De Corona crisis maakt dat er heftige beslissingen worden genomen en er tijdelijk veel verandert in onze dagelijkse routine. Maar ik voel in al mijn vezels welke unieke kans hier ook wordt geboden. 

1. Een kans om stil te zijn en naar binnen te keren en je af te vragen of je deze ratrace nog wel wilt. Een kan om te ontdekken wie jij bent zonder je baan of onderneming. In een cultuur waar we altijd meer-meer-meer willen en druk-druk-druk zijn is het goed je eens af te vragen of je wellicht iets minder, menselijker of gezonder wilt. Sta erbij stil. Geef jezelf de tijd.

2. Een kans om te laten zien wie je werkelijk bent. Op social media even geen plaatjes van vakantie of etentjes, geen aankondiging ‘wat voor leuks je gaat doen’. Dus wat deel je dan wel? Een mooie zoektocht naar wat jou aan het einde van de dag dankbaar laat terugkijken. Een kans om zicht te krijgen op hoe jouw ziel speelt, wat je plezier geeft. Waneer je de tijd even vergeet….

3. Een kans om je angsten in de ogen te kijken en te accepteren. En je frustratie, je zorgen, wellicht je verdriet. Wat mag er gebeuren als je al die gevoelens door je heen kunt laten gaan en ze mag transformeren? Een kans om zo jouw wereld te bevrijden van onnodige ballast en niet helpende gedachten op vele niveaus en vlakken.

4. Een kans om (online) meer zichtbaar te worden als ondernemer voor iedereen die dat spannend vond. Beseffend dat je nieuwe diensten improviseert en dus imperfect onderweg bent kun je veel leren en overwinnen in drie weken tijd. Yoga, TaiChi, lezingen? Kom maar door met jullie online aanbod. Een tikkie-link eronder zodat iedereen je kan steunen in deze moeilijke tijden en wie weet vind je het wel heel erg leuk!

5. Een kans om weer te waarderen waar het leven om gaat: verbinding. Samenzijn met mensen waar je van houdt. Voldoende te eten verzorgt door iedereen die hier een rol in speelt, van boer tot vakkenvuller en van bakker tot kassière. En geruststelling dat wanneer je zorg nodig hebt ook hier wildvreemde mensen klaarstaan voor jou en iedereen van wie je houdt. 

6. Een kans om door het bos te struinen, in je achtertuin te keutelen of te mediteren wellicht. Weer ouderwets spelletjes te spelen, die duizend stukjes puzzel af te maken of te leren tekenen of ukelele spelen wellicht? Thuiswerken biedt de kans om je werktijden meer flexibel in te delen, hoe maak jij er je voordeel van? 

7. Een kans om los te gaan. Zing, dans, lach en verwonder. Speel DJ met je gasfornuis terwijl de muziek keihard opstaat, speel pacman met voorbijrijdende auto’s en ‘verorber’ ze met met een ovenwant. Doe eens iets op een andere manier: picknick in de woonkamer of eet je toetje voor je soep. 

8. Een kans om te bewegen. Laat je lichaam eens zeggen wat het wil doen. Dans en beweeg alsof niemand kijkt. Ga liggen, zet je favoriete muziek op een zorg dat je 20 minuten later rechtop staat. Wat je in de tussentijd doet mag je zelf weten, zolang het maar precies is wat jouw lichaam op dat moment wil. Boksen? Swingen? Chillen? Wat wil jouw lijf eigenlijk doen? 

9. Een kans om jezelf te verblijden. Focus je eens op waar je blij van wordt en geef jezelf elke dag hier 5 of 10 minuten voor. Of je nu wilt lezen, wilt tekenen, je nagels lakken of koekjes bakken, dat maakt niet uit. Gun jezelf gewoon elke dag wat fijns en ontdek wat er na een laar weken is verandert in je leven. 

10. Een kans om te verbinden. Facetime met je vrienden. Schrijf een aanbeveling voor iemand op linkedin, laat iemand weten welk talent je in hen waardeert. Klaag wat minder en waardeer wat meer. Hoe een ander zich voelt… daar heb jij invloed op. Spread love, not fear!

We hebben allemaal de kans om wereldgeschiedenis mee te maken op de eerste rij. Welke kansen zie jij nog meer?