Faalvaardigheid zien wij als een onmisbare leiderschapskwaliteit. Dat gaat namelijk niet over ‘fouten maken’, maar over leren door te proberen. Over oefenen, uitproberen, foute keuzes maken en balen. Het gaat over trots, leren, ontwikkelen, de kick als het lukt, over accepteren wat er is, het ‘niet weten’ omarmen, het ‘niet kunnen’ opzoeken, ‘ja’ zeggen tegen wat zich aandient en de mogelijkheden die voor je liggen. Over kiezen, durven doen, jezelf in de etalage zetten. Over plezier maken en spelen. Over vrijheid, doorzetten en anderen hiermee inspireren.

Als je het mij vraagt dé basisvaardigheden om te groeien en innoveren. Zowel jijzelf als jouw omgeving. Basisvaardigheden voor de leiders van vandaag. En dat is precies waar onze opleiding Magie in je Begeleiding over gaat.

Hoe ontwikkel je deze vaardigheden?

Door te wennen aan ongemakkelijke gevoelens en deze niet meer uit de weg te gaan. Tijdens de opleiding werken we met de zogenoemde brain building oefeningen, oftewel ‘brain gym’. Hiermee train je jezelf als het ware in het normaal beschouwen van gevoelens van ongemak en onvermogen en leer je om – ondanks de aanwezigheid van emoties als onzekerheid, boosheid en frustratie – het plezier op te zoeken in de activiteiten die je doet. Dat is er namelijk te vinden! Door lichaam en brein tegelijkertijd met nieuwe uitdagingen te confronteren verbetert de lichamelijke prestatie (verhoogde handelingssnelheid en coördinatie), het mentaal/cognitieve vermogen (concentratie en geheugen) en de sociaal/interactieve prestatie (zelfwaardering, geduld en zelfcontrole).

Impro is the way to go

Door improvisatie komt creativiteit vrij, leer je je aandacht te richten voor wat er om je heen is en zie je welke mogelijkheden de situatie je biedt. Iedere situatie. Je gaat situaties intuïtief beter inschatten en beter aanvoelen wat zich in je aandient. Je vergroot spelenderwijs je zelfvertrouwen en eigenwaarde, wordt opener en meer onbevangen in communicatie met anderen. Door meer te accepteren hoe jij bent, en hoe de ander is, ga je de schoonheid ervan inzien. Je ontwikkelt relativeringsvermogen, humor en lichtheid en kunt speelser omgaan met de problemen die je tegenkomt.