Theater van het Leven

Is theaterkunst jouw passie en wil je de vrijheid die je op het podium voelt, meenemen in alle facetten van je leven? Zie je een diepe duik in de concepten van de inside-out ervaring, nondualiteit en idealisme als een manier om je bewustzijn en persoonlijk welzijn te transformeren?

commentaarstem uit de luidsprekers-

Welkom bij de voorstelling die plaatsvindt in ons grandioze innerlijke theater van bewustzijn. Het menselijk lichaam is als een magisch podium waarop elke verhaallijn een filosofisch toneelstuk opvoert. Onze gevoelens en ervaringen vormen op deze wijze een eeuwig veranderend en intens boeiend schouwspel. Leef je leven als een meesterwerk. Speel jezelf vrij!

 

Ben jij, of werk je met, mensen met intense emoties, een scherp waarnemingsvermogen of diepgaande gevoeligheid? Mensen die voelen dat iedere plant, ieder dier, en ieder mens waardevol is, maar dit niet weerspiegeld zien in de wereld om hen heen en zich daardoor ‘anders’ voelen of niet begrepen?

Mensen die een diep verlangen hebben om hun eigen weg te bewandelen en hun bewustzijn te verdiepen, in plaats van hun levensenergie te verspillen aan het constant managen en reguleren van hun gevoelens? Authentiek leven begint met het inzicht hoe ons innerlijk theater zich ontvouwt, niet bij simpel stressmanagement.

Ben je gepassioneerd door een holistische benadering van ‘mens zijn’? Sta je open voor filosofische en spirituele groei? Ben je bereid om niet langer te focussen op wat je in het heden triggert of wat je in het verleden hebt meegemaakt, maar te kijken naar hoe je gedachten en gevoelens eigenlijk ontstaan? Dan is dit programma voor jou. Ontdek jezelf, de ander en de wereld om je heen op een nieuwe manier. Geschikt voor leergierige geesten met een HBO+ niveau.

Prijs, data en meer…

Opleidingsgegevens 2024/2025 
Data: 10/11 okt, 14/15 nov, 19/20 dec, 30/31 jan,  6/7 mrt, 10/11 apr, 15/16 mei
 
Tijden:  Alle opleidingsdagen starten om 09:30 uur en eindigen om 16:30 uur.
Adres: Zomertaling 27 te Wijchen (regio Nijmegen, aan het spoor)

Het programma omvat minimaal 115 uur, waarvan bijna 70% bestaat uit directe contacttijd.
Deze opleiding kan doorgang vinden bij minimaal zes deelnemers.

Prijs 14-daags opleidingstraject
€ 2.940 – particulier/zzp tarief
€ 2.240 – minimum tarief 
€ 3.640 – zakelijk /boven-modaal tarief

Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en koffie / thee gedurende de opleidingsdagen. Je kunt zonder extra kosten betalen in termijnen. Lees onderaan de pagina meer over kortingsregelingen en de drie tariefstructuren. 

Opleidingsinformatie

De opleiding Theater van het Leven is onderdeel van de driejarige opleiding tot Vakspecialist Playfulness, maar is ook losstaand te volgen. Tijdens de opleidingsdagen richten we ons op de werking van brein (relational frame theorie / flow theorie) en het autonome zenuwstelsel. We bespreken de drie principes; leven, denken en ervaren, die tesamen onze menselijke ervaring mogelijk maken. Maar in plaats van dit te gaan ‘begrijpen’, leren we het herkennen in onze subjectieve beleving. We gaan het niet bediscussiëren, we gaan ermee zijn.

Wanneer we speels beginnen met het verkennen van de diepere aard van onze menselijke ervaring, kunnen we merken dat we voorbij onze conditioneringen en wat anderen over ons hebben verteld gaan. Dit transformeert niet alleen onze relatie met onszelf, maar ook met de mensen om ons heen. Of het nu gaat om de verbinding met onszelf, die tussen opvoeder en kind, leraar en leerling, werkgever en werknemer, therapeut en cliënt, begeleider en gast, of andere soortgelijke relaties, deze omgangswijze versterkt de verbondenheid in elke professionele relatie. Zo nodigen we anderen ook uit om in beweging te komen en hun volledige potentieel te leven.

