In mijn opleidingen gaan we vrijwel de hele dag actief aan de slag. We oefenen, experimenteren en leren al spelend. Bijvoorbeeld met behulp van deze oefening die bekend staat als “De Koning Schrijdt”. Hij wordt normaliter in trainingsverband ingezet om vaardigheden zoals communicatie en samenwerking te trainen, maar ik doe het dus anders 😉
De opzet van “De Koning Schrijdt” is eenvoudig. Alle deelnemers bevinden zich verspreid door de ruimte op stoelen, waarbij de leuningen verschillende kanten op wijzen. Eén persoon staat op en begeeft zich naar de andere zijde van de ruimte. Hier transformeert hij of zij zich in een koning of koningin, die in alle rust en statigheid terug wil lopen naar de enige lege stoel in de ruimte. De andere deelnemers transformeren in burgers die de koning(in) willen beletten om te gaan zitten. Ze verplaatsen zich om de lege stoel in te nemen. Nu is er natuurlijk wel weer een nieuwe stoel vrijgekomen, die door de burgers zo snel mogelijk bezet dient te worden.
Wat maakt deze oefening zo waardevol vanuit een non-duaal perspectief? Zowel de koning(in) als de burgers worden uitgenodigd om volledig aanwezig te zijn in het moment. Door ja als deelnemer bewust te zijn van de subtiele nuances in het bewustzijn (gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties), kun je ervaren hoe gedachten en emoties opkomen en weer vervagen, zonder je ermee te identificeren. Bovendien kun je opmerken hoe het ego voortdurend probeert om grip te krijgen op een illusoir gevoel van controle. Wat dus eigenlijk helemaal niet nodig is.
Daarnaast nodigt “De Koning Schrijdt” je uit om los te komen van dualiteit. De rol van de koning(in) en de burgers kan worden gezien als een spel van polariteiten, waarbij er geen inherente goedheid of slechtheid is. Zo kun je gaan inzien dat dualiteit slechts een concept is dat in de geest wordt gecreëerd. Dit kan leiden tot het overstijgen van dualiteit en het ervaren van verbondenheid.
Daarnaast kan “De Koning Schrijdt” dienen als een metafoor voor het leven zelf. De koning(in) die op zoek is naar zijn of haar eigen stoel kan worden gezien als een symbool voor het zoeken naar geluk en vervulling in de wereld. De burgers vertegenwoordigen de obstakels en uitdagingen die we tegenkomen op onze levensreis. Door te leren omgaan met deze obstakels zonder verzet of strijd, kunnen deelnemers een dieper begrip ontwikkelen van de non-duale aard van het bestaan en een gevoel van innerlijke vrijheid ervaren.
In essentie biedt “De Koning Schrijdt” meer dan alleen een oefening in communicatie en samenwerking. Het is een krachtig instrument om non-dualiteit te verkennen, bewustzijn te vergroten en een dieper inzicht te krijgen in onze ware aard. Het resultaat is dat je er een stuk flexibeler door wordt =)
Ook dit soort oefeningen begeleiden? Waar wacht je nog op? Laat je innerlijke koning(in) schrijden en ontdek nieuwe transformerende inzichten die je zelf eenvoudig en speels door kunt gaan geven. Geef je snel op voor Magie in je Begeleiding!