Er was eens een koninkrijk genaamd Verbeeldië. In dit betoverende land woonde koning Frederik, hij zat op zijn troon en staarde uit het raam. Zijn gezicht droeg een zorgelijke frons.. Hij voelde dat zijn koninkrijk in groot gevaar was. Hij sprak tot zijn dienaar: “mijn koninkrijk verkeert in groot gevaar. Er heerst een verschrikkelijk probleem waar ik geen oplossing voor kan vinden.

Direct ging dienaar op zoek naar wijze mensen die het koninkrijk konden helpen. Hij vond drie bijzondere individuen die bekend stonden om hun wijsheid en vermogen om problemen op te lossen. Er zat vast iemand bij die de koning kon helpen. 

De wijze tovenaar

De eerste persoon was een oude en wijze tovenaar. Zij had de gave om door de tijd te reizen en kon zo de toekomst en het verleden observeren. Ze zei tegen de koning: “Uwe Majesteit, het gevaar dat uw koninkrijk bedreigt, komt voort uit een oude vloek. Om het op te lossen, moeten we de oorsprong van de vloek vinden en de negatieve energie transformeren naar positieve krachten.” Samen met de wijze tovenaar begon de koning een zoektocht naar de bron van de vloek, en met haar begeleiding en magische vaardigheden slaagden ze erin de vloek te doorbreken en de koning slaakte een zucht van opluching. Maar toen de koning bleef woelen ‘snachts, wist hij dat de hulp niet voldoende was geweest. 

De kruidenvrouw

De dienaar vroeg daarom een wijze genezeres en kruidkundige naar het paleis te komen. Zij had een diepgaande kennis van de natuurlijke wereld en de helende eigenschappen van planten en kruiden. Ze zei tegen de koning: “Uwe Majesteit, het gevaar dat uw koninkrijk bedreigt, is geworteld in een verstoorde balans van energieën. We moeten de harmonie herstellen door middel van genezing en helende rituelen.” Samen begonnen ze de natuurlijke omgeving van het koninkrijk te verkennen, verzamelden geneeskrachtige kruiden en voerden rituelen uit om de balans te herstellen. Langzaam maar zeker keerde de vrede en stabiliteit terug in het koninkrijk en de koning was opgelucht en blij. Maar in de weken nadat ze het paleis verlaten had kwamen de nachtelijke zorgen weer terug. En de koning besefte dat het onvoldoende geholpen had. 

De psychologisch denker

De derde persoon die opgeroepen werd om de koning te helpen, was een wijze denker. Hij had een diep inzicht in de menselijke psyche en de kracht van het denken. Hij zei tegen de koning: “Uwe Majesteit, het gevaar dat uw koninkrijk bedreigt, komt voort uit de negatieve overtuigingen en gedachten die in uw geest zijn geworteld. We moeten deze negativiteit vervangen door positieve overtuigingen en een nieuwe visie creëren.” 

“Uwe majesteit,” zei hij, “Laten we samen op zoek gaan naar een oplossing.” De koning, opgelucht door dit aanbod, stemde toe. Samen gingen ze op reis door het koninkrijk, van het weelderige bos tot aan de besneeuwde bergen. Overal waar ze kwamen, spraken ze met de mensen en luisterden ze naar hun verhalen. De koning hoorde de heldendaden en successen van zijn onderdanen en hoe zij hun obstakels overwonnen. Verhalen van hoop, moed en veerkracht. Naarmate de reis vorderde, begon de koning langzaam te beseffen dat de verhalen die hij hoorde niet overeenkwam met de werkelijkheid in zijn hoofd.

De koning ontdekte dat zijn gedachten invloed hadden op hoe hij zijn koninkrijk zag en dat hij, door zijn gedachten te veranderen, positieve veranderingen kon teweegbrengen. Daarop begonnen ze aan een innerlijke reis, waarbij de koning zijn eigen overtuigingen en gedachten onderzocht en deze transformeerde naar positieve en hoopvolle perspectieven.

Door de wijsheid en begeleiding slaagde koning Frederik erin het gevaar te overwinnen dat zijn koninkrijk bedreigde. Dat dacht hij tenminste. Maar hoe meer maanden er voorbij gingen, des te vaker merkte de koning dat hij negatieve gedachten had. En dat hij niet in staat was zijn gedachten te beheersen. Hij werd er vreselijk bang van dat zijn koninkrijk alsnog ten onder zou gaan. Want als hij niet eens heerser was van zijn innerlijk rijk, hoe zou hij dat dan ooit in zijn volledig koninkrijk kunnen doen? 

De nar

Te einde raad werd de nar geroepen. Phar, met zijn bellenhoed op zijn hoofd en een twinkeling in zijn ogen, boog beleefd naar de koning. “Wat is er aan de hand, uw majesteit? Hoe kan ik u van dienst zijn?” De koning keek naar Phar met vermoeide ogen. “Mijn koninkrijk zal ten onder zal gaan, en ik een ben een te zwakke koning om het op te lossen. Iedereen zal ongelukkig zijn.”

