Het valt me vaak op dat er veel wordt gesproken over dat je werk je passie moet zijn. Maar toen ik pas een artikel las waarin stond: ‘Hou van je werk maar maak er vooral niet je passie van’, besloot ik om mezelf er maar eens aan te wagen in een blog.

Allereerst; wat is dat precies… Passie?

Passie is doen wat je zielsgraag doet. Van passie gaan je ogen stralen. Gepassioneerde mensen laten zich leiden door hun diepere waarden en dragen een ideaal uit. Het zijn mensen die je er gelijk uitpikt in een menigte, ze lijken te leven vanuit hun hart. Of het nu moeilijk is of dat het ze komt aanwaaien, ze zeggen ‘ja’ tegen datgene wat van belang is om hun passie te leven. Wanneer je leeft vanuit passie heb je veel energie waardoor het lijkt het alsof je makkelijker dingen voor elkaar krijgt!

Ten tweede; hoe ontdek je dan je passie?

In vrijwel alle artikelen die ik lees wordt passie gelinkt aan het inzetten van je talenten. En aan het zelf verantwoordelijkheid voelen voor dat wat je doet, bijvoorbeeld door niet alles van bovenaf gedelegeerd te krijgen. Wanneer werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen in de uitvoer van hun taken en tegelijkertijd uitgedaagd en ondersteund worden door leidinggevenden.

Daarmee lijkt passie zich te verhouden tot dat wat je doet. Je vraagt je bijvoorbeeld af binnen welke taken je jouw talenten het beste kunt inzetten en in welke omgeving je dit wilt doen. Als je niet oplet is het voor je het weet een vacature-invulling aan het worden…

Maar… hierin schuilt het gevaar! Je passie is namelijk niet wat je DOET, maar wie je BENT. Door je passie te linken aan iets wat je doet maak je je afhankelijk van de mening van een ander. Het gevaar bestaat dat je niet de baas krijgt die goed delegeert, maar bang is voor jouw talenten en denkt dat je hem voorbij wilt gaan. Of een baas die weinig waardering toont… Hoeveel mensen hebben er wel geen burn-out gekregen, omdat ze naar vervulling op dit niveau streefden?

Passie is meer… het lijkt het meeste op bezieling.

Passie is uiting geven aan wie jij bent. En daarmee heeft passie veel meer te maken met de belangrijkste waarden in je leven dan met je talenten.

Waar sta jij voor? Wat vind jij belangrijk in het leven? Door te streven naar deze hogere waarden en hier uiting aan te geven, leef je met passie!

In mijn optiek is het belangrijk om werk te vinden dat je voldoening geeft. Werk dat zingevend voor je is en waarbij je het gevoel hebt dat het bij je hoort, je er energie van krijgt of dat je ermee iets toevoegt aan de wereld. Of je nu schoffelt voor de gemeente, op een vrachtwagen rijdt of als accountant werkt… zolang jij er tevreden mee bent is het goed.
Daarnaast is het zo dat je jouw passie – datgene wat jou definieert op deze wereld – natuurlijk wel zichtbaar dient te maken in je handelen. Ben je van nature een verbinder? Breng mensen dan met elkaar in contact! Dat hoeft niet in je werk, maar kan ook via Facebook, op een feestje of via LinkedIn. Zelf ben ik voorstander van het twee-carrières model. Zodat je meerdere hogere waarden tegelijk kunt nastreven.

En nu jij!

Waar draait jouw leven om? Wat zijn jouw belangrijkste waarden? Kun je een rode lijn halen uit de dingen waar jij ’s ochtends je bed voor uitkomt? Waar jij warm voor loopt? Wat wil je dat mensen over je zeggen bij je begrafenis? Wat waardeer je het meest in anderen als het gaat om waardes die ze nastreven / uitstralen?

Voorbeelden van deze waarden zijn bijvoorbeeld: vrijheid, verbinding, hulpvaardigheid, vriendschap, kennis, creativiteit, gelijkheid, wederzijdse communicatie, respect, plezier, groei, uitdaging, schoonheid, eerlijkheid etc.

Daar gaat het in wezen om!

En nu je dit weet.. Hoe zou dit vervullen vanuit je passie?
Waar zou je in geloven als je zou kunnen werken vanuit deze kern, vanuit deze passie?
Welke overtuigingen zouden dan ondersteunend zijn?
Welke capaciteiten en talenten kun je dan inzetten of aanboren?
En hoe zou je je dan gedragen?
En wat is dan het effect van jouw passie op de omgeving?
En in welke omgeving bevind je je dan?

Dit is waar we naar opzoek gaan in de opleiding Magie in je Begeleiding. Hier leer je jouw passie ontdekken, leven en daarnaast ook hoe je hier met anderen mee aan de slag kunt gaan. Doe je mee?