Het zonlicht overstroomt de ruimte, elk hoekje en gaatje doordringend met zijn warme gloed. In deze heerlijke ruimte zit Lama Tulku Lobsang voor mij op het podium, zijn gezicht verlicht door een brede, aanstekelijke lach. Ik geniet op mijn meditatiekussentroon op de tweede rij van de inspirerende energie en de heerlijke mensen op deze plek. De Dzogchen retraite is al een feestje op zich, maar de meditaties en diepgang maken dat mijn ziel zich deze dagen echt kan voeden.

Tijdens zijn inspirerende teaching deelde hij een krachtige boodschap die me raakte: observeer je gedachten en gevoelens zonder er actief iets mee te doen. Hij vergeleek het met een slang die zichzelf in de knoop heeft gelegd. De boodschap is eigenlijk heel eenvoudig – het is beter om er geen actie op te ondernemen, anders word je gebeten. Maar de manier waarop hij dit verhaal vertelde, bracht een speelse grijns op mijn gezicht.

Deze woorden resoneren diep in mij en de vraag die later gesteld wordt ‘hoe doe je dat’ wordt niet echt beantwoord, maar laat me niet meer los. Terwijl ik erover mijmer worden we uitgenodigd om te gaan mediteren. De boodschap klinkt simpel: “Laat de geest rusten in zijn natuurlijke staat.” 

Terwijl we het schouwspel van onze gevoelens en gedachten gadesloegen, verbleven we in een kalme, liefdevolle innerlijke ruimte. Uiteindelijk vroeg hij ons aan het einde van de meditatie de natuurlijke staat te laten samenvallen met degene die hier getuige van is.

Deze diepe ervaring riep herinneringen op aan Interplay (een speelse methode voor zelfontdekking en bewustzijn) en beantwoord gelijk de ‘hoe’ vraag die door iemand in de zaal werd gesteld. Bij InterPlay verken je je gedachten en je ‘felt sense’ (intuïtieve lichamelijke gewaarwording) op dezelfde liefdevolle manier. 

In tegenstelling tot de meditatie waarbij je op een meditatiekussen zit en enkel je aandacht stuurt, geef je er bij Interplay expressie aan en leer je zo de paradox van Zijn te verbinden met het Getuige ervan zijn. Supercreatief dus!

Ik vind het zowel ongelofelijk als hartverwarmend om opnieuw te voelen dat er zoveel gelijkenis te vinden is in twee zulke verschillende praktijken. Zowel in Dzogchen als in InterPlay wordt het belang onderstreept van het observeren en accepteren van onze interne toestand zonder de drang om deze te veranderen of te corrigeren.

Heb jij ook de wens: ‘omarm het nu, precies zoals het is’ dan nodig ik je uit om mee te komen doen met de workshop ‘Playful Inquiry‘. Deze ervaring combineert contemplatieve wijsheid met de vreugdevolle, creatieve energie en biedt zo een open, accepterende ruimte voor ontdekking en groei.

Durf het onbekende te verkennen. Omarm je gedachten en gevoelens. Ontdek de kracht van je lichaam en stem. En bovenal, wees bereid om te spelen. Want in spel vinden we vrijheid, in onderzoek vinden we waarheid en in beide vinden we onszelf!