alleen een beoefenaar; je wordt een ware kenner van de stokvorm. Als je bereid bent om je zowel fysiek als mentaal te verdiepen, biedt deze opleiding een ongeëvenaarde ervaring die je perspectief zal verbreden en je vaardigheden zal verrijken. Hoewel je op enkele plekken ter wereld een stokopleiding kunt volgen, missen veel programma’s de diepte en integratie die specifiek is voor deze Stok Mastery opleiding.

De opleiding bestaat uit twee basisjaren, Harmonie en Eenheid, welke los van elkaar en in willekeurige volgorde te volgen zijn, plus een jaar om je expertise als docent te verdiepen. Dit is jouw moment. Dit is waar je pad begint.

Als wereldkampioen Tai Chi Chuan en ervaren leraar van deze kunst – hoewel ik mezelf liever geen Sifu noem – ben ik diepgaand geïntrigeerd door de zelfverdedigingsaspecten van deze sport. Mijn unieke benadering is gericht op het ontdekken van levenslessen verborgen in elke houding en beweging. Voor mij is Tai Chi niets slechts ‘een dansje’, het is een spiegel voor het leven zelf. Het stelt je in staat om een diepere verbinding met jezelf en je omgeving te ontwikkelen. Deze benadering transformeert Tai Chi in iets dat lijkt op een geavanceerde vorm van arbotechnische training, wat essentieel is voor het bevorderen van welzijn en duurzaamheid. 

Opleidingsinhoud

Eenheid-jaar

Eenheid-jaar

Start bij voldoende aanmeldingen in ’24-’25.

Onderga de kunst van de Tai Chi Chuan Stok 32-vorm, ontrafel elke beweging en onthul de diepgaande essentie en betekenis achter elke handeling.

Ervaar de kracht van ‘Het vitaliserende pad van het hart’ en verken, onderzoek en ontdek de persoonlijke impact van de bewegingen in deze Qigong-serie op jou.

Ontdek de fundamentele principes van het hanteren van de lange stok. Verdiep je in een scala aan slagen, stoten, afweertechnieken en andere vaardigheden. Maak kennis met het concept van het ‘Raster’ en betrek jezelf bij verschillende partneroefeningen.

Klik op + om meer te lezen.

Onderdeel 1: Tai Chi 32-vorm

Tai Chi Chuan Stok 32-vorm

 • 32 bewegingen
 • Toepassingen/applicaties
 • Tai Chi Chuan principes

32 bewegingen

De Tai Chi Chuan Stok 32-vorm is een relatief moderne toevoeging aan de klassieke Tai Chi Chuan oefeningen die traditioneel zonder wapens worden uitgevoerd.

De 32 bewegingen in deze vorm zijn zorgvuldig samengesteld om de principes van Tai Chi Chuan te integreren met het gebruik van een stok. Deze bewegingen bevorderen niet alleen fysieke vaardigheden zoals balans, coördinatie en flexibiliteit, maar versterken ook de connectie tussen lichaam en geest.

 

Toepassingen / applicaties

De toepassingen van de Stok 32-vorm in Tai Chi Chuan zijn veelzijdig:

 • Zelfverdediging: Hoewel Tai Chi bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen, bevat het ook effectieve zelfverdedigingstechnieken. De stok kan worden gebruikt om afstand te houden, aan te vallen, of te verdedigen tegen aanvallen.
 • Gezondheid: De bewegingen helpen bij het verbeteren van de circulatie, verhogen de spierkracht en verbeteren de algemene mobiliteit.
 • Meditatie en Focus: Het werken met de stok helpt bij het concentreren en mediteren, wat leidt tot betere mentale helderheid en stressvermindering.

