Neem plaats, maak het je gemakkelijk, want we gaan de intrigerende vertussen tussen verticale en horizontale coaching verkennen.

Horizontale Coaching

Stel je een trein voor, rijdend langs het spoor van je leven, Vooruit kijkend naar de horizon, achteruit kijkend naar de zonsondergang van het verleden. Oh boy, wat een rit is het geweest! Dit is waar horizontale coaching het spel betreedt en je laat tijdreizen op de rails van het leven.

Horizontale coaching neemt je mee op een tijdreis, terug naar je verleden om oude gewoonten, successen, mislukkingen en leermomenten op te graven. Het pakt een vergrootglas om je levenslijn te bekijken, op zoek naar patronen, trends en belangrijke kruispunten die je hebben gevormd tot wie je vandaag bent.

Maar horizontale coaching kijkt niet alleen achteruit, nee, het werpt ook zijn blik op de toekomst, helpt je om doelen te stellen, plannen te maken, en je trein op het juiste spoor te houden.

Als je denkt aan verticale coaching, zie je waarschijnlijk de traditionele benadering van coaching voor je. Hier, in deze wereld, heerst een onmiskenbare hiërarchie – de coach heeft belangrijke opleidingen gedaan en is een bron van wijsheid, klaar om kennis, ervaring en vaardigheden te laten regenen op de hongerige coachee. Het doel? Prestaties aanscherpen, doelen bereiken en obstakels overwinnen. Het liefst ook snel en efficiënt.

Deze duale benadering heeft zeker zijn plek – soms hebben we allemaal een helpende hand of een stevige duw in de rug nodig. Maar zoals met alles in het leven, heeft deze benadering ook zijn tekortkomingen.

Verticale Coaching

Waar horizontale coaching draait om de rails van tijd, gooit verticale coaching het over een andere boeg. Verticale coaching neemt je mee als een ontdekkingsreiziger, zowel naar de diepste ervaring van het heden. Het moment dat je NU leeft. Als ook de ervaring dat je je hier gewaar van bent en er als een vogel in de lucht van afstand van geniet. Dit is waar verticale coaching het spel betreedt en zich zowel in de diepten van de ervaring als de hoogten van het bewustzijn waagt.

Verticale coaching – ook wel nonduale coaching genoemd- gaat over het diep duiken in het huidige moment, in de ervaring van het nu. Het gaat over aanwezig zijn, alert zijn, en elke nuance van je huidige ervaring verkennen. Het is mindfulness op steroïden! Het helpt je om je bewustzijn te vergroten, je aandacht te focussen, en je te verbinden met je innerlijke wijsheid. Het laat je zien dat het heden het enige moment is dat er echt toe doet, het enige moment dat je echt kunt ervaren en beïnvloeden.

Maar wacht, er is meer! Niet alleen duikt verticale coaching diep in de wateren van het heden, het schiet ook omhoog, hoger en hoger, tot je jezelf ziet als de waarnemer, als die vrije vogel die over alles heen vliegt. Het is het begrip dat je niet alleen het moment ervaart, maar ook degene bent die het moment ervaart. Dat is de dubbele whammy van verticale coaching.

Het gaat om de bewustwording van je ervaring én van je bewustzijn van die ervaring. Je bent niet alleen in het moment, je bent je er ook bewust van. Het is alsof je niet alleen de muziek hoort, maar ook het orkest ziet spelen. Het is alsof je niet alleen het landschap bewondert, maar ook de berg beklimt om een beter zicht te krijgen. Verticale coaching brengt een extra dimensie in je leven en helpt je om je bewustzijn te vergroten, om je aanwezigheid in het huidige moment te verdiepen, om je verbinding met je innerlijke wijsheid te versterken. Het is een uitnodiging om te leven, te ervaren en te groeien. Het is een uitnodiging om volledig, diep, hoog en vrij te zijn. Dat is de kracht van de verticale dimensie.

In deze vorm van coaching, slaan we de traditionele hiërarchie plat als een pannenkoek. Hier staan de coach en de gecoachte zij aan zij, als gelijken op een ontdekkingsreis. De coach wordt een facilitator, een gids door de jungle van zelfontdekking. De focus verschuift hier naar het voeden van gezonde zelfreflectie (zien dat je ervaringen gewoon menselijk en helemaal niet verkeerd zijn) en een deel zelfregulering. De wijsheid komt bovendien niet van buiten (de coach), maar van binnen.

Een prachtig samenspel

Twee unieke manieren, elk onmisbaar op onze ontdekkingsreis naar groei en zelfontplooiing. In onze jachtige wereld kan de geconcentreerde aandacht van verticale coaching ons helpen om te vertragen, te centreren en echt contact te maken met onszelf. Het maakt ons bewust en aanwezig in ons dagelijks leven, wat kan leiden tot diepere inzichten, meer vervulling en een sterkere verbinding met onszelf en de wereld.


Maar laat je niet misleiden: horizontale en verticale coaching zijn geen tegengestelde concepten. Ze vullen elkaar aan, zoals de kruisende lijnen van lengte- en breedtegraden op een kaart. Ze geven ons houvast, ze laten ons zien waar we zijn en helpen ons onze bestemming te bepalen. We hebben allemaal baat bij waardevolle inzichten uit het verleden en het is prima om in de toekomst kijken, doelen te stellen en plannen maken, waardoor we met meer vertrouwen en helderheid vooruit kunnen gaan.

Wie echter ook het verticale goed kent zal doelen stellen op een andere manier ervaren. Niet langer wil je iets neerzetten, bereiken of presteren omdat dit goed is voor hoe anderen je zien. Niet langer probeer je jouw zelfbeeld uit het verleden te verbeteren. Nee, je doelen dienen een dieper doel. Ze zijn gewoon goed voor jou en anderen. Ze maken je blij. Ze dragen bij. Ze komen niet uit je ego maar uit de stille kern in jezelf vandaan. En ik denk dat daar het leven om draait; niet om de eindbestemming, maar om de ervaring, de ontdekkingen, en de groei die je onderweg ervaart. Houd je hoofd dus omhoog, je hart open en geniet van de rit!