Leven in overvloed

De meeste dieren hier op aarde ‘leven gewoon’, maar wij als mens zijn ons bewust. We zijn de enige levende wezens die ook iets anders kunnen doen dan hun natuur en instinct te volgen. Wij kunnen leren, experimenteren en uitproberen. Keuzes maken ook. En daar begint het lastig te worden. Kickt ‘goed’ en ‘beter’ in. Want om gericht te kiezen moet je doelen stellen en vergelijken. Oordelen en ergens wat van vinden. Wie dat goed kan, zal ook schaarste makkelijk ervaren.

Terwijl de wereld er toch echt eentje is van overvloed. Kijk in de wilde natuur maar eens om je heen. Een boom kan niet anders dan een boom zijn. Een hond zal nooit een kat worden, zelfs niet wanneer hij deze imiteert. Maar een mens kan soms zo verlangen om gewoon te zijn naar wie die is. Het is dan ook belangrijk te voelen dat we zelf het spel van goed en beter spelen. We zitten niet gevangen in het systeem. Wie connect met z’n ware natuur, die voelt zich vanzelf weer één. Wanneer jij als volwassene het leven weer in overvloed wilt toelaten, dan mag je je bewust worden hoe je zelf met je gedachten 100% van je beleving creërt. En dat deze beleving geheel losstaat van de neutrale, altijd veilige, overvloedige werkelijkheid. 

Pas als je kunt zien hoe de wereld echt is, kun je jezelf gaan zien voorbij je gedachten. Dan kun je je open stellen voor het leven zelf. Voor de liefde, eenheid en de overvloed die onder ons alledaagse laagje chaos ligt. Het besef dat jij en ik één zijn. Dat alles verbonden is. Playfulness is dan ook de menselijke kwaliteit jezelf niet te serieus te nemen. Wie playful in het leven staat ervaart de direct zintuiglijke ervaring van het lichaam en de wereld om ons heen, zonder de inmenging van gedachten of emotie. Een voorbeeld: De hele dag door ervaren we van alles. Het gevoel van onze billen op de stoel, een schoen die wat knelt, een geur van koffie (en of je hier al dan niet van houd).

We voelen ons gefrustreerd of vredig, blij of zwaarmoedig, opgelucht of gestresst. Hierbij staan twee ervaringen centraal. Ten eerste dat het telkens of ‘ik’ me zo voel (en jij mogelijk iets anders ervaart) en de tweede is dat die ‘ik’ ook nog eens los staat van de wereld om me heen. Maar in werkelijkheid bestaan er in onze ervaringen geen binnen en buiten. Wij zijn in de wereld. De wereld is in ons. Er is geen afstand tussen ons en onze ervaringen. Als ik een stoel zie dan lijkt het alsof deze voor me staat, maar feitelijk is er geen andere stoel in mijn wereld dan het beeld en de sensaties die mijn zenuwstelsel er ‘in mij’ van maakt. En het leven laat ons op elk moment ervaren wat we daarvan vinden.

Gaan met die banaan, floreer met die peer.

Playfulness lijkt speels, simpel en makkelijk. En uiteindelijk is het dat ook. Of althans, uiteindelijk voelt de wereld zo aan. Maar het proces is dat niet altijd. Dat komt omdat je je eigen innerlijke kooi gaat afbreken. Jezelf vrij mag spelen. Je onwaarheden af mag laten brokkelen. En door je eigen facade van valse schijn heen mag leren kijken. Het is het destructieproces van alles waarvan jij dacht dat het de waarheid was. Het is het omgooien van alle barrieres die jij innerlijk hebt opgebouwd om goed voor jezelf te zorgen en te doen wat je echt wilt doen. (Wil je in alle rust meer hierover te weten komen? Schrijf je in voor de vijfdaagse Spoedcursus Simpel)

De essentie van de menselijke ervaring ligt in het besef dat 100% van ons denken gelijk is aan 100% van ons gevoel in het moment. Geen enkel gevoel kan in je opkomen zonder een (bewuste of onbewuste) gedachte. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Dit betekent dat NIETS van buitenaf je op een bepaalde manier kan laten voelen. Het creëren van een gevoel is en is altijd een inside job geweest.

