Playful Inquiry vervolgdagen

Het leven dwarrelt rond in jouw hart, je ademt inspiratie. De rimpels van ontroering, de bitterzoete verwarring, de vlinders van opperste vreugde. Jouw intensiteit is enkel een geconcentreerde uiting van pure passie. Jij bent niet alleen maar lieflijk en beminnend. Jij bént het vuur, de heftige bliksem, de gutsende regen, een zomerbriesje op je huid. En je houdt van elk detail. Jij bent heftig. Jij bent veel. Jij bent waarheid. En je mag het allemaal koesteren, elk stukje in jou. Elke tegenstrijdigheid in het leven. De wereld verlangt naar jouw eigenheid. Naar jouw andere kijk. En ik weet hoezeer jij verlangt naar jouw rauwe, pure menszijn. De vrije versie van jou, die als het erop aankomt precies weet wat te doen. Kom daarom intuïtief improviseren. Ontwaak de vrijheid in jezelf. Uit jouw rauwe klanken krachtiger dan je ooit durfde. Passievoller dan je van jezelf wist. Puurder dan je ooit vermoedde. Claim jouw ruimte voor authenticiteit. Voor alle kanten van jezelf. 

Deze dagen zijn voor jou als je wilt leven met je neus in de wind en durft te dansen met je angsten. Wilt duiken in de diepste spelonken van je ziel. Zodat je helemaal in het hier-en-nu kunt zijn en je verwonderen over alles wat je ontdekt in het huidige moment. Dit is geen gewone training; het is een oase van ongekende ervaringen, een symfonie van verrassende inzichten en een jubelende viering van het leven zelf. Solo-impro op de meest authentieke manier! 

Geïmproviseerde monologen, instant solo-creaties, en spontane pitch-momenten zijn verschillende vormen van solo-impro die te vergelijken zijn met een kruising tussen een kampvuursessie en een bungee jump. Het voelt voor velen immers onbekend om in het niet-weten te verblijven en te ontdekken wat je ziel je wil vertellen, zonder dat je nog gaat weten hoe dat eruit gaat zien. Voor jou als dappere dodo en no drama lama gesneden koek. Jij duikte er het liefst elke dag in. Wat houd je tegen? Let’s go! 

Deze groep bied jou een plek waar je je hoop kunt dansen, je dromen bezingen, je niet weten liefdevol omarmen. Een plek waar spiritualiteit niet enkel liefdevol gekoesterd wordt maar levendigheid, interactie en met gelach gevulde verbinding omvat.

Over dit programma
Als bijschrift bij deze gevorderden dagen zou ‘Eternal Beginnings’ kunnen staan, gebaseerd op ‘shoshin’, wat zich vertaalt als de ‘beginnersgeest’. Volgens dit eeuwenoude concept is het aannemen van de houding van een levenslange nieuweling de beste manier om vooruit te komen en te evolueren, en dus ook om jezelf als mens te transformeren.

Shoshin is een woord dat bestaat uit twee delen. De twee kanji-tekens waaruit het bestaat, zijn 初 of ‘beginfase’ en 心 of ‘hart’. Hoewel het vertaald wordt als beginnersgeest, voelt het ook alsof je je hart openstelt voor iets nieuws. Dit intense gevoel, ergens tussen nieuwsgierigheid en ongebreideld enthousiasme, kan naar boven komen wanneer je start met een nieuwe hobby of nerveus bent voor een eerste kus. Maar het kan ook beschrijven hoe je je voelt wanneer je een lege ruimte betreedt.

Hoe meer je jezelf durft te laten gebeuren, hoe meer impact jouw spel heeft. Zelfs als je al 20 jaar op het toneel staat, begin je helemaal opnieuw wanneer je op het lege toneel stapt. De sleutel is telkens opnieuw laten zien wat je echt voelt, niet wat je je herinnert of denkt dat leuk kan zijn. Je doet niet wat je denkt dat er van je verwacht wordt of wat gepast is om een spel tot een goed einde te brengen. Je scheurt jezelf liever open dan dat je met een slecht verbonden liefdeswond het toneel afstapt.

Deze paragraaf van Aldous Huxley drukt de ‘missie’ van Eternal Beginnings heel mooi uit: “Like all makers, he requires a stock of raw materials – in his case, experience. Now experience is not a matter of having actually swum the Hellespont, or danced with the dervishes, or slept in a doss-house. It is a matter of sensibility and intuition, of seeing and hearing the significant things, of paying attention at the right moments, of understanding and co-ordinating. Experience is not what happens to a man; it is what a man does with what happens to him.”

Wat dat betreft bevinden de aanwijsbare beginner en de eeuwige beginner zich in dezelfde positie: beladen, vol passie en onzeker over wat kan worden gedeeld. Maar de belofte is er, de belofte om expressie te geven aan jouw waarheid. We werken met zelfingebrachte thema’s, van kleine vragen als ‘waar heb je deze week hard om gelachen’ tot grote vragen als ‘wat gaat moeiteloos bij jou’, ‘bij wie kun jij groots zijn’ of ‘wat heb je uit het leven gehaald en wat heb je terug te geven?’ De prompts, vragen en opdrachten waar je mee aan de slag gaat, vinden hun oorsprong in filosofische levensvragen, zen-wijsheden en morele kwesties. Door vragen als ‘hoe wijs je de wolken de weg?’ of ‘hoe kiest een hond welk pad hij gaat lopen?’ mee te nemen als basis voor een geïmproviseerde mini-voorstelling (bv korte sketches, bewegingen of knettervalse liedjes) verras je de anderen én jezelf met wat er dan ontstaat.

