Achtergrond van de oefening Faal-CV
Volgens Karen Barads intra-actieve benadering ontstaan mislukkingen en successen niet als geïsoleerde gebeurtenissen maar binnen een netwerk van relaties en omstandigheden. Wat als falen wordt gezien is geen vaststaand gegeven maar wordt gevormd door de manier waarop het zich verhoudt tot verwachtingen, systemen en contexten. Door je zogenaamde mislukkingen zichtbaar te maken ontdek je hoe betekenis en waarde niet vastliggen maar zich ontwikkelen in interactie met de wereld om je heen.
De opdracht
Enkele jaren geleden kwam ik een artikel tegen in De Volkskrant. Hierin wordt geschreven over de Duits/Amerikaanse wetenschapper Johannes Haushofer. Hij publiceerde een faal-CV. Met dit document vol eigen mislukkingen wilde hij aantonen dat 100% zondagskindjes niet bestaan. Iedereen kent in het leven mislukkingen maar meestal houden we deze voor de buitenwereld verborgen. We houden alles wat ‘niet het daglicht waardig is’ uit het zicht van anderen terwijl we enkel onze successen delen.
Oneindig jammer dat we dit doen! En gelukkig zijn steeds meer mensen het hiermee eens. Kijk maar eens op youtube hoeveel filmpjes er zijn met ‘famous failures’. Deze helpen om mensen hun falen minder aan zichzelf te wijten. De wereld is nu eenmaal een volstrekt willekeurig, sollicitaties zijn een loterij en selectiecommisssies kunnen een slechte dag hebben, zoals Haushofer het zegt.
Geinspireerd door dit artikel wilde ik mijn eigen faal-cv ontwerpen. En om het lekker zichtbaar te maken zet ik het af tegen mijn officiele document. Dus klik hier voor mijn (oude) floreer cv en hier voor de faalvariant. Zoals je ziet had ik nog een andere bedrijfsnaam destijds.
Anyway. Terug naar jou. Durf jij jouw ‘mislukkingen’ ook in beeld te brengen? Ga aan de slag en maak je eigen faal-CV. Zet je officiële successen op een rij en plaats daar tegenover alles wat niet is gelukt. Denk aan afgewezen sollicitaties, projecten die niet van de grond kwamen, gemiste kansen of persoonlijke missers.
Bekijk je lijst en vraag je af hoe deze ervaringen hebben bijgedragen aan waar je nu staat. Wat ontstond er juist doordat iets niet lukte? Hoe zou je jouw zogenoemde mislukkingen anders kunnen bekijken als onderdeel van een groter geheel?
Durf je jouw faal-CV net zo zichtbaar te maken als je succesverhalen? Wat verandert er als je falen niet als eindpunt ziet maar als iets dat in beweging blijft en nieuwe mogelijkheden creëert?