Heb je je ooit rot gevoeld? Helemaal uitgeput, alsof je je ergens in de diepten van de oceaan bevindt? Heb je ooit gedacht dat je vastzat in een “lage vibratie”, dat je vanwege die trage, zware energie niet spiritueel genoeg was, niet ontwaakt, niet voldoende verlicht?

Laat me dit duidelijk maken: als je je rot voelt, dan ben je niet in een “lage” vibratie. In feite is er geen “laag” of “hoog” in het rijk van ervaringen. Deze labels zijn slechts concepten, bedacht door de menselijke geest in een poging de wereld te categoriseren, om betekenis te geven aan het onbegrijpelijke mysterie van het leven.

Het leven gaat echter niet over het vermijden van zogenaamde ‘lage’ vibraties of het streven naar ‘hoge’ vibraties. Het is niet een kwestie van het vermijden van negatieve emoties en het najagen van positieve. Het is in feite het tegenovergestelde. Het is over het omarmen van alles wat opkomt in je ervaring, zonder oordeel.

Als je je rot voelt, herinner jezelf er dan aan dat gevoelens slechts golven in de oceaan van het leven zijn. Ze zijn geen indicatie van je spirituele waarde of je intrinsieke waarde als mens. Ze zijn niet “goed” of “slecht”. Ze zijn gewoon.

Als je je rot voelt, dan is dat een deel van de menselijke ervaring. Het is een natuurlijke reactie op bepaalde omstandigheden of gebeurtenissen in je leven. Het betekent niet dat je vastzit of achterloopt op je spirituele pad. Het betekent eenvoudigweg dat je een levend, voelend wezen bent, volledig in staat om de volledige reikwijdte van menselijke emoties te ervaren.

En laat me duidelijk zijn; want in een wereld die in dualiteiten denkt, kun je zeggen dat het omarmen van alles wat in je ervaring opkomt, zonder oordeel, je naar een ‘hogere’ vibratie zou kunnen leiden. Dit is echter slechts een manier van spreken, een soort mentale gymnastiek die ons kan helpen om enige grip te krijgen op deze wonderbaarlijke, ongrijpbare ervaring van leven. In de diepste lagen van het bestaan is er geen ‘hoog’ of ‘laag’, geen ‘beter’ of ‘slechter’. 

Er is alleen dit moment, precies zoals het is, bruisend van leven, vol van wat er ook opkomt. Het is onze geest die labels plakt, die dingen als ‘hoog’ of ‘laag’ classificeert. Maar de realiteit zelf, de essentie van wie we zijn, is vrij van deze labels. Het is vrij van oordelen. Het is puur leven, puur bewustzijn, zuivere aanwezigheid. En in die aanwezigheid, is er een diepe acceptatie, een diepe vrede, die voorbij alle dualiteiten ligt. Dit is geen ‘hoge’ vibratie. Het is simpelweg wat is.

In plaats van je gevoelens te zien als indicatoren van een “hoge” of een “lage” vibratie, nodig ik je uit om ze te zien als tekenen dat je leeft, dat je voelt, dat je menselijk bent. In plaats van ze te vermijden of te onderdrukken, nodig ik je uit om ze te erkennen, om ze te voelen, om ze ruimte te geven.

Omarm de Schoonheid van het Rot Voelen. Omarm de pracht van oordeelloze acceptatie.Omarm de hele waaier van je ervaringen. Laat ze je leren. Laat ze je vormen. Laat ze je herinneren aan de fantastische, rauwe, rommelige realiteit van het leven.

Voel je rot. Voel je goed. Voel alles daartussenin. Want in elk gevoel, in elke ervaring, in elke vibratie, is er leven. En het leven, mijn vrienden, kent geen ‘hoog’ of ‘laag’. Het kent alleen het wonder van dit moment.