Waar denk jij aan bij het woord held? Aan iemand die moedig is? Dapper? Met superpowers waar niemand tegenop kan? Iemand die zichzelf opoffert ter bate van de mensheid? Met dank aan alle Disneyfilms in ons leven zullen zulke gedachten wellicht bij je opkomen. Dat is niet vreemd. En toch hadden de Griekse mythen met hun legendarische figuren wellicht nog meer weg van de heldhaftigheid dan de huidige voorbeelden. Zo weten we allemaal dat onze filmhelden in het dagelijks leven vaak een heel normaal leven leidden.

Dus wanneer we verder kijken dan de krachtpatserij, de glitter en glamour, waar komen we dan op uit? Wat is daadwerkelijk held? is dat niet iemand die zijn of haar eigen dromen achterna gaat? Die zichzelf gelukkig maakt, durft te werken voor de eigen dromen, rare blikken van anderen negeert op weg naar het zo gewenste doel? Iemand die leeft in vrijheid, niet om enkel te doen wat je leuk vindt, maar omdat je jezelf niet langer vastzet in de verwachtingen van anderen. Iemand die, omdat hij of zij zichzelf accepteert anderen ook kan accepteren. Iemand die mild naar de fouten van anderen kijkt, op dezelfde manier de eigen tekortkomingen kan accepteren? Wanneer je op deze manier kijkt blijkt heldendom heel alledaags te zijn.

Wij noemen deze toppers dan ook geen helden. Het is gewoonweg ‘zijn’. Het is leven zoals je bedoelt bent. Áls het al een naam heeft dan is dit simpelweg persoonlijk leiderschap. Maar dan niet gericht op taken of systemen, maar gericht op de binnenkant. Sociaal emotioneel leiderschap. Waarmee je niet enkel jouw werk en leven op een hoger plan trekt, maar dat van alles en iedereen om je heen. En omdat dit eigenlijk heel alledaags is, is het daarmee dus ook heel goed mogelijk om er vandaag al mee te beginnen, of het verder uit te bouwen in je dagelijks leven. En je zult merken dat je daarmee ook anderen gaat inspireren. Niet doordat je je baan hebt opgezegd en vanaf nu ‘voor jezelf gaat’. Maar omdat je simpelweg uitspreekt wat je nodig hebt. Openhartig bent. Goed voor jezelf zorgt. Mild naar jezelf en anderen kijkt.

Zo inspireer je de mensen die dichtbij staan. Je laat hen als het ware delen in de liefde die je voelt. Naast dat een held goed is voor zichzelf, is een held daardoor ook goed voor anderen. En dat is uiteindelijk terug te zien in deze vier zaken:

Universele liefde:
Zoek je inspiratie op dit vlak? Bekijk dan the kindness Diaries.
Universele Liefde is niet te verwarren met de liefde die je voelt als je je Starbucks latte krijgt met precies de juiste hoeveelheid kaneel. Nee, universele liefde is de liefde voor ALLES. Zelfs voor je koppige buurman die zijn hond altijd bij jouw deur laat poepen. Gelukkig zit de mogelijkheid om vriendelijk en liefdevol te zijn in ons allen en kan het worden uitgedrukt door alledaagse acties. Simpelweg eenvoudige handelingen van moed en hartelijkheid is alles wat er nodig is. Door vriendelijkheid en zachtheid te geven zul je merken dat je het tegelijkertijd ook ontvangt.  Het leven is simpelweg een stroom van liefde, waaraan jouw deelname wordt gevraagd. Het is onze taak om de hartelijkheid die in ons allemaal leeft, meer zichtbaar te maken, waardoor deze wereld een betere plek wordt. Dit brengt ons bij ons tweede kenmerk …

