Er zijn van die dagen dat je voelt dat je hart één is met de natuur. Maar dan, als je denkt dat je net lekker in balans bent, zwaait je agenda om de hoek en roept: “Hallo, herinner je je deze vergadering nog?”

Aan de ene kant voel je de roep van de natuur, de eenvoud en sereniteit ervan. Aan de andere kant woon je waarschijnlijk niet in een hutje op de hei, maar in een moderne wereld met deadlines, Zoom-vergaderingen en de nieuwste Netflix-series.

En daar zit je dan, tussen twee vuren. Je wilt je diepste zelf zijn, je natuurlijke ritme volgen. Maar soms vraag je je af of je niet gewoon de memo hebt gemist dat iedereen richting de 100 km/u levenssnelheid gaat en vooral ook hoe je dat doet zonder op je bek te gaan.

Kijk, het is simpel. De moderne wereld draait op efficiency, op resultaten, op meetbare vooruitgang. En dat is prima. Maar jij? Jij bent meer van de reis dan de bestemming. Jij wilt de wereld ervaren, niet alleen erdoorheen razen.

Dat betekent niet dat je moet kiezen tussen een ‘echte’ wereld en je innerlijke wereld. Het betekent wel dat je je eigen balans moet vinden, middenin de chaos. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Waarom? Omdat onze maatschappij – laten we eerlijk zijn – niet bepaald gebouwd is voor jou en mij. Het is als een vegetariër in een steakhouse: je kunt er wel zitten, maar het menu is niet echt op jou afgestemd.

Het geheim is niet om de moderne wereld uit te vluchten alsof een moordenaar je op de hielen zit. En je hoeft jezelf ook niet te verliezen in het hectische tempo. Nee, het gaat om het vinden van je eigen speelruimte binnen diezelfde wereld. 

Wanneer je je overweldigd voelt, en bij elk klusje op je to-do-list grappend denkt aan “nog ééntje dan… nog ééntje dan…. en dan gaan we naar huis”,  à la Jochem Meijer, pauzeer dan even. Voel de stabiliteit van de grond onder je voeten, haal diep adem en herinner jezelf aan je essentie. Weet dat je niet eindeloos hoeft te rennen en te vliegen; je innerlijke rust ligt altijd binnen handbereik.

Want laten we eerlijk zijn: wat heb je aan een schoon huis, een CV zonder gaten of de nieuwste smartphone als je de connectie met jezelf kwijt bent?

Dus, de volgende keer dat je jezelf betrapt op het vergelijken van je leven met dat van anderen of denkt dat je niet snel genoeg gaat: zet een stap terug. Adem in. Adem uit. En onthoud: jouw weg is misschien niet de snelweg, maar dat betekent niet dat het niet de juiste weg is.