Tai Chi Chuan principes

De principes van Tai Chi Chuan vormen de basis voor alle vormen en bewegingen, inclusief de Stok 32-vorm:

 • Integratie van Geest en Lichaam: Tai Chi Chuan benadrukt de eenheid van geest en lichaam, waarbij bewegingen worden uitgevoerd met volledige mentale aandacht en innerlijke rust.
 • Yin en Yang: Deze principes van tegenstelling en complementariteit zijn centraal in Tai Chi. Bewegingen reflecteren de balans tussen kracht (Yang) en flexibiliteit (Yin).
 • Energieflow (Qi): Een kernaspect van Tai Chi is het beheersen van Qi, of levensenergie. De Stok 32-vorm helpt beoefenaars om hun Qi te begeleiden en te versterken door de stok als een verlengstuk van het lichaam te gebruiken.
Onderdeel 2: Chi Kung / Qi Gong - set

Het vitaliserende pad van het hart

 • 16 bewegingen
 • Extern, intern en mentaal.
 • Verdiepende mogelijkheden.

‘Het vitaliserende pad van het hart’ is een Qigong oefenset die gebruik maakt van een lange stok om een serie van 16 bewegingen uit te voeren. Deze set is ontworpen om de gezondheid en vitaliteit te bevorderen door een combinatie van externe, interne en mentale disciplines.

 

16 bewegingen

De 16 bewegingen van deze set zijn zorgvuldig samengesteld om een holistische oefening te bieden die het lichaam, de geest en de ziel in harmonie brengt. Elke beweging heeft als doel om de Qi (levensenergie) te mobiliseren en te optimaliseren, wat bijdraagt aan een verhoogde algehele vitaliteit en welzijn.

 

Extern, intern en mentaal

 • Extern: De externe aspecten omvatten de fysieke bewegingen met de stok, die gericht zijn op het verbeteren van kracht, flexibiliteit en coördinatie. Deze component helpt ook bij het verhogen van de uithoudingsvermogen en de weerbaarheid van het lichaam.
 • Intern: De interne component richt zich op de ademhaling en de circulatie van Qi. Door de ademhaling te synchroniseren met de bewegingen, wordt de interne energie gestimuleerd en beter door het lichaam geleid.
 • Mentaal: Mentaal gezien focust de oefenset op concentratie en meditatie. Het gebruik van de stok helpt de beoefenaars om hun aandacht te centraliseren en mentale rust te bereiken.

Verdiepende mogelijkheden

De Qigong set biedt diverse verdiepende mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling:

 • Meditatie in beweging: De set kan gebruikt worden als een vorm van bewegende meditatie die helpt bij het verkennen en verdiepen van je bewustzijn.
 • Gezondheidsverbetering: Regelmatige beoefening kan leiden tot verbeterde gezondheid, zoals betere bloedsomloop, sterkere gewrichten en een krachtiger immuunsysteem.
 • Psychologische Voordelen: Het werken met de lange stok en de uitvoering van de bewegingen kan helpen stress te verlagen, angst te verminderen en algemeen welzijn te verhogen.
Onderdeel 3: Principes van de lange stok

Door een combinatie van solo-oefeningen, theorie over het ‘Raster’ en interactieve partneroefeningen, wordt je ondergedompeld in een leeromgeving die je niet alleen fysieke vaardigheden bijbrengt, maar waarmee je ook strategisch denken en ruimtelijk bewustzijn ontwikkelt.

 

Basisprincipes

Je leert in dit jaar enkele basisprincipes van het hanteren van de lange stok. Dit omvat:

 • Basisgrepen: Hoe je de stok vasthoudt beïnvloedt de controle en effectiviteit van elke techniek. Je leert verschillende grepen die helpen bij het uitvoeren van diverse technieken.
 • Houding en Lichaamspositionering: Een correcte stance is cruciaal voor balans en efficiëntie in bewegingen. De cursus behandelt hoe je je voeten, benen, en torso positioneert om maximale stabiliteit en kracht te bereiken.
 • Bewegingsmechanica: Je ontdekt hoe je je hele lichaam kunt gebruiken om de stok te manoeuvreren, inclusief draaiingen van de heupen en schouders, wat essentieel is voor het genereren van kracht.

Scala aan technieken

De cursus biedt een breed scala aan technieken die met de stok kunnen worden uitgevoerd, zoals:

 • Verschillende slagtechnieken, waaronder zwaaiende, neerhalende en opwaartse slagen, worden geoefend om veelzijdigheid in aanvalsmethoden te ontwikkelen.
 • Directe en indirecte stoottechnieken met de stok om snelle, krachtige stoten uit te voeren tegen een tegenstander.
 • De kunst van het blokkeren en pareren van aanvallen met de stok om jezelf te verdedigen tegen inkomende slagen of stoten.
 • Technieken om de tegenstander uit balans te brengen door zijn benen of lichaam te vegen of haken met de stok.