Ik werk niet met een methode of techniek en dus zal kennis rondom de menselijke ervaring of non-duaal bewustzijn je ook niet ‘helpen’ om makkelijker in het leven te staan. Je kunt het niet toepassen. Toch ervaren veel mensen dat het leven speelser aanvoelt wanneer ze er diepgaand kennis mee maken. Alsof het verdiepte inzicht in hoe de menselijke ervaring tot stand komt het leven wonderbaarlijk vergemakkelijkt.

Het bewustzijn kent geen grenzen

De vrijheid waar je naar zoekt (of letterlijk; de speelruimte) vind je in jezelf. Het is een ‘andere omgang met de werkelijkheid’. En dat kan overal. Je kunt in plaats van inzoomen op een persoonlijk onderwerp; bijvoorbeeld praten over iets waar je angstig voor bent, gaan kijken naar het concept van angst en hoe dit ontstaat. Wie weet, ontdek je in dat proces wel dat je benieuwd bent hoe je angst erger kunt maken in plaats van dat je ervan weg wilt. Dat is de ruimte die spelen biedt. Het omarmt elke vorm van de menselijke ervaring, wetende dat jouw fabrieksinstelling een flexibele en veerkrachtige staat van zijn is.

Om het licht aan te knippen in je hoofd, is het van belang dat je je bewustzijn vergroot en ‘wakker wordt’. Wakker worden betekent niets anders dan dat je met je volle bewustzijn leeft in wat nu IS, in het hier en nu, bewust van elk moment. Het is wakker worden uit je slaaptoestand die ‘verleden en toekomst’ heet. Hoe vaak ben je niet met je gedachten bij gisteren, bij morgen, bij plannen, of bij het denken aan anderen? En meer nog: hoe vaak gaat dit niet gepaard met emoties die eigenlijk niet op het ‘nu’ van toepassing zijn?

We noemen dit proces van helderheid krijgen ook wel verlichting. Of spiritueel ontwaken. Het is alsof je als het ware in je hoofd een lampje aan klikt. Wanneer je met je volle bewustzijn kunt leven in wat nu is, wat hier en nu is, bewust voor alles wat je met je gedachten creert, dan kun je wakker worden uit de droom die verleden en toekomst heet. Dan besef je dat trauma een herinnering in het moment is. En dat je lichaam elke gedachte die je hebt animeert. Op die manier hoef je niet langer bang te zijn voor je eigen gevoelens. Kun je volledig aanwezig blijven in het hier en nu. 

EEUWIGE WAARHEID

Wat je leert in in de opleiding tot Vakspecialist Playfulness of waar je mij over hoort praten, is dan ook niet nieuw of door mij bedacht. De aanwezigheid van dit nonduale bewustzijn wordt in meerdere filosofische en mysieke tradities onderwezen (bijv. Advaita Vedanta, Mahamudra, Dzogchen, Kabbalah, Soefisme, Gnosticisme, enz.) Daarmee wordt het soms ook weggezet als ‘spiritueel’ en ‘niet toepasbaar in het alledaagse leven’. Wat mij betreft is niets minder waar. Non-duaal bewustzijn is belangrijk omdat het de bron is van onder andere welzijn, creativiteit en aangeboren wijsheid. Het maakt ook een einde aan dualiteit en dus gevoelens van eenzaamheid. Via zelfontwikkeling kunnen we hier wel verbetering in aanbrengen maar het lost het lijden nooit op. Dat kan immers niet in een afgescheiden dualiteit waarin vergelijken van het zelf met anderen de basis is.

In de opleidingen verkennen we zowel het nonduale bewustzijn als de menselijke ervaring. We doen dit onder andere vanuit het gedachtengoed van de Drie Principes. Wil je daar meer over lezen? Klik dan hier.