Tijdens de zeven tweedaagse lesblokken gaan specifiek aan de slag met:
– Het ontdekken van een nieuw filosofisch perspectief op stress en stressvolle gevoelens.
– Het transformeren van de manier waarop we omgaan met emoties.
– Het leren accepteren van situaties zonder in weerstand te schieten. 
– En bovenal, het simpelweg zijn in het moment, zonder afleidingen of maskers.

In het theater van het leven creëren wij drama, duiken erin, maken het erger, genieten ervan én lossen het weer op. En al die tijd beseffen wij dat wij slechts figuranten op het levenstoneel zijn.  Dit besef stelt ons in staat om vrij in het leven te staan en een einde te maken aan onze terminale serieusheid. Want wie het leven omarmt, krijgt er geluk voor terug!

Voel je actief uitgedaagd met compositiebeelden, innerlijke dialoog, improvisatie, drama, fysiek spel en lichaamswerk, uitvergroten en vertragen, humor, drama, gedachtencabaret en situationeel rollenspel. Halverwege komen hier emotiewerk, embodiment, visualisaties, dans, verhalen, gruwelijke chaos en complexe paradoxen bij. Je krijgt bovendien een opleidingsmap met theorie en oefeningen, waarbij elk hoofdstuk wordt afgesloten met een blog of ervaringsverhaal. 

Theater van het Leven is voor jou als je niet verlegen met het leven wilt flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt écht leven. Leven vol verwondering, een spoor van tranen op je wangen en een glimlach zo groot dat je mondhoeken je oren raken. De essentie van jezelf laten stromen. Onbevangen. Vrij. En anderen inspireren datzelfde te doen. 

Trekt dit je aan? Zit er een grote hoeveelheid queeste in je ziel? Ga dan mee op avontuur! Aan de hand van diverse oefeningen leer je je gedachten en gevoelens te zien als speelmateriaal. Zodat jij vanaf nu door het leven durft te gaan met een wijd geopend hart. Ik zet er mijn koffer vol mogelijkheden voor in. Jij je enthousiasme? Want ach… in het slechtste geval gaat alles goed 🙂

Certificaat
Je ontvangt een certificaat bij voldoende aanwezigheid, inzicht en getoonde leergierigheid. Wil je door na dit jaar? Dat kan! Je kunt kiezen voor Magie in je Begeleiding of – wanneer je deze reeds hebt gevolgd – doorgaan naar het afstudeer traject.

Wat deelnemers zeggen
“Deze opleiding zit retegoed in elkaar.”
“Het leven voelt gewoon makkelijker aan. Lekker hoor!
“Ik wil nog een keer!”

Stand your ground. Be bold. Be loud. Be proud!

Ik (Xandra) ben hb/hsp-expert en heb daarnaast een gegronde achtergrond in non-dualiteit, boeddhistisme en de Drie Principes evenals fysieke improvisatie. Voor mij zijn dit allemaal middelen om te onderzoeken wie we in essentie werkelijk zijn. Het is mijn passie om mensen weer in contact te brengen met jouw essentie, dat wat reeds aanwezig was toen jij als kind de wereld onbevangen en nieuwsgierig wilden ontdekken. Ik geef je de ruimte om je menselijke kant te omarmen en voorbij je overtuigingen en conditioneringen te ervaren wat je werkelijk bent. Mijn bewustzijnstraining reikt daarmee ook in gebieden die satsangs, nonduale meditatie en mondelinge overdracht niet kunnen bereiken.  Zoals ik het graag uitleg: weten is goed, ervaren is goud. 

Opleidingsinhoud

Jaargang 2025

Klik op + om meer te lezen.

Blok 1: Stap in een andere wereld

Welkom in de wereld van gekkigheid. Daar waar rebellen, komieken, impro-spelers, bullshitters, vrolijke provocateurs, anarchisten, leveranciers van onzin, vrije geesten en mensen die de dingen gewoon ‘anders zien’ verblijven. In dit land ervaar je speelruimte in de regels, wordt alles wat ‘moet’ bijeengehouden door een stuk plakband en ontdek je hoe je moeiteloos zichtbaar kunt zijn in een onzichtbaar luciferdoosje. Het is het land voor degenen waarvan Steve Jobs zei ‘degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat wel doen’. Een land dat jou van harte welkom heet!