 

Het concept van het ‘Raster’

 • Ruimtelijk Bewustzijn: Het concept van het ‘Raster’ wordt geïntroduceerd als een methode om ruimtelijk bewustzijn te ontwikkelen. Dit helpt deelnemers om de ruimte om hen heen visueel in te delen, waardoor ze effectiever kunnen manoeuvreren en positioneren tijdens een gevecht of oefening.
 • Positionering en Timing: Door het raster te gebruiken, leren deelnemers hoe ze hun positionering en timing kunnen verbeteren, wat cruciaal is voor zowel aanvals- als verdedigingstechnieken.

Partneroefeningen

 • Samenwerking en Toepassing: Partneroefeningen zijn een essentieel onderdeel van de training, waarbij deelnemers de kans krijgen om de geleerde technieken in praktijk te brengen tegen een echte tegenstander.
 • Feedback en Aanpassingen: Door samen te werken met een partner, ontvangen deelnemers directe feedback op hun technieken en kunnen ze aanpassingen maken in real-time. Dit bevordert een dieper begrip en verfijning van vaardigheden.
 • Veiligheid en Controle: Veiligheidsprotocollen worden strikt gehanteerd tijdens partneroefeningen om ervoor te zorgen dat alle deelnemers leren om de stok te gebruiken op een gecontroleerde en veilige manier.

 

 

Harmonie-jaar

Harmonie-jaar

Start bij voldoende aanmeldingen in ’25-’26.
Dompel jezelf onder in de kunst van de Tai Chi Shaolin 24-Stokvorm, herleid elke beweging tot zijn traditionele wortels, en ontdek de essentie en betekenis achter elk onderdeel.

Beleef de kracht van de Zhu Dao Chi Kung en leer, onderzoek en ontdek wat deze bewegingen voor jou kunnen betekenen.

Maak kennis met de basis principes van de het hanteren van de lange stok. De diverse slagen, steken, weringen en andere technieken. Leer het ‘Raster’ kennen en diverse partner oefeningen.

Opleidingsmap

 • Uitwerking Zhu Dao Chi Kung
 • Uitwerking Tai Chi Chuan Stok 24-vorm
 • Uitwerking basisprincipes en raster

Tai Chi Chuan Stok 24-vorm

 • 24 bewegingen
 • Toepassingen / applicaties
 • Tai Chi Chuan principes

Zhu Dao Chi Kung

 • De weg van de bamboe
 • 32 bewegingen
 • Extern, intern en mentaal
 • Verdiepende mogelijkheden

Basis principes

 • Slagen en steken
 • Weringen
 • Raster
 • Partneroefeningen
Onderdeel 1: Tai Chi Chuan Stok 24-vorm

Tai Chi Chuan Stok 24-vorm

De Tai Chi Chuan Stok 24-vorm is een compacte routine die bestaat uit 24 afzonderlijke bewegingen, elk met zijn eigen toepassing en gebaseerd op de principes van Tai Chi Chuan. Deze vorm is ontworpen om de beoefenaar te helpen de basisbeginselen van beweging, ademhaling, en energetische flow te integreren via de gestileerde en meditatieve beweging met de stok.

24 bewegingen

Elke beweging binnen de 24-vorm heeft een specifiek doel en volgorde, die samen een harmonieuze routine vormen. Deze bewegingen zijn zorgvuldig geselecteerd om een breed spectrum van Tai Chi technieken te demonstreren, van basistechnieken tot meer geavanceerde bewegingen.

Elke beweging wordt sequentieel uitgevoerd om een vloeiende overgang en harmonie tussen lichaam en geest te bevorderen.

