Wij zijn de sleutel

Waarom innerlijke transformatie onze beste kans is om de wereld te redden.

“Xandra, wordt het niet eens tijd om een boek te schrijven?” Die vraag kreeg ik eens in de zoveel tijd. Ik knikte dan en antwoordde dat ik het mogelijk ooit zou gaan doen. Maar het kwam er telkens niet omdat er zoveel invalshoeken waren. Moest het een boek worden over de dynamiek van menselijke verbondenheid? Een boek over het belang over het omarmen van onze emoties? Of over het cultiveren van innerlijke vrede? En ging ik dat doen door het te hebben over nondualiteit? Of playfulness? Positieve psychologie? Ik wist het telkens niet. Ik wist alleen dat ik goud in handen had en zag telkens opnieuw hoe dit mensen transformeerde.

En toen kwam ineens het werk van Joanna Macy mijn leven binnen. Joanna is een Amerikaanse wetenschapper die bekend staat om haar werk op het gebied van milieubewustzijn en ecopsychologie. Doordat ze in de jaren ‘60/ ’70 veelvuldig had deelgenomen aan vredesbewegingen en protesten had ze veel mensen ontmoet die zich machteloos voelden of leden onder alles wat ze voelden dat ‘niet klopte in de wereld’. Hun last was even groot als hun moralen. Ze ontwikkelde The Work That Reconnects (Het Werk dat Weer Verbindt) om te dealen met hun gevoelens en deze te transformeren naar hoop, inspiratie en actie.

Toen ik kennis maakte met haar werk, kon me goed vinden in haar uitgangspunten en zag al heel snel hoe haar werk bodem geeft aan alles wat ik zelf het afgelopen decennia heb ontdekt en ontwikkeld.  Net als Joanna voel ik ook dat we allen deel uitmaken van een groter geheel en dat we onze inspiratie uit dit ‘overkoepelende veld’ mogen halen en handelen vanuit een plaats van diepe zorg en verbondenheid met alle levensvormen. In een maatschappij die lijkt te schreeuwen om oplossen voor haar problemen, ligt de werkelijke uitdaging misschien niet in het vinden van manieren om de toekomst te redden, maar in hoe we het leven elke dag tegemoet treden. Met liefde in ons hart en een open blik. Joanna creëerde hiervoor een raamwerk bestaande uit vier onderdelen, welke niet als een cirkel een geheel vormen, maar als een spiraal telkens opnieuw gevolgd kunnen worden. Deze vier onderdelen zijn het raamwerk geworden van mijn boek-in-wording ‘Wij zijn de sleutel’, waarvan ik hoop dat het de zomer van ’24 in de voorverkoop gaat.

In een wereld waarin de roep om verbinding, inclusiviteit en compassie luider klinkt dan ooit, biedt “Wij zijn de sleutel” een baken van hoop. Dit baanbrekende boek onthult hoe een verschuiving in bewustzijn en perceptie onze beste kans is de wereld te redden. 

Met een meeslepende mix van persoonlijke verhalen, wetenschappelijke inzichten, filosofische beschouwingen en praktische voorbeelden, neemt dit boek je mee op een ontdekkingsreis van het zelf naar een wereldwijde gemeenschap van verandering. Het verkent de kracht van verbondenheid, de waarde van diversiteit, en de onontbeerlijke rol van elk individu in het creëren van een veerkrachtige, levende wereld.

Wij zijn de sleutel” daagt lezers uit om hun denkwijze te heroverwegen en te transformeren. Het presenteert een overtuigend argument waarom een verschuiving naar een holistische, inclusieve en verbonden manier van leven onze beste kans is om de uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden. Van kleine dagelijkse keuzes tot baanbrekende maatschappelijke veranderingen, dit boek benadrukt dat iedereen een rol speelt in de redding van onze planeet.

“Wij zijn de sleutel” roept op tot een diepgaande herwaardering van onze innerlijke en uiterlijke werelden. Het schetst een pad naar een samenleving waarin empathie, respect voor de natuur, en collectieve actie de fundamenten vormen voor duurzame ontwikkeling.

Dit is geen gewoon boek; het is een manifest voor de toekomst en een visie op een wereld waarin we niet alleen overleven, maar bloeien door onze collectieve kracht. “Wij zijn de sleutel” is essentieel leesvoer voor iedereen die gelooft in de onbegrensde potentie van het menselijk hart, de noodzaak van een diepere verbondenheid, en de urgentie van een harmonieuzere, rechtvaardigere samenleving.

Wat anderen zeggen:
“Xandra’s boek leest als stromende rivier. Het neemt je mee tot het einde”
“Wanneer komt het uit? Ik heb al een rijtje mensen die ik dit wil laten lezen”