Phar voelde medeleven voor de koning en besloot hem te helpen. Hij pakte zijn narrenstaf, versierd met kleurrijke linten, en begon er voorzichtig mee heen en weer te zwaaien, terwijl hij diep nadacht over hoe hij de koning kon helpen. Plotseling kwam er een sprankje inspiratie bij hem op. “Uwe Majesteit,” zei Phar met een kalme stem, “misschien ligt de oplossing niet in het bestrijden van de gedachten en het narratief, maar in het omarmen van uw bewustzijn.”

De koning keek verwonderd naar de nar en vroeg: “bewustzijn? Wat bedoel je daarmee?” Phar glimlachte en begon uit te leggen dat in het bewustzijn de koning niet langer de strijd hoefde aan te gaan met zijn negatieve gedachten.

“In plaats van te vechten tegen het narratief, Uwe Majesteit,” vervolgde Phar, “kunnen we leren om het te observeren zonder erin gevangen te raken. Door de gedachten simpelweg te erkennen als voorbijgaande verschijnselen, kunnen we de ruimte creëren voor een dieper bewustzijn dat verder gaat dan het verhaal dat zich in uw hoofd afspeelt.”

De koning was gefascineerd door deze nieuwe meditatieve benadering en vroeg Phem hem dit te leren. Samen gingen ze naar een rustige tuin, waar de zonnestralen door de bladeren dansten. Ze gingen zitten op een bankje en sloten hun ogen. Phar vroeg de koning om diep adem te halen en zijn gedachten te observeren, zonder oordeel of weerstand. Terwijl de koning zijn aandacht naar binnen richtte, begon hij te ervaren dat zijn gedachten opkwamen en weer verdwenen, net als wolken aan de hemel. Langzaam maar zeker begon de koning een diepe vrede te voelen, een vrede die niet afhankelijk was van het verhaal dat zich in zijn hoofd afspeelde. 

Een stapje verder in bewustzijn

Toen de koning zijn ogen opendeed, zag hij de wereld om hem heen met nieuwe ogen, maar zodra ze terug waren in het paradijs was hij zijn rust alweer verloren. Daarop hoorde Phar dat de koning zijn dienaar bevool een kamer leeg te maken zodat hij daar aan het einde van het dag alweer kon mediteren. Phar zag dat dit niet ging werken en besloot het over een andere boeg te gooien. De koning wilde ‘gedachten observeren’ namelijk gaan Doen, in plaats van er gewoonweg mee te Zijn. 

Die avond gaf Phar een optreden. Een gedachtencabaret over de zorgen van de koning en als schepper van zijn eigen realiteit. De koning zat heerlijk in de zaal te genieten terwijl Phar de vrijheid om het drama van de koning erger te maken, ermee te spelen en weer op te lossen. Dit maakte dat de koning uiteindelijk zat te bulderen van het lachen. En terwijl de tranen over zijn wangen stroomden besefte de koning voor het eerst in zijn leven dat hij van dit alles echt slechts de toeschouwer was. 

Het narratief verloor zijn greep op hem, omdat hij inzag dat hij niet zijn gedachten was, maar het bewustzijn dat die gedachten observeerde. Met een hernieuwd gevoel van vrijheid en vertrouwen keerde de koning terug naar zijn troon. En deze keer bleef zijn bewustzijn en daarmee zijn innerlijke rust. Hij begon zijn koninkrijk te leiden vanuit een nieuw bewustzijn, waarbij hij zowel de uitdagingen als de schoonheid van het leven omarmde.

En iedereen leefde lang en gelukkig!

Het volk van Verbeeldië werd geïnspireerd door de verandering die in hun midden plaatsvond. Ze merkten op dat koning Frederik niet langer gevangen zat in zijn eigen verhalen, maar dat hij leiding gaf vanuit een diepere staat van bewustzijn.

De koning begon met het delen van zijn inzichten met iedereen in zijn koninkrijk, Verbeeldië. Hij sprak over het belang van het observeren van gedachten zonder erin verstrikt te raken. En legde eenieder die het wilde horen uit hoe dit hen kon bevrijden van beperkende overtuigingen en negatieve verhalen. Hij moedigde zijn volk aan om hun eigen bewustzijn te verkennen en liever te worden voor zichzelf én elkaar.

Het koninkrijk Verbeeldië werd een plek van groei, transformatie en vrijheid. Koning Frederik en Phar de nar werden symbolen van wijsheid en inspiratie voor het volk. En zo leefde het koninkrijk Verbeeldië in vrede en voorspoed, geleid door een koning die de kracht van het nonduale bewustzijn omarmde.

– – – – – – – – – – –

Wil jij deze wijze lessen ook leren?

Ben je ooit net als koning Frederik in mijn recente sprookje gevangen in je eigen gedachten en verhalen? Heb je het gevoel dat je vastzit in je eigen narratief en op zoek bent naar een fris perspectief op je leven en innerlijke ervaringen? Dan hebben we goed nieuws voor jou! De opleiding Theater van het Leven biedt een transformerende ervaring waar je, kunt leren om een waarnemer van je gedachten te worden, in plaats van gevangen te zitten in je innerlijke verhalen. Het is een reis naar bewustzijn, een kans om je zelfbeeld te onderzoeken, je eigen gedachten en gevoelens te observeren en een nieuw perspectief op je leven te krijgen. Klik hier om op de website meer te lezen. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten in het Theater van het Leven! 🎭