Wat zijn de drie principes precies?

In al mijn opleidingen maak ik gebruik van de theorie van Sydney Banks, die door de jaren heen ‘de Drie Principes’ zijn gaan heten. Dit is geen methode, stappenplan of techniek. Het vertelt je niet hoe je beter of gelukkiger kunt leven. Het is ook geen concept waar je in kunt geloven of niet. Het is juist super nuchter en eenvoudig: in feite wordt er op een hele simpele wijze duidelijk gemaakt hoe onze menselijke ervaring tot stand komt. Mijn ervaring, jouw ervaring. Die van ons allemaal. Ook al ervaren we allemaal iets anders (zelfs als we op hetzelfde moment op dezelfde plaats zijn). 

De principes verklaren hoe wij onze wereld beleven. Het is geen leefregel of overtuiging, maar meer een natuurwet die uitlegt hoe iets werkt. Zoals de natuurwet van de zwaartekracht. Het is namelijk constant en altijd aanwezig. Of je het nu gelooft of niet, of je er aan denkt of niet, het is universeel het werkt voor iedereen. Als je van een gebouw af stapt dan val je naar beneden. Daar kun je niet aan ontkomen. Je valt altijd naar beneden, nooit omhoog. Niet om jou te pesten of je er iets van te laten leren maar simpelweg omdat de zwaartekracht altijd in werking is. Zo werkt het ook in onze psyche: er is een natuurwet gaande. De manier waarop ik het nu uitleg is afkomstig van Sydney Banks. Hij heeft dit niet bedacht. Op een of andere manier heeft hij toevallig ‘gezien’ hoe deze principes werken. Sydney Banks heeft ze alleen blootgelegd en er een naam aan gegeven. Hij legde uit dat de manier waarop wij het leven ervaren voortkomt uit het volgende:

Er is een vormloze energie achter al het leven in de wereld. We hebben het vermogen om vormen of ideeën te creëren uit die vormloze energie, oftewel; we denken. En we hebben het vermogen ons bewust te zijn van het leven en om onze gedachten als werkelijkheid te ervaren. Deze drie creëren onze ervaring van moment tot moment. Ze vertellen ons niet hoe het leven gaat lopen, of dat iets werkt of niet. Ze leggen je enkel uit waarom jij je voelt zoals jij je voelt. Waarom je je op het ene moment rot voelt en op andere momenten goed. Dat dit niet gebeurt omdat er iets mis met je is, of omdat je nog wat vaardigheden mist om met deze gevoelens te dealen, maar omdat het simpelweg zo werkt.

Vrijwel alle psychologische benaderingen en tradities die we in de wereld tegenkomen, proberen je te leren hoe je jouw omstandigheden kunt veranderen, hoe je je gedachten of je denken kunt beheersen en hoe je je ervaring kunt controleren. De principes leren ons dat als we onze relatie met die dingen veranderen, onze beleving ervan verandert.  Hierdoor kun je je gedachten behandelen als gedachten en niet als werkelijkheid. Kun je je voorkeuren als voorkeuren behandelen niet als behoeften. En andersom: je behoeften als behoeften en niet als voorkeuren. En dat verandert je relatie met het leven. De ruimte die zich opent, is een ruimte waarin je kunt relaxen, kunt spelen. Want er is niets om te verbeteren aan jezelf. De rust die ontstaat brengt je onmiddellijk terug naar jezelf, naar de ruimte binnenin, naar de bron, naar de waarheid.

Mind

Er zit een onzichtbare kracht achter alles in het leven. Het is datgene wat het zaadje laat ontkiemen, kinderen laat omrollen, dieren laat voortplanten en je huid doet genezen na een wondje. Mensen proberen al eeuwen woorden aan te geven aan dit fenomeen. Het universum, het leven, groei en ontwikkeling in de biologie, God, spirit, the divine, mind, het grote mysterie etc etc. Het maakt niet uit hoe je het noemt want het is wat het is. Het is oneindig potentieel wat bestaat, voorbij tijd, ruimte, gedachten, gevoelens, gebeurtenissen en alle andere limieten. Het is de bron van het leven. Dit is wat jij bent. Waardoor jij leeft.

Thought

Dit verwijst niet naar de inhoud van het denken maar naar het proces van denken an sich. Het zijn de uitingen van je zenuwstelsel, incl. het brein, in al haar diversiteit. De inhoud van de gedachten maakt ons allemaal anders als mens, maar het principe van gedachten is onpersoonlijk. Ieder mens doet dit. Het is de vormloze creatieve energie waar we de volle range van menselijke ervaring kunnen laten ontvouwen: mentale plaatjes, concepten, meningen, ideeën, de kijk op het leven, overtuigingen, oplossingen en problemen, oordelen… allemaal zichtbaar in onze gedachten.