Toepassingen / applicaties

De praktische toepassingen van de bewegingen zijn essentieel voor een dieper begrip van Tai Chi Chuan. Deze toepassingen omvatten defensieve en offensieve technieken die in zelfverdedigingsscenario’s kunnen worden gebruikt:

 • Verdedigende Blokkades: Veel van de bewegingen kunnen worden gebruikt om aanvallen af te weren, waarbij de stok dient als een verlengstuk van de armen.
 • Aanvallende Slagen: De stok wordt ook gebruikt voor gecontroleerde aanvallen, waarbij precisie en kracht worden benadrukt.
 • Controle Technieken: Enkele bewegingen zijn gericht op het controleren van de bewegingen van de tegenstander, door hen uit balans te brengen of hun bewegingsvrijheid te beperken.

Deze toepassingen worden vaak geoefend met een partner om de effectiviteit en de juiste uitvoering te waarborgen.

Tai Chi Chuan principes

De principes van Tai Chi Chuan zijn diep verankerd in elk aspect van de 24-vorm. Ze zijn niet alleen theorieën; ze worden actief geïntegreerd in de praktijk van elke beweging om een diepe verbinding tussen lichaam en geest te creëren, wat essentieel is voor de beoefening van Tai Chi Chuan. Deze principes omvatten:

 • Yin en Yang: Het evenwicht tussen actieve en passieve energieën, wat zichtbaar is in de afwisseling tussen zachte en harde bewegingen.
 • De Vijf Richtingen: Voorwaarts, achterwaarts, links, rechts, en het centrum – alle richtingen worden verkend om volledige ruimtelijke bewustheid te ontwikkelen.
 • Ademhaling: Ademhaling is gesynchroniseerd met de bewegingen om interne kracht en stabiliteit te bevorderen.
 • Intentie en Energie (Qi): Elke beweging wordt geleid door de intentie, waarbij de Qi stroomt in overeenstemming met de fysieke actie.
Onderdeel 2: Zhu Dao Chi Kung (Qi Gong)

Zhu Dao Chi Kung

Zhu Dao Chi Kung, ook wel bekend als “De Weg van de Bamboe”, is een vorm van Qigong die zich richt op het cultiveren van levensenergie (‘Qi’) door een reeks van 32 bewegingen. Deze praktijk integreert externe, interne, en mentale componenten om een holistische benadering van gezondheid en welzijn te bieden. Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg van de componenten en mogelijkheden van deze bijzondere vorm van Qigong.

 

De weg van de bamboe

De Weg van de Bamboe” symboliseert de kwaliteiten van bamboe die essentieel zijn voor Qigong-beoefening:

 • Flexibiliteit: Bamboe is flexibel maar stevig, een eigenschap die in de bewegingen wordt geëmuleerd om weerstand tegen stress te verhogen en fysieke veerkracht te bevorderen.
 • Kracht: Ondanks zijn ogenschijnlijke buigzaamheid, is bamboe ongelooflijk sterk; deze kracht wordt metaforisch gebruikt om de interne kracht te versterken die door regelmatige beoefening wordt opgebouwd.
 • Groeivermogen: Bamboe kan onder bijna elke omstandigheid groeien, wat inspireert tot persoonlijke groei en ontwikkeling door consistentie in de praktijk.

 

32 bewegingen

De 32 bewegingen van Zhu Dao Chi Kung zijn zorgvuldig ontworpen om de Qi door het hele lichaam te circuleren, waarbij elk aspect van gezondheid wordt aangesproken:

 • Beginnende Bewegingen: Focus op het losmaken van de gewrichten en het verwarmen van de spieren, voorbereidend op meer complexe technieken.
 • Middenreeks: Integreert volledige lichaamsbewegingen die helpen bij het versterken van het cardiovasculaire systeem en het verbeteren van de ademhalingscapaciteiten.
 • Eindreeks: Bevat kalmerende en meditatieve bewegingen die ontworpen zijn om de geest te ontspannen en de interne energie (Qi) te harmoniseren.

 

Extern, intern en mentaal

Deze drie dimensies vormen de kern van Zhu Dao Chi Kung en bieden een complete benadering van gezondheid:

 • Extern (Fysiek): De fysieke bewegingen helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding, het verhogen van de fysieke flexibiliteit en het versterken van de spieren.
 • Intern (Energetisch): Oefeningen focussen op de ademhaling en de bewustwording van de Qi, waardoor de interne energiestromen worden verbeterd en het algemene welzijn wordt bevorderd.
 • Mentaal (Psychologisch): Meditatieve componenten stimuleren mentale helderheid en stressvermindering, essentieel voor het bereiken van een staat van innerlijke rust en balans.

