Er zijn in ons leven als het ware drie wegen die we kunnen bewandelen in ons leven, hoorde ik mijn 3Principes mentor Michael Neill een aantal jaar geleden vertellen. Op de eerste, het pad van het slachtoffer voelt het alsof we geen keus hebben. Geen keus over wat hoe het leven zal zijn of hoe we ons daardoor gaan voelen. Geen keuze over wat we kunnen/mogen doen, want anderen vertellen continue wat wel of niet zou kunnen of mogen. We doen ons best, maar in wezen hebben we geen andere keuze dan de omstandigheden het hoofd te bieden.

Op een gegeven moment komen veel mensen erachter dat er een tweede pad is. Dit is het empowerde pad. Hier hebben we het stuur van ons leven zelf in handen. We hebben een pro-actieve keuze over onze reacties en onze houding ten opzichte van het leven. We herkennen dit pad in de vele ‘reis van de held’ verhalen. We zien hen kansen grijpen en moeilijkheden overwinnen. Zo willen we zelf ook wel in het leven staan! 

Wat er echter vaak gebeurt is dat wie zo in het leven staat vroeg of laat moe begint te worden omdat ze altijd aan het vechten zijn. Deze mensen verlangen dan ook naar een wat gemakkelijker leven. Naar een gevoel van innerlijke rust en thuiskomen. Ze bikkelen daarom nog heel even door. Wat ze echter niet weten is dat wanneer deze ene heldenreis ten einde is de volgende alweer begint. Zelfs wie heel hard z’n best doet om te ontspannen zal dat doen op een wat dwingende manier (ik zit op dit moment in de sauna dus nu moet ik me ook ontspannen gaan voelen). Zo raken ze steeds meer gespannen en/of steeds meer vermoeid. 

Maar er zijn niet slechts twee wegen! Wat zou er gebeuren wanneer je, in plaats van te proberen de overheersende creatieve kracht in je leven te zijn, erkent dat de natuur zelf creatief is? Wat zou er gebeuren wanneer je ziet dat er een intelligentie achter het leven zit, een soort diepere wijsheid die ook wij automatisch kunnen aanboren zodra ons eigen denken een beetje rustiger wordt?

We kunnen deze derde weg ‘het pad van de ziel’ noemen, omdat je bijna voelt alsof je ziel dat pad aan het uitstippelen is. Hiervoor hoeven we enkel maar onze innerlijke wijsheid te volgen in plaats van te proberen een doel te bereiken of onze omstandigheden te veranderen. Zo gaan we van doelgerichtheid naar innerlijke gerichtheid. Van controle naar overgave en van pretentie naar alledaagse authenticiteit. 

Wanneer je het leven een tijdje hebt toegestaan zich door jou heen te ontvouwen, dan komt er een moment dat je niet eens meer overweegt om terug te gaan naar één van de andere wegen. Al improviserend met het leven krijg je de meest fantastische ervaringen. En dát is wat ik jou gun! Het is daarom dit derde pad dat ik graag met een tijdje met je samen op loop. Waar we ontdekken hoe het leven ons vraagt om te zijn. Waar we ontdekken dat vertrouwen een werkwoord is. Waar we open, eerlijk en gewoonweg mens mogen zijn. Ik zie je graag =)