“Ik ga voor mezelf beginnen!” Ze keek me aan en ik zag de fonkeling in haar ogen. Het vuur spatte eraf. Maar toch was de manier waarop ze het uitsprak reden voor mij om te vragen wat maakte dat ze nu deze stap maakte.

Ze haalde adem en zei ‘ik ben er gewoon klaar mee. Met een leidinggevende die me niet begrijpt. Met organisaties die over verandering roepen maar niets doen. Als ik voor mezelf begin dan kan ik het zelf bepalen. Dan ben ik straks vast gelukkiger dan nu.” Ik wenste haar veel plezier en succes maar hoopte ook dat ze zou gaan slagen. Door die laatste opmerking die ze maakte had ik er een beetje een hard hoofd in.

Twee jaar later zag ik haar weer. Na een kwakkelend eerste jaar waarin ze zichzelf amper had durven laten zien en veel businessbegeleiding had ingekocht had ze in het tweede jaar een paar klantjes gekregen maar was ook part-time weer aan het werk gegaan.

Veel mensen denken dat je gelijk alles overboord moet gooien en direct voor je passie moet gaan. Ik sta daar iets anders in. Ik geloof niet in een radicale overgang. In een wereld waar zwart-wit perspectieven zo nadrukkelijk aanwezig is, kan het moeilijk zijn om de nuance te vinden op het pad van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Laten we de sprankelende ogen en het verlangen naar verandering van de vrouw in dit verhaal eens nader bekijken vanuit een meer menselijke invalshoek.

De fonkeling in haar ogen toont mij de kracht van een innerlijk verlangen. In plaats van te focussen op externe factoren zoals werk en leidinggevenden, kunnen we haar wens naar verandering zien als een uitdrukking van een diepere roep om een leven dat op alle punten gewoon ‘klopt’.

Het pad van verandering is daarbij geen rechte lijn van A naar B, maar een organisch en vloeiend proces dat zich ontvouwt door de tijd heen. Zoals een rivier vanaf de hoogste punt van een berg, slingert naar de zee.

In plaats van meteen voor grote veranderingen te gaan en achter je dromen aan te rennen, kun je ervoor kiezen om rustig kleine, doordachte stappen te zetten.

Als je verandering op een rustige manier benadert, hoef je niet te vechten tegen de huidige situatie of jezelf te pushen om een bepaald doel te halen. In plaats daarvan kun je de huidige situatie en wat je graag wilt bereiken, zien als twee delen van dezelfde reis vol ervaringen en mogelijkheden. Hierdoor kun je jezelf openstellen voor het grotere geheel en beter in balans komen met het leven.

Loop jij op dit moment een zelfde soort proces? Ga op pad met sprankelende ogen vol hoop en nieuwsgierigheid. Jouw toekomst wacht op je!

  1. Sta stil bij wat je deze week kunt doen om vooruitgang te boeken, en stel jezelf die vraag elke dag opnieuw. Voel het avontuur in kleine stapjes naar voren en laat het verlangen naar groei je leiden.
  2. Laat de behoefte aan controle los en vertrouw erop dat verandering vanzelf komt. Wees open voor nieuwe kansen en geniet van wat zich onverwacht voor je ontvouwt.
  3. Praat met anderen over wat jou blij maakt en luister naar hun verhalen. Misschien kennen ze iemand die je kan inspireren of komen ze later met een waardevol inzicht voor je terug.
  4. Leer van de mensen die al doen wat jij graag wilt doen. Verbind je met hun ervaringen en laat hun wijsheid je inspireren. We zijn allemaal deel van een groter geheel en iedereen die ooit is begonnen, heeft zich vanuit een vacuüm omhoog gewerkt.