Jij bent bedoeld om te schitteren, te vlammen, keer op keer opnieuw. Daarvoor is het goed alle zaken aan te kijken waarmee je jezelf saboteert. Je bent namelijk niet altijd lieflijk, vrolijk en verbindend… Je bent heftig. je bent veel. Je bent liefde. Je bent waarheid. Je bent mislukking. Je bent succes. En je mag het koesteren, elk stukje in jou!

Jij bent niet alleen bedoeld om te schitteren, maar ook om te struikelen, te vallen en weer op te staan. Elke ervaring, elke emotie, elke schaduw in jou draagt bij aan wie je bent en hoe je groeit. Je hoeft niet perfect te zijn, want perfectie is een illusie die ons alleen maar verder weg leidt van ons ware zelf.

Het is niet altijd gemakkelijk om naar binnen te keren en te kijken naar wat ons saboteert, wat ons tegenhoudt om te stralen en te vlammen. Maar juist door deze moeilijke delen van onszelf te omarmen en te accepteren, kunnen we ons bevrijden van de greep van zelfoordeel en zelfkritiek.

Dus koester elk stukje van jou, of het nu liefde of mislukking is, want het is allemaal een deel van wie je bent. En wees niet bang om te vallen, want het is door onze valpartijen dat we leren opstaan en groeien. Jij bent precies waar je moet zijn, op dit moment, op deze plek, met alles wat je bent. Omarm het leven zoals het is en straal met alles wat je in je hebt!

Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan…

Soms krijg je namelijk feedback. Gevraagd en ongevraagd. Kinderen kunnen een heldere spiegel zijn wanneer ze je zeggen ‘jij doet dat ook!’ Als je in een gebied met meer dialect woont zullen ze het mogelijk eerder verwoorden als ‘Kiek toch noar oe eigen’ of ‘Kijk naar je eige’. Kinderen kunnen ons laten zien wat we vaak niet kunnen zien in onszelf – onze blinde vlekken, onze patronen en gewoontes die ons belemmeren om volledig aanwezig te zijn in het leven. Ze spreken de waarheid zonder filters en zonder maskers, en weerspiegelen ons onbewuste gedrag op een directe en eerlijke manier. Gekken en dwazen doen dat ook.

Volwassenen spreken vaak al minder direct over gedrag en vertellen je hun mening daarover. Deze feedback kan waardevol zijn, maar het kan ons ook in verwarring brengen en ons afleiden van ons eigen innerlijk weten. Deze feedback is immers gevormd door hun eigen ervaringen, overtuigingen en percepties. Het is niet de absolute waarheid. Als we ons te veel richten op externe feedback, verliezen we het contact met ons eigen hart en onze eigen intuïtie.

Toch kan feedback ons ook helpen om onszelf beter te begrijpen en te groeien in bewustzijn. Als we openstaan voor feedback en bereid zijn om te luisteren zonder oordeel, kunnen we onze blinde vlekken ontdekken en nieuwe perspectieven verwelkomen. Als we bereid zijn om naar hun spiegel te kijken, kunnen we ons bewust worden van delen van onszelf die we misschien hebben verwaarloosd, of delen die we niet eens willen zien.

Door ons open te stellen voor de spiegel van feedback en ons te verbinden met onze kinderlijke nieuwsgierigheid en onbevangenheid, kunnen we groeien in bewustzijn en aanwezigheid. Maar uiteindelijk is het aan ons om te bepalen welke feedback waardevol is en welke niet. Want alleen jij kunt jouw ware zelf vinden, ontdekken wat het beste is voor jou en alleen jij kan je eigen pad bewandelen.

Wees niet bang voor je eigen schaduw

Soms zijn we geneigd om onze schaduwkanten te ontkennen, te onderdrukken of te negeren. We willen alleen het goede in onszelf zien en we zijn bang om geconfronteerd te worden met onze donkere kanten. Maar als we onze schaduwkanten omarmen en erkennen dat ze deel uitmaken van wie we zijn, ontstaat er ruimte voor groei en transformatie. Het omarmen van onze schaduwkanten is niet gemakkelijk, maar het is een krachtige daad van liefde voor onszelf en anderen. Want als we onze schaduwkanten durven te accepteren, kunnen we ze integreren in ons bewustzijn en leren hoe we ze op een constructieve manier kunnen uiten. We kunnen onze emoties beter begrijpen en onze reacties op anderen en de wereld om ons heen beter beheersen.

Als we zeggen ‘ja, dat ben ik ook. Maar daar kies ik nu niet voor…’, dan maken we een bewuste keuze om ons te richten op het goede en het positieve. We laten onze schaduwkanten toe, maar we laten ze niet bepalen wie we zijn of hoe we handelen. In plaats daarvan laten we ons leiden door liefde en compassie voor onszelf en anderen. Dus laat je schaduwkanten niet langer een bron van angst en schaamte zijn, maar omarm ze als een deel van wie je bent. Kies bewust voor het goede, maar sta open voor de lessen die je kunt leren van je schaduwkanten. Want als we onze schaduw omarmen en accepteren, kunnen we groeien in bewustzijn en liefde, voor onszelf en voor anderen.