In een wereld waarin we voortdurend worden gebombardeerd met verhalen over beperkingen en tekortkomingen, is het verfrissend om personen te ontmoeten die zich richten op het pure potentieel van anderen. Waar sommigen zich concentreren op blokkades, beperkingen en triggers, zijn er anderen die de fonkelende momenten van genialiteit, flow en authenticiteit kunnen herkennen. Deze twee benaderingen kunnen worden gezien als reflecties van een duaal en nonduaal perspectief.

In de duale benadering wordt de wereld gezien als een plaats van tegenstellingen: goed en kwaad, sterkte en zwakte, potentieel en belemmering. Vanuit dit perspectief kunnen mensen makkelijk vast komen te zitten in het zien van wat ‘er speelt’ of ‘waar iemand zichzelf tegenhoudt’. Het is de focus op het gebrokene, het ontbrekende, of het uitdagende.

Nondualiteit daarentegen gaat voorbij aan deze tegenstellingen en ziet alles als een onderdeel van het grotere geheel. Vanuit het nonduale perspectief, zie je niet zozeer wat er mist, maar wat er al is en kan zijn. Je ziet ‘wat iemands pure potentieel is’ en de schitterende momenten waarop iemand in zijn kracht staat.

De Schittering van Pure Potentie: De Nonduale Aanpak

Als iemand die van nature het potentieel in anderen ziet, maak je een aanzienlijk verschil op drie diepgaande manieren. Ten eerste: door het pure potentieel van een persoon te erkennen, geef je hem of haar een bevestiging die vaak ontbreekt in onze kritische samenleving. Je biedt een veilige ruimte waarin ze zich gewaardeerd en begrepen voelen. Ten tweede: door te focussen op de momenten waarop iemand ‘oplicht of in flow is’, inspireer je hen om meer van deze momenten te zoeken en te cultiveren. Flow is een staat waarin men zich optimaal voelt en presteert. En tot slot moedig je authenticiteit aan door te zien ‘wanneer dingen lijken te kloppen’ voor iemand. Je helpt hen te leven vanuit hun waarheid in plaats van te proberen te passen in externe verwachtingen.

Voor Wie Maak Je Het Verschil?

Je maakt vooral het verschil voor mensen die zich verloren voelen in de kritische stemmen van de samenleving, voor degenen die hun innerlijke vonk voelen maar niet zeker weten hoe ze die moeten cultiveren, en voor iedereen die verlangt naar bevestiging van hun intrinsieke waarde en capaciteiten. Door een positief psychologische benadering versterk je bij anderen individuele capaciteiten en bevorder je de weg terug naar innerlijk welzijn.

En als je nu tóch eens een keer opmerkt dat iemand terugschrikt, onzeker lijkt, of in een herkenbaar patroon schiet… of dat de ander het benoemd… wat dan? Ook dit is een kans om je nonduale kijk te omarmen. In plaats van dat moment te labelen als een “zwakte” of “terugval”, kun je het zien als een menselijke ervaring die deel uitmaakt van iemands unieke reis. Het is een kans om empathie te tonen, een hand uit te steken, en te bevestigen dat we allemaal onze kwetsbare momenten hebben. Door deze momenten te benaderen met begrip en compassie, in plaats van oordeel, creëer je een ruimte waarin groei en zelfinzicht kunnen bloeien. Iedereen heeft momenten van onzekerheid, maar het is in deze momenten, en hoe we erop reageren, dat we vaak de diepste verbindingen met anderen vinden en het meest leren over onszelf.

Conclusie

Terwijl velen misschien focussen op individuele tekortkomingen en belemmeringen, is er een prachtige kracht in het zien van het licht en potentieel in anderen, terwijl we tegelijkertijd onze menselijke schaduw omarmen. Het nodigt uit tot het zien van potentieel zonder oordeel en het erkennen van menselijke kwetsbaarheid als onderdeel van een groter geheel. Door dit perspectief aan te nemen, creëren we niet alleen een positievere wereld voor onszelf, maar ook voor degenen om ons heen. Zo kunnen we niet alleen individueel floreren, maar ook een wereld creëren waarin we elkaars unieke reis begrijpen en ondersteunen, met zowel hoogte- als dieptepunten. Dát is de rol van een vakspecialist Playfulness!

Klik hier voor de opleiding