Consciousness

Je weet dat je leeft omdat je je hiervan bewust bent. Het is wat je opmerkt. Wanneer wij als mensen beginnen te zien dat wat we ervaren van moment tot moment een film is van het leven, gecreëerd door ‘thought’, ervaren door ‘consciousness’, ons bewustzijn en tot leven gewekt via het principe van mind, de ‘spark’ van het leven, dan kunnen we gaan genieten van alle soorten films die het leven voor ons draait. Romantische films, drama’s en komedies. We zouden wellicht voorkeuren hebben, maar ons er niet tegen verzetten. We weten immers dat wij slechts de kijkers en niet de acteurs daarin zijn.

Hoe werken de drie principes?

Door diepgaand te begrijpen hoe dit werkt krijg je meer inzicht in je eigen gedachten en gevoelens. Meer inzicht leidt tot meer rust, welbevinden en flexibiliteit. Brengt je in contact met je creativiteit, veerkracht en flow. Toch lost kennis over de 3principes niets op. Hoe kan dat nu? Wel, simpel gezegd; als je een probleem hebt dan is het nodig dat je er hulp voor krijgt. Geldzorgen, natuurrampen en ziekten bestaan in de realiteit buiten jou. Daar heb je simpelweg mee te dealen. De drie principes zeggen niet dat dit niet bestaat. Maar ze verwijzen naar een innerlijke factor waarbij er ‘iets’ gebeurd tussen de externe omstandigheid en jouw individuele ervaring ervan. Ik zie het bijvoorbeeld in spel; een specifieke opdracht brengt de ene deelnemer in extase en de ander in diepe onzekerheid. De omstandigheden hebben niet het vermogen om hun reactie te bepalen. Dat gebeurd door een mechanisme dat doorwerkt in hen.

Veel mensen die dit doorhebben denken dat er ‘dus’ iets met hen aan de hand is. Want ze voelen vanalles dat ze niet willen voelen. En dus zoeken ze oplossingen om er beter mee om te gaan (of liever nog: het op te lossen). En hoewel een dat werkt voor alles in de buitenwereld, geldt dit niet voor je binnenkant. Als je enkel dénkt dat je een probleem hebt, dan heb je geen oplossing nodig, maar kénnis over wat er aan de hand is. Zodat je je eigen psychische processen gaat begrijpen. Maar als de basisvoorwaarden voor geluk aanwezig zijn en je je toch niet altijd gelukkig voelt dan ben je bij mij aan het juiste adres. De drie principes plaatsen alles in een ander perspectief, waardoor je ook je verlangens of problemen op een andere manier gaat ervaren. Het leven voelt dan een stuk gemakkelijker en speelser aan.

Er is een verschil tussen normale psychologische modellen en dat waar de drie principes vanuitgaat. In 3P zien we dat de onderliggende aard van de geest universeel onpersoonlijk en onveranderlijk is. Zij is er altijd, zelfs voordat er de gedachte aan een ‘ik’ ontstaat en we kunnen deze essentie van het leven ervaren als liefde, welzijn en tevredenheid. Het maakt niet uit wat iemands persoonlijkheid is, hoe het verleden voor je is geweest. Normaliter richt de psychologie zich op de resultaten van wat mensen met hun geest doen, ze richten zich op de gevolgen van traumatische gebeurtenissen in jouw systeem. Er is geen visie op geestelijke gezondheid, enkel een visie voor verbetering. De drie principes richten zich dus specifiek op het nonduale bewustzijn dat voorafgaat aan je menselijke ervaring.

Interessant is het dat je vanuit het oogpunt van de drie principes niet gebroken bent als je last hebt van de activiteiten van je geest. Ja, je kunt je leven verknoeien. Ja, je kunt lijden. Ja, je kunt verdwalen in je eigen gedachten. Maar dat alles is niet meer dan een ervaring. Een schijnwerkelijkheid. Een droom zogezegd. Dat is iets heel anders dan dat je ervan uitgaat dat mensen een probleem hebben wanneer hun denken uit de bocht vliegt. En dat je het al helemaal slecht getroffen hebt wanneer je een vervelende (vroege) omgeving hebt gehad, of de verkeerde genen mee hebt gekregen in je leven. Vanuit het 3P perspectief kun je er dus nooit een puinhoop van maken in je leven maar je kunt wel verwarrende gevoelens ervaren. Zodra je gaat voelen dat er niets mis met je is en je de illusoire natuur gaat begrijpen begrijp je dat – welke gevoel je ook hebt – je niet langer hoeft te proberen het te fixen. Vanuit dat oogpunt geldt dus ook: als je aan het denken ‘werkt’, dan ga je de verkeerde kant op, omdat je iets behandelt dat niet echt is.