 

Verdiepende mogelijkheden

Zhu Dao Chi Kung biedt verschillende verdiepende mogelijkheden om de beoefening te verrijken zoals gecombineerde praktijken of verdere verfijning. We zullen hier in de lessen bij stilstaan. 

   Onderdeel 3: Basis principes

   Basis principes

   De lange stok is een veelzijdig hulpmiddel in diverse vecht- en bewegingskunsten. De principes van de lange stok in Qigong en Tai Chi Chuan bieden een diepgaande basis voor zowel de fysieke uitvoering als de strategische toepassing van deze oefenkunsten. Deze principes omvatten slagen en steken, weringen, het gebruik van een raster, en partneroefeningen.

   Slagen en Steken
   Slagen en steken vormen de basis van de aanvallende technieken met de lange stok. Deze bewegingen vereisen precisie, kracht en timing.

   • Slagen met de lange stok zijn doorgaans brede, zwaaiende bewegingen die bedoeld zijn om een tegenstander op afstand te houden of om een aanval te neutraliseren. De slagen kunnen horizontaal, verticaal of diagonaal uitgevoerd worden, afhankelijk van de situatie en de gewenste impact.
   • Steken zijn directe, voorwaartse bewegingen waarbij de punt van de stok wordt gebruikt om specifieke doelen te treffen. Steken vereisen een goede oog-handcoördinatie en kunnen gericht zijn op kwetsbare punten op het lichaam van een tegenstander.

   Weringen

   Weringen met de lange stok zijn defensieve technieken die gebruikt worden om aanvallen af te slaan of te blokkeren. Deze kunnen als volgt ingedeeld worden:

   • Hoog: Bescherming bieden tegen aanvallen die gericht zijn op het hoofd of de bovenlichaam.
   • Midden: Afweer tegen aanvallen naar het middenlichaam, zoals stoten.
   • Laag: Blokkeren van aanvallen die gericht zijn op de onderlichaam, zoals trappen.

   Raster

   Het concept van een raster verwijst naar de denkbeeldige lijnen en vlakken rondom de beoefenaar, waarbinnen de bewegingen met de stok plaatsvinden. Dit raster helpt de beoefenaar om:

   • Ruimtelijk bewustzijn te ontwikkelen.
   • Bewegingen te coördineren en te richten.
   • Effectief te manoeuvreren tijdens oefeningen en zelfverdedigingssituaties.

   Partneroefeningen

   Partneroefeningen met de lange stok zijn essentieel om de praktische toepassing van de geleerde technieken te oefenen. Deze oefeningen bevatten:

   • Aanvals- en verdedigingsroutines: Partners wisselen rollen af van aanvaller en verdediger om verschillende scenario’s te simuleren.
   • Synchronisatieoefeningen: Hierbij voeren beide partners tegelijkertijd bewegingen uit om timing en afstemming te verbeteren.
   • Afstand en timing: Partners werken aan het juist inschatten van afstanden en het optimaliseren van timing voor zowel aanvallen als verdedigingen.
     Synergie-jaar

     Het expertise-jaar

     Start bij voldoende aanmeldingen in ’25-’26.

     Tai Chi Chuan duo-stokvorm

     • Toepassingen, principes en applicaties gegoten in een partnervorm.

     Principes lange stok

     • Nieuwe technieken
     • Nieuwe en verdiepende partneroefeningen

     Train de trainer-vaardigheden

     • Samenstellen van eigen series aan (partner)oefenigenen
     • Overkoepelend beeld van de stok als wapen binnen de Tai Chi Chuan
     Onderdeel 1: Tai Chi Chuan duo-stokvorm

     Tai Chi Chuan duo-stokvorm

     Het expertisejaar in Tai Chi Chuan met een focus op de duo-stokvorm biedt een geavanceerde verdieping in de kunst van Tai Chi met de lange stok, waarbij de principes, technieken, en applicaties worden verkend in een dynamische partnervorm. Dit programma is ontworpen om de vaardigheden van de studenten te verfijnen en te integreren in een samenhangende praktijk die zowel individuele als gezamenlijke aspecten van Tai Chi omvat.