Deze trainingsdagen zijn voor jou als je wilt reiken naar de diepere niveau’s van je ziel. Op het lege toneel leef je immers niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Hierdoor wordt je ontvankelijk én kun je met lege handen staan zonder dubbele agenda. Boeiend, grappig en soms ontroerend om naar te kijken. Door in het huidige moment te springen, te improviseren en je impulsen te volgen, vertragen je gedachten. Dan ben je in het hier en nu. Onmiddellijk. Zonder iets te veranderen of te doen.  Jij hoeft geen kunstwerk van je leven te maken. Sta het leven simpelweg toe om een kunstwerk van jóú te maken.

Wat deelnemers zeggen
“Het voelt spannend om niet te weten wat er gaat gebeuren, maar zo vet om te zien wat er ontstaat!””
“Wat zijn mensen eigenlijk fantastisch. Zij. Wij. En ik ook!”

Van Xandra heb ik geleerd om in de lege ruimte te staan. Mezelf vrij te spelen. Zonder dat het voor anderen mooi of zelfs volgzaam hoefde te zijn. Het vrije spel bracht me in contact met mijn spontaniteit, eigenheid en speelsheid. Maar het bracht me vooral terug bij mijn lichaamswijsheid. Elke keer weer!

Marielle van Duijnhoven

Podiumcoach voor sensitieve ondernemers | HSP & HSS expert, Marielle Speelt

Xandra is voor mij een enorme inspiratiebron om te blijven spelen en ontdekken. Zij belichaamt voor mij dat een spelend mens een lerend mens is. Zij kan je laten ervaren dat emoties en het niet weten en onze kwetsbaarheden er niet alleen zijn, maar dat je er ook mee kan en mag spelen. Daar begint het leren, groeien en transformeren. Dat heb ik al vele keren mogen ervaren door samen met haar te spelen, voor haar te spelen en haar te zien spelen.

Bart Durand

Facilitator van speelsheid en creativiteit en Trainer van het “Tadaa” gevoel, Monsieur Bart

Hoe ziet een dag eruit?
In de ochtend beginnen we met opwarmen en doen we enkele kleine Interplay oefeningen. Inhoudelijk wordt dit (elke keer anders!) aangevuld met hapklare brokjes storytelling, zodat jij na een tijdje precies weet hoe je een verhaal kunt kantelen of tot een goed einde kunt brengen. Hierdoor kun je je eigen proces regiseren en hoeft niemand van buitenaf dit voor je te doen. Hoe vaker je meedoet met een experience, des te meer je kennis en kunde verdiept. 

In de middag krijgt iedereen de uitnodiging te spelen met dat wat er in je leeft. Wanneer je een focus sessie krijgt dan zijn anderen als spaceholders getuige van jouw proces en transformeer je je innerlijke ervaringen terwijl je op het podium staat. Door in het huidige moment te springen, te improviseren en je impulsen te volgen, vertragen je gedachten. Dan ben je in het hier en nu. Heb je toegang tot de wijsheid die altijd al onder je denken verstopt lag. Boeiend, grappig en soms ontroerend om naar te kijken. Met playfulness als toegangsticket naar innerlijke wijsheid zet je rake vragen om in authentieke antwoorden. Expressie gevend aan het verlangen van je hart. Al improviserend met herinneringen, provocerende kwesties, controversiële levensvragen, morele thema’s of zen wijsheden voel je de liefde en wijsheid van elke oefening afdruipen en zou het bijna in een potje willen vangen om te bewaren… tot je beseft dat je er altijd toegang toe hebt. Jij elke dag het machtige meesterwerk mag creëren dat je altijd al was. En dat uitbundig met anderen kunt delen. 

Voor jou?
Leven zonder zorgen, praten vanuit flow. ‘Zijn’ zonder je zorgen te maken over ‘hoe je over komt’ of ‘wat er komen gaat…. Zo te leven is laten ontstaan wat mag gebeuren. Leven uit de bedoeling. Is dit wat je wilt? Gun je jezelf het lege podium om vrijelijk te ontvangen wat er mogelijk door je heenkomt? Doe dan mee! 

Workshopdatum
Eerstvolgende datum: vrijdag 17 mei 2024

Overige informatie
Tijden: 09:30 tot 16.30 uur
Adres: Zomertaling 27 te Wijchen
Voorwaarde: Maximaal acht deelnemers

Prijs workshopdag
Schrijf je in en betaal deze dag slechts €125,-
Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en koffie / thee gedurende deze workshopdag. 

Omdat er de afgelopen jaren veel inflatie is geweest én we deze dagen met kleine groepen werken zien we onszelf genoodzaakt om vanaf 1 augustus de prijzen op te hogen.

Dare to be weird. Dare to be youtiful