Verhalend Inspireren

Verhalen raken en inspireren. Verhalen worden onthouden en zetten aan tot actie. Verhalen leveren nieuwe verhalen op. Iedereen die wel eens uitlegt, presenteert of speecht kent het gevoel dat de boeiende en belangrijke informatie die je wil overdragen niet aankomt bij de luisteraars en dus geen gevolgen krijgt. We hebben ook allemaal wel eens een spreker gehoord die met woorden precies de kern en het hart wist te raken en daarmee de luisteraars in beweging bracht. En misschien heb je zelf wel eens voor publiek gesproken en gevoeld dat het stroomde, dat het werkte, dat het inspireerde.

Een leraar, een cursusleider, een leidinggevende (binnen of buiten het onderwijs), een coach, een rondleider, een stads- of natuurgids, een dominee, een speecher: ze kunnen de spijker op hun kop slaan of de plank compleet missen.

Hoe verhalender je verhaal, des te inspirerender!

Maar wat is dat: verhalendheid, of narrativiteit, zoals dat heet? Je leert het in de cursus Verhalend Inspireren van Xandra en Paul. Met behulp van meeslepende voorbeelden en boeiende oefeningen ontwikkel je de vaardigheden om verhalen te gebruiken als instrumenten van inspiratie. 

Informatie over Verhalend Inspireren
In drie dagen geven Paul en Xandra je informatie, ideeën en inspiratie om jouw eigen inspirerende verhalen te vertellen. Wanneer je de basis van een verhaal kent kun je er alles mee doen, verschillende perspectieven innemen. Een verhaal inkorten als de tijd ineens dringt of een verhaal wat verlengen en spannender maken als het publiek onverwacht lang aan je lippen hangt. Dat leer je in deze training. En niet zittend of pratend, maar juist met veel speelse en actieve oefeningen. Stil zitten en braaf luisteren is er niet veel bij.

Vertellen en bewegen, je laten horen en zien, spelen en plezier maken zijn de instrumenten om te leren vertellen. En verder natuurlijk heel, heel veel verhalen. Bestaande verhalen, geïmproviseerde verhalen, persoonlijke verhalen, flauwekulverhalen, mislukte verhalen, geniale verhalen, onaffe verhalen, perfecte verhalen en nog veel meer. Met zulke werkvormen behandelen we onder andere thema’s als verhaalstructuur, personages en zintuigen en alles wat verder maar langskomt.

In de laatste middag brengen we het allemaal bij elkaar. En daarna heb je een heel palet aan mogelijkheden om alles wat je zegt of schrijft verhaalachtiger te maken, voorbereid, maar zeker ook onvoorbereid. Kom! Vertel je verhaal!

“Improvisatie is de vaardigheid uit de enorme bibliotheek van ervaringen en informatie die je in je hoofd hebt precies die elementen te kiezen die interessant zijn om te delen met het publiek.” (Michael Schumacher, danser en choreograaf).

Over ons
Zowel Xandra als Paul hebben ruime ervaring in het onderwijs. Paul Groos is docent Latijn en Grieks en Xandra is opgeleid tot docent Biologie (maar gaf ook vele andere vakken). Inmiddels heeft Xandra alweer tien jaar haar eigen bedrijf waarbij ze professionals leert middels fysieke improvisatie om zichzelf wat minder serieus te nemen (en hun missie of boodschap juist te meer) en Paul werkt naast zijn werk als docent en trainer alweer ruim tien jaar als professioneel verhalenverteller op allerlei verschillende podia en voor allerlei publiek, maar het liefst voor pubers. Lees op zijn website meer over hem.

Samen hebben ze de ideale combinatie in huis van kennis en ervaring in onderwijs, motiveren door te inspireren, training, storytelling en theater om je te leren wat narrativiteit is en hoe je er gebruik van kunt maken in al je communicatie. En nee, niet alles wat je zegt of schrijft hoeft een verhaal te worden. Dat kan wel, hoor, maar het hoeft niet. Door je bewust te zijn van de narrativiteit van je communicatie kun je die meer kleur geven en daardoor meer inspireren.

Ik dacht al van alles over storytelling te weten, maar bij jullie komt het echt tot leven. Hele fijne afwisseling in denken en doen, waardoor je sneller de diepte van een verhaal in gaat en tot de kern komt. Love it! – Marielle

Prijs, data en meer…

Verhalend Inspireren

Wanneer?
zondag 6 oktober + het weekend van 2 en 3 november 

Hoe laat?
Dagelijks van 09.30 uur tot 17.00 uur

Waar?
Het Huis van Morgen, Zomertaling 27 in Wijchen (vlakbij het station)

Hoe duur?
€395,- (btw vrijgesteld)

Voor wie?
Iedereen die in beroep of hobby wel eens tegen een publiek spreekt.
Ervaring met verhalen, vertellen, theater e.d. is niet nodig.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via onderstaande knop. Vul je gegevens in op het formulier dat verschijnt en stuur het in. Je ontvangt daarna binnen een paar dagen per mail de factuur voor jouw gekozen training.

Kom. Vertel je verhaal.

Heel boeiend om te ervaren dat je een verhaal vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen. – Ink

Ik voel de kracht van verhalen. De potentie die vrij komt. De wereld heeft goede verhalen nodig, uit het hart! – De geluksman