Dus als ik het niet kan zien, is het niet dat er iets mis is, maar ik kan het nu niet zien, maar het is een spelletje verstoppertje spelen weet dat we er waren ik kan je gewoon niet zien ik weet dat je er bent weet ik je bent daar waarheid ik weet dat je daar was liefde ik weet dat je er was zal ik weet dat je daar was geestelijke gezondheid het is gewoon dat ik het niet kan zien van waar ik sta want dat is wat een relatie tot stand brengt dus ik gewoon ik moet mijn punt over jou loslaten Ik moet een ruimte loslaten waar ik aan het gebeuren ben me naar een ander gezicht brengen gezicht een nuttiger gezichtspunt waarin ik me op een andere manier tot dit alles kan verhouden en zelfs als ik dat niet doe’ ik zie het nog steeds niet in staal, behandel het alsof het ook zo is, dus ik zie misschien geen geestelijke gezondheid in iemand, maar ik weet dat het er is. Dus ik kan ze betreden alsof ik het zie, omdat ik weet dat het er is. Als De omstandigheden zijn op dit moment misschien niet ideaal voor mij en zeker niet mijn voorkeur, maar ik kan ze als ideaal behandelen en ik kan me overgeven. Het is ongelooflijk bevrijdend om te weten dat liefde er altijd is, zelfs als ik het niet kan zien. Die mentale gezondheid is er, die wijsheid is er altijd… ook al zie ik het niet. Die ruimtes worden nooit gevonden in verbeteren, in perfectioneren..

Principes

De drie principes geven een beschrijving van hoe jouw ervaring van moment tot moment tot stand komt. In het kort komt het hierop neer: 1) je leeft, 2) je bent je bewust en 3) je hebt gedachten. Zonder deze principes zou leven niet bestaan, zou je je niet bewust zijn van je ervaringen. Zou je patronen niet herkennen. En zou jouw brein de wereld om je heen niet kunnen voorspellen. Het leven zoals je het kent zou zonder deze zaken niet mogelijk zijn. En je zou niet in staat zijn als denkend wezen door deze wereld te gaan.

Ervaringen

Dankzij de drie principes ervaar je de wereld en ben je je gewaar van allerhande zaken om je heen en in jezelf. Daar heb je geen controle over, deze ervaringen ontstaan gewoon. Je kunt ze zien als een natuurwet. Of we er nu in geloven of niet, het heeft altijd invloed. Net als de zwaartekracht; ook als je weet hoe het werkt dan nog valt de appel altijd naar beneden. De drie principes veranderen je ervaringen dus ook niet en biedt geen oplossing voor emoties die je liever niet hebt, maar laat je begrijpen hoe dit proces werkt. Dit inzicht kan transformerend werken!

Waar komen de drie principes vandaan?

Meer dan vijfendertig jaar geleden had een Schotse lasser genaamd Sydney Banks een diepgaande spirituele ervaring die heeft geleidt tot het nieuwe paradigma van de drie principes (ook wel Innate Health of Inside-Out paradigma genoemd). Syd was en doodnormale man, niet op zoek naar waarheid of wijsheid. Op de één of andere manier heeft hij ingezien (of doorzien) hoe het leven werkt. Het is ook niets nieuws overigens, het is waar elke godsdienst en filosofie in de kern naar verwijst. Ook ik heb de afgelopen jaren inzichten gehad die me wezen op de oorsprong van mijn ervaringen. Toch vertel ik veelal niet mijn eigen verhaal maar verwijs naar de drie principes. Waarom? Omdat ze het heel simpel maken om te begrijpen. Inmiddels wordt het wereldwijd succesvol ingezet  in o.a.het zakenleven, als onderdeel van coaching, in de gezondheids- en verslavingszorg, in gevangenissen en het onderwijs.

De drie principes verwijzen naar de waarheid dat we meer zijn dan dat wat we geloven of denken over onszelf. Het verwijst naar de waarheid dat we meer zijn dan onze persoonlijkheid waarmee we ons onderscheiden van anderen. Meer dan het zelfbeeld waarmee we ons identificeren. We zijn onlosmakelijk verbonden met de vormloze energie waar alles in dit leven uit bestaat. We zijn onderdeel van het grote geheel.