Faalvaardigheid is een belangrijke competentie. Wanneer je dit hélemaal niet hebt kan er een angst ontstaan voor lastige situaties, of de neiging om emoties uit de weg te gaan. Dit zien we onder andere terug in zaken als faalangst, perfectionisme, moeite met grenzen aangeven en bij jongere kinderen zien we onderpresteren en extreem aanpassingsgedrag. Kortom, zonder faalvaardigheid kan het leven een grote uitdaging zijn (als dat het niet al is).

Om te durven falen is vertrouwen nodig

.. Vertrouwen in jezelf, dat je weet dat je blij bent met de reden van proberen en dat je trots bent op jouw pogingen.

.. En vertrouwen in je omgeving. Het is nodig dat je je veilig en geborgen voelt, met mensen die er voor je zijn en naar je luisteren, die je aanmoedigen en bijsturen met goede raad en kritische vragen. Je hebt het namelijk nodig dat je blij mag zijn, maar ook dat je angstig, verdrietig of gefrustreerd mag zijn.

Om écht te durven falen, is er meer nodig dan te wéten dat het soms nodig is om 10x een experiment opnieuw te doen voordat het lukt. Er is meer voor nodig dan te wéten dat je een ‘negatieve overtuiging’ hebt die je niet verder helpt. En er is meer nodig dan een schop onder je kont en een cursus doorzettingsvermogen…

Om te durven falen is ruimte nodig

De ruimte om alle kanten op te denken en jouw creatieve vermogens aan te boren. Maar ook ruimte om keuzes te maken. Zelfs de verkeerde. Want als je leert voelen en erkennen wat een juiste keuze is,  leer je jezelf daar in bij te sturen. Je hebt het nodig dat je vragen mag stellen of het even niet meer mag weten. Je hebt het nodig te weten dat je er – ondanks je gestuntel en geblunder – nog altijd mag zijn. Te weten dat je mag spelen, plezier mag maken en ontdekken. En je hebt het nodig om te voelen dat lachen altijd een vorm van opluchting en opborrelend plezier is, nooit een manier om iemand buiten te sluiten…

Wanneer we in staat zijn om voor onszelf en anderen deze omgeving te creëren, kunnen we ervaren dat geregeld falen (en ervan leren) leidt tot verbetering, ontwikkeling, innovatie en groei. En wanneer falen wordt gedeeld, gebeurt er iets bijzonders. Door er open over te kunnen zijn, wordt het een waardevolle bron, een instrument dat verbinding brengt en de motivatie voor leren verhoogt. 

Het mooie is: dit kun je heel erg goed oefenen! Oefenen met falen, met blunderen en stuntelen, met proberen, met op je bek gaan, een handreiking krijgen van je medespelers én deze aanpakken om weer op te staan, erom lachen en weer vooruit kijken. Met dit oefenen, al doe je het in het klein, ontwikkel je veerkracht, flexibiliteit, moed en een milde kijk naar jezelf en je omgeving. Daarom is dit precies waar we mee aan de slag gaan in de opleiding De moed om te falen en Theater van het leven.

Wil je weten hoe? Onder andere door aan de slag te gaan met improvisatietheater. Lees deze blog over waarom dat zo ontzettend effectief (en leuk) is.