Ah, jullie hebben een tai chi en yoga studio. Dus jullie zijn er om fysieke gezondheid te bevorderen?’ Die vraag krijgen we weleens. Niet vreemd dat mensen dit deel in ons aanbod vergelijken met een sportschool. Toch doen we zoveel meer dan je lichaam in beweging zetten. Laat ons uitleggen wat we met embodiment bedoelen.

1. Gewaarzijn van je lichaam

Gewaarzijn, vaak ook bewustzijn of mindfulness genoemd in verschillende contexten, verwijst naar de staat of kwaliteit van volledig aanwezig en attent zijn in het huidige moment. Wanneer het gaat over “het ontdekken van je lichaam in de ruimte”, raakt dit aan een specifiek aspect van gewaarzijn dat zich richt op de fysieke aanwezigheid en sensatie van het lichaam binnen zijn omgeving. Dit soort gewaarzijn omvat een diepe aandacht voor en besef van de lichamelijke sensaties, de positie van het lichaam, en hoe het zich verhoudt tot de ruimte eromheen. Het gaat over het bewust worden van het eigen lichaam in al zijn aspecten – de ademhaling, spierspanningen, houding, en zelfs hoe het lichaam interactie heeft met de omgeving.

Dit bewustzijn kan worden ontwikkeld door praktijken zoals mindfulness meditatie, yoga, tai chi, of eenvoudigweg door momenten van stille observatie en aandacht voor het lichaam gedurende de dag. Het doel van dit soort gewaarzijn is niet alleen om een beter begrip van het eigen lichaam te krijgen, maar ook om een groter gevoel van verbinding met de ogenblikkelijke ervaring en de omgeving te ontwikkelen. Dit kan leiden tot een diepere waardering voor het moment, vermindering van stress en angst, en een verbeterde algemene welzijn. Het geeft je innerlijke rust, balans en een gevoel van harmonie met de wereld.

2. Je geest kalmeren

Het eerste wat mensen opmerken tijdens een les is dat je ‘uit je hoofd’ gaat. Je verlaat het rijk van het denken en gaat de wereld van het gevoel binnen. Dat is een geweldige manier om een overactieve geest te kalmeren. En mentaal gezien wat ruimte voor jezelf te creëren.

Neurowetenschappelijk wordt dit ” transient hypofrontality ” genoemd – de tijdelijke neerwaartse regulatie van het deel van je hersenen dat de innerlijke dialoog en het tijdsbesef regelt. Dit geeft ruimte om te gaan ervaren wát er allemaal in het moment gaande is. Je kunt nu ook je (subtiele) lichamelijke reactie opmerken.

3. Opmerken van emotioneel reactieve patronen

Wat in ons lijf leeft zijn we ons soms helemaal niet zo bewust van, dus wanneer je je daar dan bewust van wordt, kun je gevoelens en emoties opmerken die je anders waarschijnlijk niet waarnam. Je merkt allerhande innerlijke ervaringen op en ontdekt automatische gedrag herkennen.

Het ervaren van je emotionele impulsen en hier nieuwsgierig bij te blijven zonder er in mee te gaan is belangrijk omdat het je helpt jouw emotionele ervaringen te integreren en betekenis te geven. Zou je geen aandacht schenken aan welke gewaarwordingen er opkomen, dan ben je meestal in gedachten. De inhoud en analyse van je gevoelens wordt dan belangrijker dan het ‘in harmonie aanwezig zijn’ bij alles wat er speelt.

Doordat je op elk moment van de dag aanwezig bent in je lichaam en opmerkt wat daar leeft stelt embodiment je in staat gebruik te maken van je innerlijke wijsheid en zachtaardig te reageren op onszelf en anderen. Dit helpt om gezond om te gaan met je eigen en andermans behoeften en grenzen, waardoor je je niet laat meeslepen in de energie van de ander.

4. Uitbreiden van je voelend bereik

Er is nog een dieper niveau van ervaren dat verder gaat dan de vijf traditionele zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven, en voelen). Het omvat het waarnemen van subtiele energieën, emoties, en sferen die niet direct toegankelijk zijn via de fysieke zintuigen, bijvoorbeeld dat je opmerkt wat de ‘vibe’ of atmosfeer van een ruimte is, of dat iemand ‘ergens mee zit’ zonder dat het rechtstreeks is gezegd. Intuïtie kan aanvoelen als een diep innerlijk weten dat voorbijgaat aan logische verklaringen. Het is het instinctieve gevoel dat informatie of kennis biedt zonder beredeneerd te worden door het bewuste verstand.

Sommige mensen ervaren ook een uitbreiding van hun bewustzijnsruimte of een gevoel dat hun lichaam de grenzen van hun fysieke vorm overstijgt, wat kan leiden tot de sensatie van ‘groter worden dan hun eigen vel’. Dit kan leiden tot het ervaren van een diep gevoel van verbinding met de wereld om je heen.

Deze ervaringen kunnen leiden tot een rijker, multidimensionaal begrip van realiteit, waarin onze interactie met de wereld niet beperkt is tot wat we kunnen zien, horen, aanraken, proeven, of ruiken, maar ook omvat wat we kunnen voelen op een dieper, vaak niet-verbaal niveau. Het cultiveren van dit soort gewaarzijn kan een pad bieden naar meer empathie, intuïtie, en een diepere verbinding met het leven zelf.

Conclusie

Embodiment zorgt ervoor dat je verankert blijft in je eigen energie. Je bent minder emotioneel reactief. Je kunt zowel jouw energie als die van de ander voelen, maar blijft gegrond in die van jezelf. Dit versterkt sociaal gezien je zelfvertrouwen. En tot slot geeft embodiment je het vermogen makkelijker te schakelen tussen de wereld van afspraken en verplichtingen en hoe je het liefste leeft: lekker in balans en volledig in flow.

De Wereld van Morgen biedt op dit gebied dan ook meer dan alleen een ruimte voor fysieke beweging; het is een toevluchtsoord voor diepe innerlijke ontdekking en groei. Door de beoefening van tai chi, yoga, en mindfulness meditatie, streven we ernaar om niet alleen de fysieke gezondheid te verbeteren, maar ook een diepgaand gevoel van gewaarzijn, emotionele balans, en energetische verbondenheid te cultiveren.

Het is deze holistische benadering van welzijn die ons onderscheidt; we zijn niet slechts een plek voor lichamelijke oefening, maar een gemeenschap toegewijd aan het ondersteunen van de volledige bloei van het menselijk potentieel.