In dit eerste blok verkennen we zowel ‘het theaterpodium’ als metafoor voor het leven, jouw lichaam als metafoor voor je innerlijke theater als ook dat wat het ‘drama’ laat ontstaan; de drie principes die alles wat jij ervaart in dit leven mogelijk maken. In de lesmap vind je meer informatie over deze theorie van Sydney Banks waardoor je gaat merken, als het nadien steeds verder indaalt, je ook ‘thuis’ in die andere wereld kunt verblijven.

Blok 2: De netwerken in ons hoofd

Zien en gezien worden zijn basisbehoeften van ieder mens. We gaan dit thema speels verkennen en nemen tegelijkertijd de basis van Relational Frame Theorie mee. RFT is een theorie die tracht te verklaren waarom mensen een oneindig aantal stimuli met elkaar kunnen associëren en via de verbanden gebruik kunnen maken van metaforen, humor en analogieën. Voel je levendiger en vrijer in de schijnwerpers. Ervaar meer vrijheid om te handelen in complexe situaties en neem de basis van improvisatie mee.

Blok 3: Ons magische zenuwstelsel

We verkennen dit thema aan de hand van de polyvagaal theorie. Wanneer we spelen, onze inner playmaker vrij laten zullen we bemerken dat het soms ook even ‘niet’ lijkt te gaan. Alsof het spel stokt, het plezier eruit is, de emoties ons vanbinnen om de oren slaan. Het is daar waar we mogen gaan kijken naar dit nieuwe schouwspel, want hoe kunnen we spelen met onze gevoelens? Ze groter of kleiner maken, wisselen tussen gemoedstoestanden en vrijer worden in het toelaten ervan?

Jij wilt immers niet verlegen met het leven flirten, schalks tussen je wimpers door lonken naar je dromen, hopend op het beste. Je wilt in actie schieten. Met je neus in de wind. Dansen met je angsten. Verlangen naar alles dat in het verlengde ligt van jouw volgende stap. Jij wilt volmaaktheid ervaren in imperfectie en overvloed in schaarse tijden. Oordeelloos in het leven staan. De essentie van jezelf laten stromen. Onbevangen. Vrij. Je wilt geen perfect fantasieleven. Je wilt het échte leven. Druipend van liefde, verbinding en waarheid. Gevuld met kleine succesjes, teleurstellingen en oncharmante lessen. En daar niet langer bang voor zijn.

Blok 4: Kiezen voor flow

Het leven is niet wat er gebeurt, het leven is hoe je ermee omgaat. We gaan verder dan het verkennen van wie je bent door grip te krijgen op je innerlijke wereld. Niet langer bang voor het onbekende loop je met open ogen je afgrond tegemoet. Je leert letterlijk spelen met ongemak en durft je verlegenheid te laten varen wanneer je hiermee voor het publiek komt te staan.

Dit is hét opleidingsthema voor wie niet enkel buiten de box wil denken maar wil leren zo te leven. Voor wie zich wil verbinden met de eigen essentiële staat van creatief zijn en ernaar handelen. Voor wie de schoonheid van het leven wil vieren in de momenten dat het schuurt.

Blok 5: Pure verwondering

Wanneer we in het moment kunnen vertragen, ervaren en toelaten merken we dat we nieuwe handelingen en acties kunnen laten ontstaan. Vrij van oordelen en meningen, vrij van goed en fout en voorbij wat niet hoort of niet kan. In die ruimte ligt jouw pad van de toekomst verborgen. Een ongekend pad wat vorm krijgt vanuit de actie die volgt op de combinatie van wens, vertrouwen en overvloed. Voor meer zin, verwondering en speelsheid op je werk. Want als alles kan en mag is alles wat er gebeurd een klein wonder. Het leven is mooier dan je zou kunnen bedenken. Je mag het alleen leren toelaten. Met het ‘niet weten’ en de overweldigende grootsheid durven zijn.

Blok 6: Verbinding en overvloed

We willen allemaal leven in het moment en reageren op alles wat we tegenkomen met nieuwsgierigheid en verwondering. We wéten dat we daarvoor in staat mogen zijn om onze behoefte te laten gaan om te willen beheersen en dingen te laten zijn zoals ze zijn. Maar soms overvalt het leven je en heb je niet de ruimte om rustig je wonden te likken of tot jezelf te komen. Het is daar waar kwetsbaarheid toeslaat. Het is daar waar je mag leren ‘ja’ zeggen tegen wat is, in plaats van te geloven in alles wat je hoofd heeft bedacht van hoe het zou moeten zijn.

