Lang hebben we in de illusie geleefd dat onze gevoelens gebonden waren aan de gebeurtenissen in de buitenwereld. We hebben onszelf verteld dat de dingen om ons heen onze emoties bepalen, dat onze reacties slechts echo’s zijn van de wereld buiten ons. Maar als we eerlijk kijken, zien we dat dit niet de hele waarheid is. Niet iedereen reageert immers hetzelfde op dezelfde situaties. Dus wat is het dat onze unieke emotionele reacties bepaalt?

De sleutel ligt binnenin ons, in het theater van ons lichaam waar gedachten en gevoelens tot leven komen. In dit innerlijke theater speelt zich het echte schouwspel van onze menselijke ervaring af. Hier is waar je de kans krijgt om getuige te zijn van je eigen innerlijke gedoe, om de stille toeschouwer te worden van je eigen unieke drama. In de wereld van dualiteit zijn we gewend om onszelf te zien als afzonderlijke individuen, onderverdeeld in subjecten (waarnemers) en objecten (waargenomen). Want als je er getuige van wordt, zie je dat deze scheiding slechts een illusie is.

Onze maatschappij omarmt een duaal perspectief op het leven. We zien onszelf als afzonderlijk individu die waarnemen en handelen in een wereld van ‘afzonderlijke dingen en mensen om ons heen. We zien onszelf als subject en de buitenwereld vol objecten. Dit onderscheid is de basis voor onze ervaringen, gedachten en gevoelens, wat op zijn beurt een gevoel creëert van afgescheidenheid, wat vervolgens kan leiden tot conflicten, competitie en egoïsme.

Maar wanneer we zien dat we allemaal deel uitmaken van een groter geheel, een oneindig bewustzijn dat zich manifesteert als verschillende vormen en ervaringen dan verandert er iets. Deze eenheid overstijgt het onderscheid tussen subject en object, wat betekent dat we niet langer afzonderlijke waarnemers zijn die afgescheiden zijn van de wereld om ons heen. Bovendien kun je dan ook goed gaan zien hoe je eigen bewuste en onbewuste gedachten je emotionele werkelijkheid creeren. Dan zie je dat daarbuiten echt wel mensen, tafels en muren zijn, maar dat deze in wezen ‘neutraal’ zijn. Net als bij een verliefdheid, kijk je naar álles om je heen met een roze of juist zwarte bril. Alles wat jij voelt en ervaart is een afspiegeling van wat jij ervan vindt. En dat maakt dat er geen onderscheid is tussen binnen en buiten, tussen object en subject.

Wie gelukkig wil worden hoeft echter niet te leren om gedachten te onderdrukken, beheersen, omkeren of positiveren. Je kunt er gewoon getuige van zijn. Meer is niet nodig. Gelukkig zijn gaat over aanwezig kunnen zijn bij alles wat er in je opkomt. Niet over je energie verhogen, alleen maar positieve gevoelens ervaren of over je gedachten omdraaien. Gelukkig zijn gaat over zien hoe je jouw wereld zelf creëert.

In mijn opleiding Theater van het Leven bied ik je dynamischere, actievere manieren om getuige te worden van je eigen innerlijk gedoe en tegelijkertijd in het hier-en-nu te zijn, zonder dat je urenlang op een kussentje hoeft te zitten. Wanneer je getuige wordt van jezelf, kun je leven vanuit onbevangenheid, spontaniteit en flow. Als je het non-duale perspectief omarmt, kun je een dieper gevoel van verbondenheid ervaren met jezelf, anderen en de wereld om ons heen. Dit kan helpen om de angsten van ons ‘ikje’ los te laten en meer aanwezig te zijn in het huidige moment. Door middel van embodiment en improvisatie leer je bovendien hoe je je innerlijke ervaringen kunt observeren zonder erin verstrikt te raken. Je leert hoe je je innerlijke drama kunt bekijken zonder erdoor overweldigd te worden.

Maar wees gerust, dit is geen performance. Er is geen publiek om te plezieren anders dan jezelf, niemand die je vertelt hoe je je moet voelen of wat je moet doen. Het enige dat er is, ben jij, in al je pracht en praal, in al je chaos en rust, in al je menselijkheid. En het mooiste van alles? Je leert hoe je volledig aanwezig kunt zijn in elke scène van je leven, hoe dramatisch of rustig het ook mag zijn. Dus ik nodig je uit, kom en ontdek het ‘Theater van het Leven’. Ontdek hoe je – steeds opnieuw – jouw menselijke ervaringen laat ontstaan en hoe je los kunt komen van de trekkracht van je gedachten. Wordt de getuige van je eigen innerlijke gedoe. Stap op het podium van je eigen leven en leer hoe je de beste rol kunt spelen die je kunt – jezelf.

Schrijf je vandaag nog in voor de opleiding ‘Theater van het Leven’ en ontdek de kracht van de nonduale benadering van authentieke levensontwikkeling!