Vreugde:
Geïnspireerd raken? Laat je meevoeren door de mooie film Coco.
Omdat het leven ons van nature laat focussen op alles wat aandacht vraagt (en dus negatief of problematisch is) kun je eraan werken om een tegenwicht hierin te brengen. Getraind om te leren kijken naar de vreugdevolle momenten in het leven zijn daarbij twee verschillende vreugdegevoelens te onderscheiden. De eerste vorm van vreugde is alles wat je een aangenaam, plezierig en vreugdevol gevoel geeft. Je kunt elke dag even stilstaan bij de mensen die je dierbaar zijn. Een gevoel van dankbaarheid ervaren voor dingen die je hebt meegemaakt of jezelf plezieren met fijne geuren, smaken en texturen. Dit is overigens niet de soort vreugde die je krijgt als je weer een seizoen van je favoriete Netflix-serie hebt gebingewatcht. Dit is de vreugde die komt van het waarderen van het moment, van het zijn in het nu, van het inademen van de frisse lucht na een regenbui. En daarnaast is er een vorm van waardering die in het verlengde ligt van je talenten. Hier meer ruimte voor maken in je leven is een belangrijke beslissing voor elke held die er ook voor anderen wil zijn.

Emotionele evenwichtigheid:
Laat je inspireren door het prachtige verhaal van de ballerina in Leap.
Dit gaat niet over het gevoel dat je krijgt als je er eindelijk in slaagt om de perfecte selfie te nemen na 100 pogingen. Dit gaat over het accepteren van het leven zoals het komt, zowel de ups als de downs, met een emotioneel evenwichtige geest. Tuurlijk zul je nog altijd (intense) emoties ervaren, je bent immers mens. Maar je laat je niet meer meeslepen door de verhalen die je hoofd ervan maakt. Je dagelijkse keuzes leiden tot een betere toekomst voor zichzelf en anderen. Jij kiest daarom niet langer voor wat veilig lijkt. Je gunt jezelf en degenen om je heen ‘je betere jij’ en je let goed op zodat je acties, gedachten en gewenste gevoelens in lijn liggen met wie jij wilt zijn. Je gaat niet voor de bijl wanneer de fear of missing out even voorbij komt dwalen. Kijkt naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Frustratie, tegenslag, saaie momenten, angstgedachten en uitdagingen weet je steeds sneller te overwinnen. Hoewel het leven rollercoastermomenten heeft blijf jij steady op koers richting door jou gewenste doelen. Dat brengt ons bij het laatste kenmerk:

Compassie:
Geïnspireerd raken door overweldigende liefde voor alles wat leeft? Laat je betoveren door Avatar
Een held raakt bevriend met alles en iedereen, inclusief zichzelf.  Een held heeft als een echte vriend simpelweg het beste met je voor. Hij of zij steunt jouw evenwichtige en rustige aanpak en is er voor je wanneer het even niet lukt. Een vriend praat de zorgen uit je hoofd wanneer het je zelf niet lukt en vangt ons op bij tegenslag. Hij leeft met je mee. Dit gaat niet over het medeleven dat je voelt als je ziet dat je favoriete influencer zijn/haar nieuwste paar veganistische leren laarzen heeft gescheurd. Dit is het diepe medeleven voor de worstelingen en uitdagingen van anderen. Wanneer je probeert deze vriendelijke relatie met jezelf te ontwikkelen ontdek je of er nog delen in jezelf zijn waarin je wellicht nog vriendschap mag sluiten met onszelf. Soms mag je jezelf verrassen, en blijk je ineens veel meer met anderen overeen te komen wanneer je kijkt vanuit liefde dan met de blik van gebreken.

De vier beschreven karakteristieken zijn als het ware een projectie van hetgeen gebeurd wanneer we in onze innerlijke held stappen, de wereld op zachte wijze tot een betere plek gaan maken. Laat daarom de liefde stromen. Voor jezelf én voor anderen. Luister zonder oordeel. Wees present. Neem de tijd. Wees een voorbeeld voor anderen. Omarm de held die je bent. Verspreid goedheid, liefde en vriendelijke daden. De wereld heeft het nodig. De wereld heeft jou nodig!