Kun je met emoties spelen en sterker nog: het gebruiken als inzet voor contact, juist in moeilijke tijden? Durf je erop te vertrouwen dat in elk stukje drama een vonkje magie verstopt zit? Gun jezelf meer vrijheid in de innerlijke eb en vloed. Leer surfen over de golven van het leven. Ervaar de schoonheid van intensiteit. Wanneer we kwetsbaarheid kunnen omarmen dan is dit de geboorteplaats van verbinding, creativiteit en verandering. Leer incasseren en de tijd nemen om te reageren. Niet vanuit het denken maar vanuit je gevoel. Daar ontstaat de magie!

Blok 7: Spelen met Zijn

Durf jij te leven met nieuwsgierigheid in het land der ongekende mogelijkheden? Hier is een plek om nieuwsgierig te zijn. Een plek waar jouw gevoelens leidend mogen zijn. Om te leren leven met open hart. Waar je jouw kwetsbaarheid mag omarmen als je grootste kracht. Hier werken we met jou als basis, jouw zintuiglijke waarnemingen worden zichtbaar, uitgedaagd en versterkt. Op het podium hoeft er namelijk niets. Doe je heel vaak ook niets, je ‘bent’ er gewoon. En daar, in al dat niets, gebeurt heel veel. In dat niets… daar ben jij!

Voor wie wil duiken in de huidige wijsheid van je intuïtie. Voor wie wil leven vanuit het hart. Je geeft jezelf de vrijheid om je eigen impulsen te volgen. Vreugdevol en vrij. Door het NU te omarmen kun je volledig embodied kunt leven en werken. Kun je speels en boeiend tegelijk zijn. Neem jezelf op een speelse manier serieus.

Info opleidingsprijs

Prijs 14-daags opleidingstraject
€ 2.940 – particulier/zzp tarief
€ 2.240 – minimum tarief 
€ 3.640 – zakelijk /boven-modaal tarief

We hanteren drie verschillende tariefstructuren. We controleren hier niet op, dus kies wat jou past. Het minimumtarief is voor mensen met een uitkering of minimaal inkomen. Het standaardtarief is bedoeld voor zelfstandige professionals, non-profitorganisaties en privépersonen. Het zakelijke tarief is bedoeld voor ondernemers en werknemers wiens opleidingskosten worden vergoed door de werkgever, uwv of andere instelling. Deze prijs is hoger vanwege extra administratieve kosten, overheadkosten en/of dienstverleningsovereenkomsten. We moedigen ook particulieren met een bovenmodaal inkomen aan om uit solidariteit voor dit tarief te kiezen. Jouw bijdrage helpt minderdraagkrachtigen om tegen het minimumtarief te kunnen deelnemen.

NB: er geldt een kortingsregeling voor Vrienden van Morgen. Heb jij je aangemeld dan ontvang je automatisch korting. Je hoeft dit niet door te geven, ik pas het automatisch voor je aan op de factuur. 

 Aanvullend supervisie is mogelijk tegen een uurtarief van € 90,- Let me know when you need more juice!

 

Erkende opleiding
De Wereld van Morgen is via een positieve toetsing door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs (CPION) opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit register bevat een lijst van instellingen die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Een opname in dit register heeft als voordeel dat de diensten van The School of Play zijn vrijgesteld van BTW-heffing. Op de factuur van je opleiding zie je dan ook geen BTW terug.

Geaccrediteerde beroepsopleiding
Theater van het Leven is een CAT/ GRO geaccrediteerde moduleopleiding. Het geldt als bijscholing en nascholing en als onderdeel van een volledige beroepsopleiding indien je drie moduleopleidingen stapelt op elkaar. Hiertoe doen je wel een vooropleiding te hebben op HBO niveau en te voldoen aan de PLATO norm (Medische Basiskennis , Psychosociale Basiskennis of een erkende vooropleiding). Door lid te worden van de beroepsorganisatie CAT, kun je tijdens je opleiding profiteren van hun ‘college-deal’, en je beroeps- en bedrijfs-aansprakelijkheidsverzekering regelen en je aansluiten bij een onafhankelijke klachten- en geschillencommissie.