     Onderdeel 2: Toepassingen en Applicaties in Partnervorm

     Toepassingen en Applicaties in Partnervorm
     In deze geavanceerde module worden de duo-stokvormen gebruikt om een breed scala aan toepassingen te demonstreren:

     • Verdediging en Aanval: Studenten leren hoe ze stoktechnieken kunnen inzetten in zowel defensieve als offensieve scenario’s. Dit omvat het blokkeren, afweren, en uitvoeren van gecontroleerde aanvallen in een vloeiende, harmonieuze beweging met de partner.
     • Synchronisatie en Timing: Grote nadruk wordt gelegd op de afstemming met de partner, waarbij timing en ritme cruciaal zijn om de oefeningen effectief en veilig uit te voeren.

     Principes van de Lange Stok
     De principes die specifiek gerelateerd zijn aan het gebruik van de lange stok worden grondig onderzocht:

     • Hefboomwerking: Begrijpen hoe de lengte van de stok kan worden gebruikt om hefboomwerking te creëren voor zowel verdediging als aanval.
     • Afstand en Bereik: Het juiste gebruik van de afstand tot de partner, om de effectiviteit van de stok te maximaliseren en controle over de ruimte te houden.

     Nieuwe Technieken
     Studenten worden geïntroduceerd tot nieuwe technieken die speciaal zijn ontwikkeld voor de duo-stokvorm:

     • Gecombineerde Bewegingen: Technieken waarbij beide partners bewegingen uitvoeren die elkaar aanvullen en versterken.
     • Complexere Slagen en Blokkades: Inclusief draaibewegingen en gecoördineerde verdedigingsacties die meer inzicht en vaardigheid vereisen.

     Nieuwe en Verdiepende Partneroefeningen
     Verdiepende partneroefeningen zijn ontworpen om de samenwerking en de technische vaardigheden te bevorderen:

     • Flow Drills: Oefeningen die gericht zijn op het ontwikkelen van een natuurlijke stroom in bewegingen, waarbij de reactietijd wordt geminimaliseerd en de bewegingsvrijheid wordt gemaximaliseerd.
     • Scenario Training: Simulatie van diverse zelfverdedigingsscenario’s om de toepasselijkheid en reactiesnelheid te verbeteren.
      Onderdeel 3: Train-de-trainer vaardigheden

      Samenstellen van Eigen Series aan (Partner)Oefeningen
      Een belangrijk onderdeel van het expertisejaar is het empowerment van studenten om hun eigen series van oefeningen te ontwikkelen:

      • Creatieve Compositie: Studenten worden aangemoedigd om eigen oefenreeksen te ontwerpen die hun persoonlijke stijl en de geleerde technieken weerspiegelen.
      • Peer Review en Feedback: Deze zelfgemaakte routines worden gepresenteerd aan de groep voor feedback, wat bijdraagt aan een dieper leerproces en gemeenschapsgevoel.

      Integratie van overkoepelende kennis
      Het jaar rondt af met een uitgebreide eigen analyse van de rol van de stok in Tai Chi Chuan:

      • Historische Context: Creeër een overzicht van hoe de stok traditioneel werd gebruikt in Tai Chi en andere krijgskunsten.
      • Filosofische Integratie: Schrijf een betoog over hoe de principes van Yin en Yang en eventueel andere Taoïstische concepten van toepassing zijn op het gebruik van de stok.

       

      De Wereld van Morgen is dankzij een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit register bevat een lijst van instellingen die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Een opname in dit register heeft als voordeel dat de diensten van De Wereld van Morgen zijn vrijgesteld van BTW-heffing. Op de factuur van een opleiding zie je dan ook geen BTW terug.

      Overeenkomst met UWV
      De Wereld van Morgen heeft een raamovereenkomst met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Nederland, specifiek voor het deelgebied ‘Opleidingen en Scholing’. Als je geïnteresseerd bent in deze opleiding en momenteel gebruikmaakt van de diensten van het UWV, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij het UWV. Zij kunnen je adviseren of dit geschikt voor je zou kunnen zijn, en je helpen met de aanvraagprocedure als dat het geval is.