Overeenkomst met UWV
De Wereld van Morgen heeft via dochteronderneming The School of Play heeft een raamovereenkomst met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Nederland, specifiek voor het deelgebied ‘Opleidingen en Scholing’, onder nummer RB702. Als je geïnteresseerd bent in een opleiding bij The School of Play en momenteel gebruikmaakt van de diensten van het UWV, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij het UWV. Zij kunnen je adviseren of de opleiding van De Wereld van Morgen geschikt voor je zou kunnen zijn, en je mogelijk helpen met de aanvraagprocedure als dat het geval is.

Ik ben Miel Verstappen en ik breng mensen die werkzaam zijn in onderwijs, zorg en welzijn graag in beweging. Met humor, door interactieve, ervaringsgerichte werkvormen of door de juiste vragen te stellen. De wetten van het theater pas ik waar nodig toe, want creatief denken, improviseren en presenteren zijn vaardigheden die goed van pas komen in onze snel veranderende samenleving. Ik heb mezelf de opleiding Vakspecialist Playfulness cadeau gedaan en zo voelt het ook. Xandra ervaar ik als een zeer deskundige, pure en humoristische trainer, die mij inspireert met haar eigen fijne eigenwijze stijl. Dus qua prijs-kwaliteit verhouding een 11 op de schaal van 10!

Miel Verstappen

Workshopleider, trainer, Happy Miel

Werkelijk levensveranderend, energieboosterend, onderdompelend en bovenkomend. Heb je ruimte in je leven, gun dit dan aan jezelf. Voel je die ruimte niet, dan heb je dit nodig!

Janneke Vasse

Counselor, Janneke Vasse Counseling

Theater van het Leven heeft me veel gebracht in mijn werk, zelfs meer dan ik vooraf had kunnen bedenken. Dankzij de combinatie van ontspanning en speelsheid, welke ik leerde van Xandra, en mijn kennis, ervaring en vaardigheden aan de andere kant kan ik nu optimaal het proces benutten om de juiste dingen te doen. Ik voel me sterker en kan beter verwoorden wat ik wil. Daarnaast ben ik me veel bewuster van het perspectief van anderen, waardoor ik op een open manier over situaties kan nadenken en op een andere manier in de interactie kan stappen. Presenteren is nu een bron van humor en luchtigheid geworden en als er onverwachte dingen gebeuren kan ik er steeds vaker hartelijk om lachen. Ik kijk met veel dankbaarheid en plezier terug op deze opleiding en kan het iedereen aanraden die op zoek is naar persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Pepijn van de Vorst

Information Engineer

Ik begreep al jaren hoe het leven werkt. Dacht ik. Tot Theater van het Leven mij met elke cel van mijn lichaam liet voelen wat flow is. Hoe het voelt om werkelijk vrij en veilig te zijn. Om daarmee ineens uit vaste patronen te kunnen stappen, een hele nieuwe ontspannen wereld met minder overprikkeling in.
Met Xandra ben je niet aan het werk. Ze laat je weer thuis komen. Ik kan niet wachten om anderen dit ook de mogen laten ervaren. Magie in je begeleiding: Hier kom ik!

Oh ja, mocht je de opleiding duur vinden: hou op, schei uit. Je betaalt nog meer voor een auto. En dat ding gaat echt niet de rest van je leven mee. Dit wel. Dus.

Krista Snijder

Psycholoog, De (be)leef psycholoog

Wat een goede beslissing was het om me in te schrijven voor Theater van het Leven! Het is fenomenaal hoe Xandra iedere deelnemer de kans geeft om te experimenteren. Ze verbaast je en laat je voelen hoe het is om vanuit je hoofd, je hart en je lichaam te reageren. Ze laat je extreme emoties voelen, en meerdere tegelijkertijd. Gaandeweg begin ik het door te krijgen, mede door de tussentijdse reflectie en de prachtige map waarin alle oefeningen, met achtergronden beschreven staan. 

Mirjam Kabki

ECHA specialist, trainer, MK Talentbegeleiding

Ik gun iedereen een opleiding of training bij Xandra van Hooff ツ.  Maar ze zijn niet geschikt voor iedereen. Wel als jij een serieus persoonlijk proces wil doorlopen met een onbekend eindpunt. Als jij jezelf wil onderdompelen in hysterische hilariteit en lyrische lachsalvo’s. Als je het niet erg vindt om door tranen trekkend diepe dalen te gaan. Ben je moedig genoeg om totaal kwetsbaar te zijn? Schrijf je dan in!

Lijnie Reijers

Docent Ontwikkelingspsychologie, bestuurder HaviQ, eigenaar Yoi